Krešo Beljak

Krešo Beljak poznat je kao hrvatski političar, gradonačelnik Samobora, 8. predsjednik najstarije stranke u Hrvatskoj – HSS-a i predsjednik GO HSS-a u Samoboru. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata.

Obrazovanje

Rođen je u Sloveniji, u Brežicama, no već je osnovnu školu pohađao u Samoboru, a nakon što je završio srednju školu, upisao je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Na tom je fakultetu stekao zvanje profesora zemljopisa. 2016. godine završio je postdiplomski studij na Fakultetu političkih znanosti, smjer vanjska politika i diplomacija. Od jezika, aktivno se služi engleskim i njemačkim.

Privatni život

Krešo Beljak rođen je 22.8.1971. godine u Brežicama. Beljak je sudjelovao u Domovinskom ratu od 1990. do 1992. godine. Sedam godina kasnije odselio se u Njemačku te je tamo živio i radio do 2002. godine.

1999. godine bio je uhićen zbog 4 automobilske provale u kojima je nanesena materijalna šteta od 1750 kuna i zbog toga je osuđen na osam mjeseci uz uvjetnu osudu na tri godine.

Taj događaj Beljak opravdava mladenačkom nepromišljenošću te kaže da ga je on cijepio od budućih gluposti.

Krešo se oženio Nikolinom Herceg koja se kao logoped zaposlila u dječjem vrtiću. Dobili su troje djece, Miu, Mateja i Moni. Krešo je izjavio kako svaki slobodni trenutak nastoji provesti s njima.

Nikolina Herceg Beljak kao i Krešo ima člansku iskaznicu HSS-a iako više nije politički aktivna.

Posao

Beljak je predavao sedam godina u više škola na području Samobora jer u strukovnoj nije imao punu satnicu. 2008. godine postaje stručni savjetnik u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije.

Od 2003. godine član je Hrvatske seljačke stranke. Iste godine izabran je za vijećnika u Vijeće mjesnog odbora, a u svibnju te godine imenovan je za tehničkog tajnika GO HSS Samobor. Sljedeće godine u rujnu preuzima dužnost v.d tajnika GO HSS Samobor.

2005. godine biva suspendiran zbog unutarstranačkih sukoba, ali samo na kratko vrijeme. Već ga je te iste godine Županijska organizacija HSS-a Zagrebačke županije postavila na poziciju povjerenika HSS-a Grada Samobora. Na toj je poziciji bio samo dva tjedna i bio je primoran dati ostavku.

U četvrtom mjesecu 2006. godine ponovno je izabran za predsjednika ogranka HSS-a, a mjesec dana nakon toga na izbornoj skupštini pobijedio je protukandidata Pavla Groma sa 75% glasova te je tako postao novi predsjednik GO HSS-a Samobor.

Postavši članom odbora županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije i članom Stručnog vijeća HSS-a Republike Hrvatske, odlučuje se za stvaranje stranačke koncepcije administrativne podjele Hrvatske koja prati ideologiju Stjepana Radića, osnivača HSS-a.

Na početku 2009. postao je kandidat za samoborskog gradonačelnika. Na izborima je nastupio samostalno i osvojio 6 mandata u Gradskom vijeću. U šestom mjesecu iste godine postaje gradonačelnik grada Samobora.

U svibnju 2013. godine bio je zajednički kandidat HSS-a i SDP-a za istu poziciju te je tada ponovno izabran s 66,11 % glasova u prvom krugu. Sudjelovao je na izborima za Županijsku skupštinu te je izabran za vijećnika s drugim mjestom na listi HSS-a, ali je svojevoljno stavio taj mandat na mirovanje.

U trećem mjesecu 2016. godine postaje predsjednik HSS-a . On je bio prvi čovjek koji je izašao iz Domoljubne koalicije, ali nakon sklapanja sporazuma s SDP-om HSS se vraća u Narodnu koaliciju. Više je puta naglašavao da je Hrvatska seljačka stranka demokratska stranka kojoj želi vratiti popularnost.

U siječnju 2017. godine ponovno je izabran za predsjednika HSS-a.

S Ankom Mrak-Taritaš i Borisom Miletićem je početkom prosinca 2018. godine potpisao koalicijski sporazum za izbore za Europski parlament, kojim je Amsterdamska koalicija i službeni počela postojati.

Najveća postignuća

Beljak je na svojem političkom putu bio mnogo puta izabran na visoke pozicije. Izabran je za predsjednika predsjednik HSS-a te za gradonačelnika Samobora.

Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata. Kao jedno od postignuća Beljak izdvaja obnovu prostora bivše vojarne koja je danas, kako kaže, urbani centar Samobora.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*