Marin Šego

Marin Šego je hrvatski rukometni vratar. Karijeru je započeo u HRK Izviđač iz Ljubuškog. Bio je s Hrvatskom rukometnom reprezentacijom na Europskom prvenstvu 2010. u Austriji, na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine, a najbolje se pokazao na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj.

Obrazovanje

Nakon osnovne škole u Čitluku, upisao je Srednju ekonomsku školu.

Privatni život

Rođen je 2.8.1985. godine u Međugorju. Rukomet mu je od malih nogu bio velika ljubav, a već je s petnaestak godina pokazivao golmansku klasu. Iz Čitluka je autostopom odlazio na treninge u Ljubuški.

Oženjen je i ima troje djece.

Posao

Marin Šego je rukomet počeo igrati u HRK Izviđač iz Ljubuškog. Nakon toga je otišao u mostarski Zrinjski pa se opet vratio u Izviđač.

Kasnije odlazi u Hrvatsku gdje je do 2008. godine igrao za RK Perutnina Pipo IPC. Od 2008. do 2012. godine igra za RK Zagreb. 2012. prelazi u poljsku Wislu gdje ostaje do 2014. godine, a nakon toga postaje član Kielcea.

2013. je nakon tri godine trebao ići na Svjetsko prvenstvo u Španjolsku i bio je na širem popisu tadašnjeg izbornika Slavka Goluže, ali na kraju je umjesto njega ipak uskočio mladi Filip Ivić.

Šego je tada bio razočaran i u jednoj od izjava za medije rekao je kako je reprezentacija za njega svetinja i da mu je čast igrati za Hrvatsku, ali da mu to nije prvo takvo iskustvo s Golužom, jer je i prije znao odluku promijeniti u zadnji tren.

Goluža ga ni sljedećih godina nije zvao u reprezentaciju, a isto se nastavilo i dolaskom Željka Babića. Čak ni nakon što je osvojio Ligu prvaka s Kielceom i u finalu obranio ključni udarac, izbornik ga nije imao u vidu iako je Šego tada smatran jednim od najbolji europskih golmana.

U sezoni 2016./2017. postaje član mađarskog Pick Szegeda. Unatoč dobroj igri, opet se nije našao ni na popisu za Svjetsko prvenstvo 2017. godine, a ni za Europsko prvenstvo koje se 2018. godine igralo u Hrvatskoj.

Kasnije se ipak našao na popisu Line Červara za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje su se igrale u ljeto 2018. godine. Iako se neki igrači na njegovom mjestu možda ne bi ni odazvali pozivu, Marin Šego je prihvatio poziv bez razmišljanja.

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu 2019. godine pobijedila Francusku rezultatom 23:20 i tako osigurala olimpijske kvalifikacije, a utakmicu je presudio Marin Šego s deset obrana. Branio je zicere, branio je s krila, a pred kraj i udarce s devet metara.

2019. godine iz mađarskog Szegeda odlazi u francuski Montpellier.

Najveća postignuća

Za Marina Šegu kažu kako je iznimno miran i kvalitetan golman. Ivica Obrvan koji je trenirao Marina u Zagrebu kaže kako on odiše samopouzdanjem i sigurnošću, a nakon obrana koje napravi ne reagira euforično nego unosi sigurnost u ekipu.

Marin je s Hrvatskom reprezentacijom 2010. godine osvojio srebro na Europskom prvenstvu u Austriji, a s Kielceom je 2015. godine postao europski prvak.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*