Lino Červar

Lino Červar je poznat kao rukometni trener i proslavljeni bivši izbornik Hrvatske seniorske rukometne reprezentacije koju je vodio od 2002. do 2010. godine. U svojoj trenerskoj karijeri osvojio je brojne medalje te će tako zauvijek ostati velika ličnost koja je obilježila hrvatski sport.

Obrazovanje

Lino Červar je nakon završene osnovne i srednje škole upisao Učiteljsku akademiju u Puli koju je završio 1973. godine.

Privatni život

Lino Červar se rodio u Delićima pored Vrsara 22.9.1950. godine. Obitelj Červar je od njegove pete godine živjela u Umagu u Starom gradu. Živjeli su skromno i siromašno u kvartu poznatom po gradskoj sirotinji. Djetinjstvo mu je bilo izrazito teško, a odrastao je na ulici na kojoj se sam borio za svoj opstanak. Prisjeća se kako do pete godine nije znao govoriti, a progovorio je od straha kada se jednom prilikom izgubio u vinogradu. Kada je imao 12 godina umrla mu je majka od leukemije. Otac mu je bio metalostrugar koji je odrastao bez roditelja, a odgojili su ga teta i tetak.

1975. godine oženio se za Klaudiju, kozmetičarku i frizerku. Par se upoznao na jednom plesu u Novigradu, a Lino je u to vrijeme već bio rukometni trener. Supruzi je odmah rekao kako je rukomet njegova velika ljubav i uvijek će mu biti na prvom mjestu. Bračni par Červar ima dvije kćeri, stariju Ranku koja je rođena 1976. godine i mlađu Anu koja je rođena 1978. godine. Ranka radi kao profesorica u Zagrebu, udana je i ima dvoje djece, dok Ana radi u Vukovaru u knjižnici, također je udana i majka je dvoje djece.

Posao

Nakon što je diplomirao na Učiteljskoj akademiji u Puli, Červar je kratko radio kao profesor hrvatskog jezika, ali u tom poslu se nije pronašao. Deset je godina radio kao urednik Arenaturista, a u to vrijeme je postao i rukometni trener. Nakon što je od 1974. godine vodio Triko Novigrad, 1980. godine počeo je voditi Istraturist iz Umaga. Spomenutu momčad je uveo iz pete u prvu jugoslavensku ligu.

1991. godine postao je trener austrijskom ASKÖ SVVW Klagenfurtu da bi od 1994. godine vodio reprezentaciju Italije sve do 2000. godine. Tada je bio i direktor talijanskih rukometnih selekcija. Za vrijeme boravka u Italiji, objavio je i knjigu “Moje viđenje rukometa”. Knjiga je izašla 1998. godine.

2000. godine odlučio se vratiti u Hrvatsku i to na mjesto trenera Badela 1862 Zagreba.

2002. godine postao je izbornik Hrvatske rukometne reprezentacije, a u isto vrijeme vodio je i talijanski rukometni klub RK Papilon Conversano. Nakon dvije godine odlučio je ponovo voditi RK Croatia Osiguranje Zagreb koji je vodio sve do 2009. godine.

29.7.2010. godine otišao je s mjesta izbornika Hrvatske rukometne reprezentacije.

Od 2009. godine Lino Červar je trener RK Metalurga Skoplje.

Od 2016. godine izbornik je Makedonske rukometne reprezentacije.

2017. godine Lino Červar je ponovo postao izbornikom Hrvatske rukometne reprezentacije. U svom povratku je kao izbornik vodio dvije prijateljske utakmice Hrvatske protiv Slovenije kao pripremne utakmice za Europsko prvenstvo u Hrvatskoj u siječnju 2018. godine.

90-ih godine postao je član HDZ-a, a 2003. godine ušao je u Hrvatski sabor. U razdoblju od 2003. do 2007. godine bio je zastupnik u petom sazivu Hrvatskog sabora. Pošto je u to vrijeme bio medijski eksponiran zbog velikih rukometnih rezultata, tadašnji premijer Ivo Sanader ga je imenovao čelnikom podružnice u Istri.

Najveća postignuća

Najveća postignuća Line Červara vežu se za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju koju je vodio osam godina. Reprezentacija je u tom vremenu ostvarila velike uspjeha i primila je brojne medalje.

1997. godine, kada je vodio reprezentaciju Italije, Italija je preko kvalifikacija ostvarila svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, a godinu dana kasnije i svoj prvi nastup na Europskom prvenstvu.

2001. godine vodeći RK Badel Zagreb, klub je postao prvak Hrvatske.

Dva puta je dobio Državnu nagradu za šport Franjo Bučar. Prvi put nagradu je primio 2003. godine kao osoba, a 2004. godine kao član Hrvatske rukometne reprezentacije.

2003. godine osvojio je talijanski kup s RK Papilon Conversano te je postao prvak Italije.

2004., 2005., 2006., 2007., 2008. i 2009. godine osvojio je kup i postao prvak Hrvatske s RK Zagrebom.

2011. godine osvojio je kup i bio je prvak Makedonije kao trener Metalurga.

2012. godine ponovo je prvak Makedonije.

2013. osvojio je s Metalurgom Kup Makedonije te dotadašnji najbolji plasman plasirajući se u četvrtfinale Lige prvaka. Rezultata su ponovili i godinu dana kasnije.

Na Svjetskom prvenstvu u Portugalu 2003. godine Hrvatska rukometna reprezentacija je osvojila zlato. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine vodeći Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, momčad je ponovo osvojila zlato. Na Svjetskom prvenstvu u Tunisu 2005. godine te u Hrvatskoj 2009. godine, osvojili su srebro. Na Europskom prvenstvu u Norveškoj 2008. godine te u Austriji 2010. godine, reprezentacija pod vodstvom izbornika Červara osvojila je srebrne medalje.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*