Marijana Petir

Marijana Petir je poznata hrvatska političarka, aktivistica i članica iz redova HSS (Hrvatske seljačke stranke) od 90-ih. Na izborima za Europski parlament 2014. godine preferencijalnim glasovima birača izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu. Kroz svoju bogatu i ambicioznu političku karijeru obnašala je još niz funkcija u stranci, Hrvatskom saboru i regionalnoj samoupravi.

Obrazovanje

Marijana Petir je područnu školu završila je u Grabričini, osnovnu školu u Velikoj Ludini, a u Zagrebu je pohađala XII. Gimnaziju.

Nakon srednjoškolskog obrazovanja diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu za profesoricu biologije i razliku predmeta za diplomiranog inženjera ekologije, te teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Kao studentica položila je osposobljavanje za zvanje vatrogasca.

Također, diplomirala je i na specijalističkom poslijediplomskom studiju smjera Menadžment neprofitnih organizacija i socijalnog zagovaranja.

Osim sveučilišnog obrazovanja stručno se politički usavršavala kroz mnoge seminare i radionice u Hrvatskoj i u inozemstvu. Njezina glavna stručna područja na kojima se dodatno usavršavala su odnosi s javnošću, zaštita okoliša i ženska prava.

Privatni život

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana rođena je 4.10.1975. godine u Kutini. Rođena je u seoskoj obitelji odrastavši na selu u Moslavini u obitelji s ocem Josipom, majkom Danicom i braćom Dubravkom i Franjom.

Privatno živi kršćanskim životom, a političku karijeru je započela 1998. godine. Svoj interes prema temi zaštite okoliša ima već dugo godina, osobito na području zaštite voda i kampanje protiv GMO.

U razdoblju od 1999 do 2000. bila je predsjednica ekološke udruge “Zeleni Moslavine”, a kao volonterka angažirala se na poslovima voditeljice i glasnogovornice u Antinuklearnoj kampanji u Moslavini koja je za rezultat imala sprečavanje gradnje odlagališta za nuklearni otpad.

Članica je Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Hrvatskog bioetičkog društva, a bila je i predsjednica Hrvatskog kasačkog saveza u razdoblju od 2004. – 2005. godine.

Naglašava kako zbog poslovnih obaveza ima malo vremena za svoj privatni život. Najdraži hobiji su joj kuhanje i ples.

Posao

Svoju profesionalnu karijeru započinje kao glasnogovornica u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja 2000. godine u Vladi Ivice Račana. U Hrvatski sabor je ušla 2002. godine kada je na zastupničkom mjestu mijenjala zastupnika HSS-a Stjepana Radića koji je otišao u mirovinu.

Za vrijeme predsjedničke kampanje 2005. godine bila je na funkciji glasnogovornice izbornog stožera Stjepana Mesića na kojima je Stjepan Mesić osvojio svoj drugi mandat za predsjednika.

U razdoblju od 2005. do 2008. bila je glasnogovornica i zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić-Merzel.

U Saboru je bila kao zastupnica i u njegovom šestom sazivu 2008. kao kandidatkinja HSS-a i HSLS-a. U tom sazivu Sabora predsjedavala je klubom zastupnika HSS-a. Ostale funkcije koje ima u tom periodu su: predsjednica Odbora za zaštitu okoliša, članica Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, članica Odbora za međuparlamentarnu suradnju, članica izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH – EU, članica izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, te zamjenica člana Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Marijana Petir se 2009. javno usprotivila da HSS u Vladi ostane bez ministarstva poljoprivrede, jer je promjenu da dotadašnji ministar poljoprivrede HSS-ovac Božidar Pankretić preuzme Ministarstvo regionalnog razvoja, a ministar poljoprivrede bude HDZ-ovac Petar Čobanković, podržalo većinom glasova Predsjedništvo HSS-a kao koalicijskog partnera. Protiv nje je tada pokrenut disciplinski postupak i suspendirana je uz obrazloženje da je na tadašnjeg predsjednika Josipa Friščića spremala udar da ga se smijeni.

Iste te godine 2009. glasala je u Saboru protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije jer je smatrala da je zakon manjkav. Zbog svojih konzervativnih stavova prema istospolnom braku i drugim društvenim pitanjima LGBT aktivista 2011. godine kod lijevog i liberalnog dijela hrvatske javnosti stekla je titulu homofoba desetljeća. Njezinom zaslugom 2011. povučen je iz Saborske procedure prijedlog Zakona o vodama koji bi omogućio njihovu privatizaciju.

S obzirom na to da na Parlamentarnim izborima potkraj 2011. HSS nije uspio osvojiti nijedan mandat, Marijana Petir je angažirana na stranačkim funkcijama kao predsjednica Županijske organizacije HSS-a Sisačko-moslavačke županije i kao potpredsjednica HSS-a. U tom razdoblju zbližava se s Crkvom i postaje voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Sisačko-moslavačke biskupije. U Hrvatskom saboru djeluje posredstvom katoličke Crkve kao članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjima Hrvatskog sabora.

Na izborima za Europski parlament podržalo je dosadašnji politički rad i angažman Marijane Petir ukupno 42 683 građana RH i ona postaje zastupnica u Europskom parlamentu. Ona se u Europskom parlamentu zalaže za razvoj hrvatskog sela, dobrobit malih OPG-a, zaštitu okoliša, promociju tradicionalnih i općeljudskih vrijednosti. Također, Obavlja sljedeće funkcije: kao članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova te Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru bivše jugoslavenske Republike Makedonije i kao zamjenica člana u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Izaslanstva za odnose s Izraelom i Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

Kao zastupnica u Europskom parlamentu aktivno sudjeluje u mnogim domaćim i svjetskim tribinama, konferencijama, samitima, sajmovima i promocijama o temama poljoprivrede, ženskim pravima i zaštiti okoliša, te gostuje u mnogim TV i radijskim emisijama, okruglim stolovima i na ostalim značajnim društvenim događajima.

Pod pokroviteljstvom ove zastupnice u Europskom parlamentu je 14.6.2016. godine postavljena izložba o kardinalu Stepincu. Ona se zauzela za oslobođenje hrvatskog i ratnog veterana Veljka Marića koji se nalazio u srpskom zatvoru, te tražila od hrvatskih i europskih institucija da mu se omogući transfer u Hrvatsku i pošteno suđenje.

Marijana Petir je 2016. suspendirana iz HSS-a s još 100 članova, a razlog koji sadašnji predsjednik HSS-a Krešo Beljak navodi za suspendirane članova je da su opstruirali izbore. Marijana tvrdi da je onemogućena u kandidaturi za predsjednicu HSS-a, da je sadašnji predsjednik izabran ilegalno i ne namjerava se ispisati iz te stranke.

6.6.2017. godine Marijana Petir je isključena iz HSS-a nakon sjednice Predsjedništva, a iz stranke ju je izbacio predsjednik stranke Krešo Beljak. Kao razlog naveo je njezino nepoštivanje odluke Glavnog odbora da na prethodne parlamentarne izbore stranka izađe s Narodnom koalicijom (HNS, SDP, HSU i HSS). Marijana nije nazočila sjednici jer je bila na službenom putu te je za svoje izbacivanje iz stranke saznala iz medija. Izjavila je da je tom odlukom predsjedništva došlo do povrede njezinih sloboda i prava i da će nakon što dobije pisanu odluku odlučiti što će dalje učiniti.

Andrej Plenković je Marijanu Petir pozvao da se učlani u HDZ i postane jedan od njihovih kandidata za europske izbore 2019. godine, ali je ona odbila ponudu i odlučila izaći na izbore kao neovisna kandidatkinja.

Najveća postignuća

Marijana Petir je podnijela više amandmana koji su kao prijedlozi amandmana usvojeni većinom glasova zastupnika u Europarlamentu.

U svojim mnogobrojnim izlaganjima zalaže se za bolji položaj poljoprivrednika, za izbjegavanje bacanja hrane, za brigu o učinkovitosti prirodnih resursa, te promoviranju lokalno-ekološke proizvedene hrane te da se osiguraju besplatni obroci za hrvatsku djecu.

Prihvaćen je njezin amandman kojim se traži izuzeće donirane hrane od plaćanja PDV-a što za sobom povlači i izmjene Direktive EU-a o PDV-u.

Zalaže se da Hrvatska donese Zakon kojim će se regulirati označavanje GMO-free proizvoda.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*