Katarina Baban

Katarina Baban je hrvatska televizijska, kazališna i filmska glumica. Ulogom u hrvatskoj televizijskoj telenoveli “Tajne” Katarina dobiva sve širi medijski prostor i publicitet među gledateljima. Nakon toga glumila je glavni lik, Anu Galović, u seriji Zlatni dvori. Pored glume, Katarina je veliki zaljubljenik u modu, nakon što je upisala Školu za modu i dizajn pokrenula je vlastiti modni brend “Lilith by Katarina Baban”.

Obrazovanje

Nakon završene osnovne škole u Osijeku, 2003. godine upisuje Opću gimnaziju u Osijeku. Kao srednjoškolka završila je dva stupnja talijanskog jezika u školi stranih jezika “Lanico”.

Zbog ljubavi prema glumi, 2007. godine upisala je Umjetničku akademiju, smjer glume i lutkarstva u Osijeku. Diplomirala je 2012. godine s odličnim uspjehom.

Godine 2015. upisala je Školu za modu i dizajn.

Privatni život

Rođena je 5.5.1988. godine u Osijeku. Još kao dijete pokazivala je interes za glumu. Kako sama kaže, imala je običaj satima glumiti svojim roditeljima, što su oni često znali popratiti video kamerom. Te videozapise i danas ima sačuvane.

U osnovnoj školi proučavala je grane umjetnosti i u koju bi se granu umjetnosti moga najbolje uklopiti. Tako se 1996. godine upisala u osječki dječji zbor “Zumbići”, gdje je provela tri godine. U srednjoj školi je pokazala interes za učenje talijanskog jezika, za koji je završila dva stupnja u školi stranih jezika “Lanico”.

Nakon završene srednje škole roditelji su je pokušali odgovoriti od upisivanje Umjetničke akademije u Osijeku, smatrali su da to zanimanje dovodi u pitanje osnovne egzistencijalne potrebe i savjetovali su joj da upiše nešto kreativno, jer voli umjetnost, ali da je sigurnije od glume. Katarina je nakon toga odlučila upisati arhitekturu, jer voli crtati. Kada je došao dan za prijemni, potajno se nadala da je neće primiti. Nakon što je nisu primili na arhitekturu, upisuje Akademiju i tako ostvaruje svoj san za glumom. Premda nije upisala arhitekturu, crtanjem se i danas bavi, kada ima slobodnoga vremena, ali svoje crteže ne poklanja već ih čuva.

Godine 2014. bila je u vezi s košarkašem “Košarkaškog kluba Zagreb”, Aljošom Šarcem no uskoro su vezu prekinuli.

Krajem 2015. godine prohodala je s kineziologom Igorom Subotićem kojeg je upoznala još u osnovnoj školi. Zajedno su išli i u srednju školu, Igor je bio i njezina pratnja na maturalnoj zabavi. Bili su dobri prijatelji, ali su im se putevi razišli nakon završene srednje škole. Kako sama Katarina kaže, sudbina ih je ponovno spojila i sada su u sretnoj vezi. Iz rodnog Osijeka su se preselili u Zagreb gdje zajedno žive. Premda znaju da će ostati zajedno, vjenčanje im trenutno nije primarna stvar. Žele riješiti stambeno pitanje, a nakon toga, za početak, nabaviti kućnog ljubimca. Slobodno vrijeme provode u šetnji, u kinu ili vole otići u neki dobar restoran.

Katarina je vjenčana kuma i najbolja prijateljica glumcu Matku Knešaureku koji je u Zlatnim dvorima glumio njezinog partnera.

Posao

Za vrijeme studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Katarina je glumila u raznim predstavama kao što su predstava u “Gradskom kazalištu” u Požegi “Tečaj odvikavanja od pušenja” kao Pušačica broj 1. Tekst za predstavu napisao je Boris Senker, a režiju je napisao Robert Raponja.

Godine 2009. glumila je predstavi “Razigrajmo Melitu” za koju je tekst napisala Mirjana Nola, a režiju Robert Paponja. Katarina se pojavila u ulozi Melite. Predstava se izvodila u Osijeku kao dio projekta Umjetničke akademije, ali i u “Gradskom kazalištu” u Požegi. Iste godine je dobila ulogu Olge Knniper u predstavi “Raskošno cvjetaju moje ruže”, u režiji Joszefa Bodonya.

Godine 2010. pojavila se u predstavi “Vagon prvog razreda”. Predstava se izvodila u “Maloj sceni” od rujna do kraja prosinca 2010. godine. Režiju za predstavu je napisao Ivica Šimić. Iste godine je dobila ulogu u predstavi “Paralelni svjetovi”, tekst od Mire Gavrana, a režiju je napisao Robert Raponja. Predstava je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.
Godine 2011. dobila je ulogu u predstavi “Božićna priča”. Predstava je organizirana u sklopu Glumačko-lutkarskog društva u Osijeku, a izvedena je u Kazalištu Naranča u Puli.

Iste godine pojavila se u predstavi “Pacijent doktora Freuda” kao Christina. S ovom predstavom gostovala je na Festivalu glumaca 2012. godine. Tekst od Mire Gavrana, a Režija ponovno od Roberta Raponje. Zatim je glumila u predstavi “Nada iz ormara”, po tekstu Darka Lukića, a Režiji Majkla Mikolića. Ta predstava je ujedno bila i diplomska predstava za Katarinu.

Godine 2012. dobila je ulogu u predstavi “Osveta” kao Ria. Režirao Majkl Mikolić.

U predstavi “Unterstadt” Katarina je dobila par uloga. Tu predstavu izdvaja kao najupečatljiviju u svojoj karijeri. Predstava govori o njemačkoj obitelji za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Godine 2013. pojavila se u predstavi “Hotel Slobodan prometa” kao Sevka, u režiji Sulejmana Kupusovića. Iste godine igrala je u predstavi “Hana i Hana” u režiji Mire Perić Kraljik. Katarina je igrala ulogu Hane II.

Pored toga što je ostvarila izniman uspjeh na kazališnim daskama, Katarina je ostvarila veliki uspjeh i pred televizijskim kamerama. Godine 2011. pojavila se u predstavi “Najbolje godine” kao Zlata Lotar, zatim je iste godine prošetala serijom “Nedjeljom ujutro, subotom navečer” kao lik slučajne prolaznice. Ozbiljniju ulogu dobila je u seriji “Tajne” kao Valentina. U seriji je glumila godinu dana,

Veliki uspjeh postigla je serija “Zlatni dvori” iz 2016. godine u kojoj se Katarina pojavljuje kao glavni lik Ana Galović.

Pored toga što je glumica, Katarina se okušala i u voditeljskim vodama. Tako je 2011. godine vodila “Open karaoke show” na Vinkovačkoj televiziji, a 2010. godine sinkronizirala je animirani film “Ideš” u Jadran filmu.

Katarina je velika zaljubljenica u modu i tako je pokrenula brend Lilith by Katarina Baban. Za svoje kreacije naglašava da nastoji predstaviti tople boje koje bi svaki dan unosile vedrinu za onoga koji taj odjevni predmet nosi. Njezine kreacije mnogi ocjenjuju kao uspješne, a Jelena Rozga ih je promovirala na svojim nastupima.

Početkom 2018. godine Katarina je dobila poziv Nove TV da se priključi ostalim kandidatima u televizijskom showu i petoj sezoni Tvoje lice zvuči poznato.

Najveća postignuća

Godine 2010., za ulogu u predstavi “Razigrajmo Melitu”, Katarina je dobila Rektorovu nagradu. Godine 2011. počela je asistirati profesoru Bori Stjepanoviću, koji je bio nositelj kolegija za Glumu 5 i 6 na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.
Iste godine dobila je Dekanovu nagradu za iznimna postignuća i zalaganje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*