Slavko Goluža

Slavko Goluža javnosti je poznat kao hrvatski rukometni reprezentativac, izbornik i trener koji je igrao na poziciji srednjeg vanjskog. Proslavio se odličnim rezultatima i kao igrač i kao trener i izbornik. U djetinjstvu je htio postati nogometaš, no ipak se odlučio za rukomet. Rođen je 17.9.1971. godine u Pješivac-Kuli, u Stolcu, u BiH.

Obrazovanje

Slavko Goluža je u osnovnu i srednju školu pohađao u Metkoviću.

Privatni život

Slavko Goluža je ekonomisticu Ivu upoznao pet godina prije vjenčanja. Susretali su se u Zagrebu preko zajedničkih prijatelja i ubrzo i zaljubili. Iva Pavlović tada je studirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kada je Goluža dobio ponudu iz njemačkog rukometnog kluba Tus Nettelstedt Lübeck, Iva se odlučila preseliti s njim u Njemačku i staviti studij na čekanje. Malo nakon toga, par se vratio u Hrvatsku i tada je Slavko zaprosio Ivu.

Vjenčali su se 30.1.2001. godine u Metkoviću na skromnoj ceremoniji uz najuži krug obitelji. Nakon vjenčanja par je prvu godinu braka živio u Parizu.

22.10.2003. godine supruga Iva je rodila sina Ivana koji se odmalena zaljubio u rukomet i danas marljivo trenira.

Slavkova supruga se kasnije posvetila svojoj karijeri te je odlučila završiti studij ekonomije na kojem je magistrirala u području računovodstva i financija te dobila posao u jednoj osiguravajućoj tvrtki.

Bračni par Goluža svoje vrijeme najčešće provodi u društvu prijatelja i slušajući dobru glazbu.

Slavko Goluža javno se izjasnio da podržava HDZ, a nekoliko puta nastupio je i na predizbornim spotovima. Bio je i HDZ-ov član liste u Metkoviću. 2009. godine izjasnio se da podržava Andriju Hebranga na predsjedničkim izborima.

Posao

Slavko Goluža je u djetinjstvu prvo počeo trenirati nogomet u nogometnom klubu Neretva u Metkoviću. Trener mu je bio otac Darija Srne, Uzeir Srna. Volio je nogomet sve do dana kada ga na nogometnom igralištu nisu primijetili rukometni treneri. Jedno je vrijeme trenirao oboje, jedan tjedan nogomet, a jedan tjedan rukomet, sve dok se nije odlučio da je rukomet njegov životni poziv.

1989. godine preselio se u Zagreb gdje je potpisao ugovor s RK Zagrebom gdje je ostao sve do 1998. godine. Nakon toga igrao je godinu dana za TuS Nettelstedt-Lübbecke, da bi potpisao ugovor na tri godine za RK Metković. 2002. godine otišao je na godinu dana u Paris, a nakon toga igrao je godinu dana za KC Fotex Veszprem. 2004. godine potpisao je ponovo ugovor s RK Zagrebom u kojem je ostao dvije godine, do 2006.

Za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju počeo je igrati 1993. godine, a od nje se oprostio 2006. godine na Europskom prvenstvu u Švicarskoj.

Nakon što je prestao trenirati rukomet, posvetio se trenerskoj karijeri. Trenirao je RK Sisciju iz Siska i RK Zagreb.

2006. godine postao je pomoćni trener Hrvatske rukometne reprezentacije kada je glavni izbornik bio Lino Červar. Na toj funkciji ostao je sve do 2010. godine kada je postao glavni izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije.

2008. godine izabran je za dopredsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora.

Od karijere izbornika oprostio se 6.2.2015. godine nakon Svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru. Tada je na njegovo mjesto došao izbornik Željko Babić.

Nakon što se oprostio od mjesta izbornika postao je instruktor za muški rukomet kao i trener nacionalnih momčadi.

Najveća postignuća

Slavko Goluža je u svojoj bogatoj karijeri koja je trajala od 1990. do 2006. godine osvojio velik broj nagrada, priznanja i medalja kao igrač i kao trener i izbornik. S 246 nastupa, Goluža je rekorder po broju nastupa za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju.

2001. godine bio je rukometaš godine, dobitnik je i Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” i to 1996. godine kao igrač i 2004. godine kao član Hrvatske rukometne reprezentacije.

Kao igrač prvu medalju u obliku bronce osvojio je u Portugalu na Europskom prvenstvu 1994. godine. Nadalje, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine i u Ateni 2004. godine osvojio je zlatne medalje. Njegova prva medalja na Svjetskom prvenstvu bila je zlatna i to 2003. godine u Portugalu. 2005. godine na Svjetskom prvenstvu u Tunisu osvojio je srebro.

1993. godine na Mediteranskim igrama u Languedoc-Roussilonu osvojio je zlato, a istu je medalju na istim igrama osvojio u Tunisu 2001. godine.

Što se tiče njegove izborničke karijere i tamo je osvojio velik broj odličja. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojio je broncu, koju je osvojio i u Španjolskoj na Svjetskom prvenstvu 2013. godine. Na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012. godine osvojio je broncu. Na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. godine Goluža i njegovi igrači su osvojili srebro.

2012. godine Slavko Goluža proglašen je najboljim hrvatskim rukometnom trenerom te godine.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*