Marko Tolja

Marko Tolja je hrvatski glazbenik čije vokalne sposobnosti mnoge podsjeća na velikoga Franka Sinatru. Kroz rano upoznavanje s glazbom razvio je ljubav prema jazz, swing i pop glazbi. Izdao je pet albuma, a devet singl ploča. Sudjelovao je u televizijskim emisijama poput “Zvijezde pjevaju”, “Ja to mogu” i “Ples sa zvijezdama”, gdje je s plesnom partnericom, Anom Herceg, odnio prvu nagradu. Okušao se i u glumačkim vodama u mjuziklu “Za dobra stara vremena”.

Obrazovanje

Osnovnu školu završava u Rijeci, gdje je usporedno išao u glazbenu školu “Ivan Matetić Ronjogov”.

Nakon osnovne škole upisuje srednju školu Prva Sušačka Hrvatska Gimnazija.

Nakon završene srednje škole upisuje Ekonomski fakultet u Rijeci, na kojemu je i diplomirao.

Privatni život

Rođen je 3.7.1984. godine u Rijeci od oca Darka i majke Koraljke, Stric Davor ga je kao dječaka uveo u glazbene vode. Naime, stric je pjevao u popularnom bendu Denis & Denis.

Marko je kao dječak pokazao veliki interes za glazbom i svoje slobodno vrijeme obično je provodio uz klavir i gitaru, ali i slušajući američku blues i jazz glazbu, koja će uvelike utjecati na njegov glazbeni izričaj.

Djetinjstvo i pubertetske dane provodi u rodnom gradu Rijeci, ali se zbog karijere i sve traženijeg angažmana u glavnom gradu, seli u Zagreb s dvadeset i pet godina. Tempu života u Zagrebu se brzo prilagodio, ali, kako Marko kaže, radije bi živio u Rijeci koja mu više odgovara.

Prije nego je upoznao svoju dugogodišnju djevojku Anu Ivančević, Marko je izbjegavao veze s djevojkama, nakon što mu je jedna djevojka u srednjoj školi slomila srce. U tom periodu je pisao pjesme kako bi izbacio emocije koje su mu do tada bile strane.

S današnjom djevojkom Anom je u početku bio prijatelj, četiri godine su se družili, ali kada je Ana našla dečka prijateljstvo je prekinuto na dvije godine. Nakon toga su zajedno stanovali u Zagrebu, gdje su bili cimeri, a potom je prijateljstvo preraslo u čvrstu i stabilnu vezu.

Marko izdvaja Olivera Dragojevića kao glazbenoga uzora na domaćoj kulturnoj sceni, a posebno ga veseli to što je svoga uzora uspio i upoznati.

Posao

Marko je već kao dijete uvidio da mu je glazba prilično bliska, a s jedanaest godina nastupio je na dječjem festivalu “Mikić ’95” s pjesmom “Ča smo mi” koju je izveo u duetu s Lenom Stojiljković. Kao tinejdžer pridružio se klapama, s kojima je nastupao diljem Hrvatske. Marko je bio na mjestu tenora i baritona, a često je zbog iznimnih vokalnih sposobnosti dobivao solističke dionice.

2006. godine Tolji se otvaraju vrata za ozbiljnije glazbene vode. Te godine je upoznao glazbenog producenta Olju Dešića, koji ga je zapazio na njegovim nastupima s klapom. Iste godine je nastupio na festivalu “Melodije Istre i Kvarnera” s pjesmom “Partila je mala”. Kako ga je stric upoznao s glazbom, Marko je 2006. godine izbacio svoj prvi singl, obradu hita “Program tvog kompjutera” od grupe Denis & Denis. Nakon samo godinu dana Marko nastupa na Dori, s pjesmom “Deja vu” te osvaja dvanaesto mjesto.

Nakon nastupa na Dori, Marko dobiva sve veći publicitet među slušateljima, stoga nedugo nakon toga potpisuje ugovor s diskografskom kućom “Aquarius records” i izdaje svoj prvi studijski album “Stare dobre stvari” na kojem su se našle pjesme poput “Putujem”, koja je nedugo nakon izdavanja albuma postala hitom, zatim “Jedina istina”, “Prva ljubav”, “Déjà vu”, “Preživjet ću” i druge. Album je dočekan s izrazito dobrom kritikom i oduševljenjem među slušateljima. Ime mu se sve češće spominjalo u medijima, a iste godine je nastupio na “Runjićevim večerima”, a samo dvije godine nakon nastupa dobio je ulogu voditelja iste manifestacije.

2008. godine rasprodao je svoj prvi samostalni koncert na Trsatskoj Gradini.

2009. godine dobio je poziv za sudjelovanje u popularnoj televizijskoj emisiji “Zvijezde pjevaju”. Marko je prihvatio poziv i ulogu mentora, a uz partnericu, glumicu Kristinu Krepelu, došao je sve do četvrtfinala.

Već iduću godinu, u ulozi mentora, osvaja drugo mjesto s partnericom, voditeljicom Tamarom Loos.

Svojim šarmom i realizacijom nastupa na pozornici, Željka Ogresta ga poziva da sudjeluje u mjuziklu “Za dobra stara vremena”, Marko je dobio glavnu ulogu. Iste godine izdaje svoj drugi studijski album “Vrijeme briše istinu”. Na albumu su se našle pjesme poput “Ne znam letjeti”, “Pa što bude”, “Lijepo je što postojiš”, “Osmijeh” i druge.

Nakon drugog albuma, Marko sve češće izvodi samostalne koncerte diljem Hrvatske, vrijedi istaknuti koncert u riječkom HNK, gdje je održao božićni koncert uz pratnju simfonijskog orkestra i zbora. Upravo taj koncert se 2011. godine našao na albumu “Božić u Kazalištu”. Iste godine dobiva manju ulogu u filmu “Lea i Darija”, Marko glumi pjevača Ivu Robića.

2011. godine nastupa u televizijskoj emisiji “Ples sa zvijezdama”, gdje sa svojom plesnom partnericom Anom Herceg odnosi prvo mjesto u završnoj emisiji.

2012. godine izlazi njegov prvi kantautorski album “Ljubav u boji”, koji je nakon objavljivanja naišao na dobre recenzije kritike i publike.

2013. godine bio je voditelj emisije “Hit Show Marka Tolje”, ali je nakon jedne emitirane epizode, ukinuta, što je Marko kasnije opisao kao osobni medijski linč i da je u toj emisiji želio vratiti kvalitetnu glazbu za gledatelje.

2014. godine izdaje dječji album “Srca otvorena”. Na albumu su se našle pjesme poput “Zeko i potočić”, “Kad bi svi ljudi na svijetu”, “Dobro jutro”, “Nije lako Bubamarcu” i druge.

2014. godine, nakon četvrtog sudjelovanja u emisiji “Zvijezde pjevaju”, Marko je s partnericom Tinom Katanić, osvojio prvo mjesto.

Najveća postignuća

1995. godine na dječjem festivalu “Mikić ’95” Marko je osvojio prvo mjesto za pjesmu “Ča smo mi” koju je izveo u duetu s Lenom Stojiljković.

2008. godine osvojio je Porina u kategoriji za najboljeg novog izvođača.

2010. godine je posebna u njegovoj glazbenoj karijeri jer te je godine osvojio Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu, a ono što vrijedi istaknuti, iste godine je nastupio kao gost na koncertu Olivera Dragojevića, kojega je od malih nogu držao svojim uzorom. Koncert je održan u Royal Aber Hall-u, u Londonu.

2011. godine s Anom Herceg je osvojio prvo mjestu tv showu Ples sa zvijezdama.

Za album “Božić u kazalištu” osvaja Porina za najbolji album božićne glazbe.

Kao autor, za pjesmu “Ljubav u boji” Marko je 2012. godine pobijedio na Zagrebfestu.

2014. godine objavljuje svoju prvu pjesmu na engleskom jeziku “Back to Basics”. Pjesma je doživjela brojne obrade inozemnih DJ-eva.

2014. godine s partnericom Tinom Katanić osvojio je prvo mjesto u tv showu Zvijezde pjevaju.

Njegov singl iz 2015. godine “Za sreću drugo ime”, tjednima se zadržao na vrhu radijskih top ljestvica. Iste godine je održao koncert “Marko Tolja & Ladies”, to je ujedno i njegov prvi koncert u dvorani Vatroslav Lisinski.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*