Marija Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić diplomirana je ekonomistica i magistrica europskih znanosti koja je obnašala dužnost državne tajnice te pomoćnice ministra u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. U lipnju 2017. godine, nakon ostavke ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera, postala je ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U srpnju 2019. godine prelazi iz ministarstva vanjskih i europskih poslova na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Obrazovanje

Srednju školu završila je u Ljubuškom, u BiH, a nakon toga preselila se u Zagreb gdje je 1980. godine upisala Ekonomski fakultet. Na spomenutom fakultetu diplomirala je 1985. godine te je postala diplomirana ekonomistica.

1993. godine upisala je poslijediplomski studij Collège d’Europe, Bruges u Belgiji i Varšava u Poljskoj te je 1994. godine stekla zvanje magistrica europskih znanosti.

Govori aktivno engleski i francuski te pasivno njemački jezik.

Privatni život

Marija Pejčinović Burić rođena je u Mostaru 9.4.1963. godine. Živi u Zagrebu sa suprugom koji je zaposlen u Ekskluzivnim nekretninama. Par ima djece.

Posao

Svoju profesionalnu karijeru, Marija Pejčinović Burić započela je 1988. godine u Zagrebu kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar inženjeringu. Na tom mjestu ostala je sve do 1991. godine kada je postala glavna tajnica Europskog doma Zagreb te zamjenica glavnog tajnika Europskog pokreta Hrvatska.

U razdoblju od 1995 do 1997. godine bila je direktorica Europskog doma u Zagrebu, a od 1997. do 2000. godine u Plivi d.d. direktorica korporativnih komunikacija.

2000. i 2001. godine bila je članica Pregovaračke skupine RH za pitanja vezana uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europske Unije.

Od 2004. do 2006. godine bila je nacionalna koordinatorica za program ISPA, a 2005. i 2006. godine i nacionalna koordinatorica za program pomoći i suradnju između Republike Hrvatske i Europske Unije.

Od 2006. do 2008. godine bila je članica radne skupine Pregovaračke skupine VRH “Slobodno kretanje kapitala” te članica Pregovaračke skupine koja se tiče Vanjskih odnosa, Vanjske, sigurnosne i obrambene politike te institucije i ostalog.

2000. godine ušla je u Ministarstvo europskih integracija kao pomoćnica tadašnje ministrice Kolinde Grabar Kitarović.

2004. i 2005. godine postala je državna tajnica u Ministarstvu europskih integracija, a od 2005. do 2008. godine postala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

U razdoblju od 2008. do 2011. godine bila je zastupnica HDZ-a u Hrvatskom saboru. U to vrijeme bila je voditeljica izaslanstva Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i Europske Unije, voditeljica izaslanstava HS u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, članica Vanjskopolitičkog odbora te članica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom Unijom i Odbora za europske integracije. U isto vrijeme bila je i članica ili zamjenica člana u izaslanstvima HS i to u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe te Mediteranske i Zapadnoeuropske unije. Radila je kao članica Parlamentarnog odbora za odnose s javnošću parlamentarne skupštine Zapadnoeuropske unije, članica Ekonomskog i razvojnog odbora parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a bila je i predsjednica Hrvatsko-američkog društva prijateljstva.

Od 2013. do 2016. godine radila je kao expert-savjetnik za pitanja europske politike.

17.11.2016. godine postala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u 14. Vladi premijera Andreja Plenkovića dok je ministar Davor Ivo Stier bio ministar vanjskih i europskih poslova.

12.6.2017. godine, nakon što je ministar Stier podnio ostavku, izabrana je za ministricu vanjskih i europskih poslova.

Marijana je članica brojnih upravnih odbora te je sudjelovala u velikom broju projekata. Bila je predavačica na raznim seminarima i konferencijama koje su se dotakle pitanja o europskim integracijama, predavačica u Državnoj školi za javnu upravu te predavačica na Diplomatskoj akademiji – MVEP. Također, autorica je i urednica publikacija i članaka na temu europskih integracija.

17.7.2019. godine Marija Pejčinović Burić smjenjena je s mjesta ministrice vanjskih i europskih poslova te je u isto vrijeme postala glavna tajnica Vijeća Europe. Na ministarskoj funkciji naslijedio ju je dotadašnji veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Grlić Radman.

Najveća postignuća

Marija Pejčinović Burić slovi kao velika stručnjakinja za diplomatsku politiku, europska pitanja i europske integracije. Nakon što je ušla u Ministarstvo europskih integracija, 2000. godine, bila je pomoćnica tadašnje ministrice Kolinde Grabar Kitarović.

2016. godine postala je državna tajnica u u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a nakon što je ministar Davor Ivo Stier podnio ostavku, 2017. godine imenovana je za ministricu vanjskih i europskih poslova.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*