Jelena Veljača

Jelena Veljača poznata je hrvatska glumica, scenaristica i kolumnistica. Rođena je 23.4.1981. godine. Široj javnosti postala je poznata nakon uloge u domaćoj telenoveli Villa Maria, a od tada se iskušala u radu s druge strane kamere pišući scenarije i producirajući hrvatske uspješnice poput Prave žene i Larinog izbora.

Obrazovanje

Veljače je, na nagovor svoje majke, upisala IV. Gimnaziju u Novom Zagrebu i to jezičnu. Ti joj dani nisu ostali u najljepšem sjećanju jer je imala nisko samopouzdanje i nikako se nije mogla istaknuti. Poslije toga upisivala je razne fakultete te je naposljetku završila Akademiju dramske umjetnosti 2006. godine.

Privatni život

Jelena je rođena u Zagrebu, a djetinjstvo je provela u Folnegovićevom naselju s majkom Grozdanom, inženjerkom zračnog prometa, ocem Ivicom, inženjerom strojarstva i mlađim bratom Ivanom s kojim se vrlo dobro slaže. Mlađi brat upisao je Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu. S njim je surađivala u serijama Ponos Ratkajevih, Larin izbor i Zakon ljubavi. Već je kao mala osjetila poziv za glumu pa se učlanila u Dramski studio Male scene.

Prva Jelenina ljubavna veza koja je bila popraćena u javnosti jest ona s Romanom Majetićem, vlasnikom i producentom producentske kuće AVA.

Nakon što je par prekinuo, Jelena se udala za Janka Popovića Volarića, glumca koji se proslavio u Najboljim godinama, Ponosu Ratkajevih i Običnim ljudima. Volarić i Jelena bili su u vezi pet godina, a u braku tri godine, a zatim su se odlučili razvesti. Ipak, ostali su u dobrim odnosima, a bivši suprug je Jeleni Veljača velika podrška. Oboje su zaključili da bi bilo tužno da se nakon pet godina zajedničkog života rastanu u svađi i prekinu svaki kontakt.

Jelena Veljača udala se za hrvatskog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Dražena Čučeka, tajno, 11. rujna 2015. godine samo u društvu kumova. Obrad su slavili u jednom zagrebačkom restoranu, a tortu su podijelili s gostima u restoranu. Par dana nakon vjenčanja objavila je i sretnu vijest, da je trudna. Dražena Čučeka pamtimo po ulozi konobara u humorističnoj seriji Bitange i princeze.

Par ima jedno dijete, kćerku Lenu koja je rođena u prosincu 2016. godine.

Uz sve obveze koje ima, Jelena se ipak najviše posvećuje upravo Leni, iako si zamjera svaki put kada je mora ostaviti zbog posla i pretrpanog rasporeda.

Kroz godine Jelena se nametnula kao modna ikona, a svaki je njen odabir popraćen u medijima, najčešće pozitivnim kritikama.

Početkom kolovoza, Jelena se sa suprugom Draženom i kćerkom Lenom preselila u Beograd zbog snimanja serije Pogrešan čovjek, u kojoj je angažiran i njezin suprug Dražen Čuček.

Krajem kolovoza, Jelena i Dražen su objavili da se rastaju jer su već neko vrijeme razdvojeni. No, i dalje će zajedno odgajati kći Lenu.

Posao

Prvi veliki glumački projekt Jelene Veljače bila je proslavljena telenovela Villa Maria gdje je 2004. i 2005. glumila Doru, odgovornu, ali razmaženu studenticu medicine i kćer bogatog vlasnika restorana i hotela Tome Juraka. Dora se zaljubljuje u očevu desnu ruku Luku Pongraca.

Nakon ove pozitivne uloge, u Ljubavi u zaleđu 2005. i 2006. godine glumila je negativku Maju Župan, umišljenu manekenku i djevojku Marka Marušića koji ipak čezne za drugom djevojkom.

U kriminalističkoj seriji bivšeg momka Romana Majetića, Urota, tumačila je ulogu Dijane Supilo 2007. i 2008. godine.

Okušala se i na velikom platnu i to u filmu Ta tvoja ruka mala iz 2009. godine.

U kazalištu je poznata po predstavi Tirza ili slast na ustima šumskog demona u kazalištu Gavella 2004. godine. Nakon toga na kazališne daske nije stala deset godina sve do predstave Prava stvar koja progovara o braku, ljubavi i nevjerama.

S godinama Veljača je shvatila da je njezina prava i istinska ljubav zapravo pisanje pa je glumu zamijenila pisanjem scenarija te iza nje stoje dobro prihvaćene serije domaće produkcije Obični ljudi, Zakon ljubavi, Stella i Zora dubrovačka. Okušala se kao producentica u telenoveli Nove TV Larinom izboru.

Redovna je kolumnistica Jutarnjeg lista gdje u svojoj kolumni Mačka u veljači komentira aktualna društvena događanja, ali i nudi svoje odgovore na zagonetke modernog svijeta. Svojom iskrenošću kojom progovara o škakljivim pitanjima, osvojila je velik broj čitatelja koji ne propuštaju ni jednu njezinu kolumnu.

No, kolumne nisu ono na čemu je stala što se tiče pisanja pa je objavila dvije knjige – Mama vam je cijelo vrijeme lagala i Tatine curice, koje su zapravo zbirka kolumni o putu do uspjeha i osobne sreće, o vjeri u prijateljstvo i ljubav te o muško-ženskim odnosima.

Najveća postignuća

Od snimanja telenovela do produciranja prošla je razne uspone i padove, ali danas je prepoznatljivo lice hrvatske društvene scene te je jedna od utjecajnijih osoba koja iskreno progovara o svemu, bez tabu tema.

Rado je viđeno lice gdje god se pojavi, a njezini su scenariji naišli na veliko odobravanje i veliki uspjeh na gotovo svim većim hrvatskim televizijama.

Poznata je kao kraljica stila, a to je 2014. godine prepoznao i nagradio časopis Elle udijeliviši joj nagradu za najbolji celebrity stil.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*