Petra Dugandžić

Petra Dugandžić je hrvatska kazališna i televizijska glumica. Neke od poznatijih televizijskih serija u kojima se pojavljivala su “Zlatni dvori” čije je emitiranje završeno u lipnju 2017. godine i u kojoj je ona glumila Katu Kozarac te serije “Najbolje godine” i “Larin izbor”.

Obrazovanje

2000. godine je upisala studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Rođena je 2.7.1976. godine u Zagrebu. Kada se Petra rodila, njezina majka je imala 37, a otac 42 godine pa smatra da za majčinstvo nikad nije kasno. Petrin otac je rođen u Cavtatu pa upravo ondje, u rodnom gradu svojih predaka, ona voli provoditi ljeta.

Petra je bila u vezi s glumcem Ivanom Hercegom za kojeg je u jednom intervjuu rekla da ima energiju koje je nemoguće racionalno objasniti te da nije samo lijepo lice, nego je pomalo i mističan i zna kako zavesti.

U braku je sa Sašom Vrankovićem, zagrebačkim ugostiteljem kojega je upoznala na tulumu za Noć vještica 2011. godine u jednom zagrebačkom klubu. Par je bio šokiran činjenicom da su se mimoilazili godinama. Naime, kad su se upoznali shvatili su da su odrastali u istom kvartu.

Sa Sašom se prvi put vjenčala u travnju 2002. godine. Ceremonija se odvijala u balonu, 1000 metara iznad zemlje, a s obzirom na to da je to bilo pomalo “neformalno” vjenčanje, odlučili su da će obaviti još jedno. Zavjete su obnovili 2016. godine u Crkvi sv. Eufemije u Rovinju. Cijelo vjenčanje je bilo u boho stilu, mladencima je po izlasku iz crkve zasvirala pjesma “All you need is love”, a većina ženskih uzvanica je bila odjevena u stilu filma Kosa.

U pauzama između snimanja bavi se hobijima – kuhanjem, vrtlarstvom, pjevanjem, uređenjem interijera, a u posljednje vrijeme i snimanjem i montažom.

Posao

Iako je najviše poznajemo po televizijskim ulogama, svoj glumački put Petra je započela u kazalištu. Najpoznatije predstave u kojima je igrala su drama “Romeo i Julija” te “Maksim Gorki” Vassa Železnova u HNK Zagreb, “Groznica” u GDK Gavella, “Ivona kneginjica od Burgunda” u Teatru ITD, “Duga” u Gradskom kazalištu Žar ptica, “Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje na Dubrovačkim ljetnim igrama”, te u predstavama “Odšteta” i “Groznica”.

Radila je u jednoj amaterskoj produkcijskoj kući. Planirala je raditi nekoliko mjeseci, ali to se pretvorilo u dvije godine, a onda se poželjela vratiti glumi. Povratak je bio težak jer postoji staro pravilo “ako te nema, lako si zamjenjiv”, a nje nije bilo na kazališnim premijerama i ljudi je nisu viđali. Na kazališnu scenu se vratila s ulogom u predstavi “Amateri”, za koju je dobila i nagradu.

2011. godine je snimala popularnu sapunicu “Larin izbor” u kojoj je utjelovila lik negativke Lole. Kreativna producentica serije i njezina najbolja prijateljica, Jelena Veljača, nije je trebala nagovarati da prihvati ulogu u toj sapunici jer ju je oduševio zanimljivi scenarij.

U glazbeno-dramskoj seriji “Stella” iz 2013. ,u kojoj je utjelovila lik Kike, susrela se s brojnim zahtjevnim pjevačkim i plesnim zadacima. Imali smo priliku čuti je kako pjeva veliki hit Toše Proeskog “Igra bez granica”.

2014. godine je sudjelovala u showu Zvijezde pjevaju gdje je s učiteljem Ervinom Baučićem došla do finala, ali su im pobjedu odnijeli Tina Katanić i Marko Tolja.

2016. godine je dobila ulogu Kate Kozarac u seriji “Zlatni dvori”. Kaže da je ta uloga utjecala na nju privatno i da je otvorila u njoj neku vrstu humora i vedrine koje nije toliko osjetila prije. Za ulogu Slavonke Kate morala se udebljati 20 kilograma. Po završetku snimanja, započela je s procesom mršavljenja u kojem joj je pomogla trenerica Lucija Baban, sestra kolegice sa seta Katarine Baban. S ciljem da potakne žene koje imaju iste probleme, odnosno da krenu s njom u avanturu, svoju bitku s kilogramima odlučila je podijeliti s brojnim pratiteljima preko YouTube kanala na kojem je objavljivala video uratke naziva “S Petrom i metrom”.

Osim već navedenih TV serija, imali smo priliku gledati ju i u serijama “Najbolje godine”, “Hitna 94”, “Dobre namjere”, “Urota”, “Ljubav je u zaleđu” i “Villa Maria”.

Najveća postignuća

U ožujku 2017. godine dobila je Večernjakovu Ružu u kategoriji TV glumačko ostvarenje godine za ulogu Kate Zlatar u TV seriji “Zlatni dvori”. Prije toga je za ulogu prostitutke koja želi snimiti erotski film u predstavi “Amateri” osvojila nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju sporednu ulogu.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*