Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman je od 2017. godine veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj. Široj javnosti postaje poznatiji nakon što ga je premijer Andrej Plenković 17.7.2019. godine predložio za novog ministra vanjskih i europskih poslova. Jedan je od osnivača nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult, koja je imala zadatak povezati najvažnije grane hrvatskog i švicarskog gospodarstva.

Obrazovanje

1982. godine završava studij na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i odlazi u Švicarsku. U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu.

2002. godine  je magistrirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2007. je disertacijom “Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura” stekao doktorat.

Govori engleski, njemački, bugarski i mađarski jezik.

Privatni život

Rođen je 6.6.1958. godine u mjestu Prisoje kraj Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini.

Oženjen je i otac troje djece.

Posao

Gordan Grlić Radman nakon studija odlazi u Švicarsku i ondje započinje poslovnu karijeru. Poslije tromjesečnog vježbeničkog staža u tvrtki Cellulose Attisholz AG Solothurn, zaposlio se u tvrtki Melior Häfliger.

Bio je aktivan član švicarskog udruženja inženjera SVIAL, a s profesorima Markom Turinom i Žarkom Dolinarom je osnovao udruženje hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine Almae Matris Alumni Croaticae.

Godine 1991. vraća se u Hrvatsku i postaje tajnik Medicinskog fakulteta u Zagrebu. U jednom intervjuu je otkrio da se u Hrvatsku vratio na nagovor tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Gordan Grlić Radman je u Švicarskoj 1989. godine organizirao predavanje Franje Tuđmana, koji je tada njega i njegovu suprugu uvjerio da se isplati vratiti u Hrvatsku, iako su u Švicarskoj imali dobre plaće i mogućnost napredovanja.

Sudjelovao je u koordinaciji humanitarne pomoći u Sanitetskom stožeru Republike Hrvatske i Uredu za izbjeglice i prognanike te je bio član dviju delegacija Vlade RH u humanitarnoj misiji u Švicarskoj.

Nakon angažmana na Medicinskom fakultetu, Gordan Grlić Radman postaje tajnik Ministarstva vanjskih poslova (1999. do 2000. godine). Ponovno odlazi u Švicarsku kako bi ustrojio hrvatsku diplomatsko-konzularnu mrežu u Bernu, Ženevi i Zürichu.

U nekoliko je navrata bio izaslanik premijera na raznim međunarodnim konferencijama. Bio je povremeni predavač na Fakultetu političkih znanosti i Policijskoj akademiji u Zagrebu te na Političkoj akademiji Filozofskog fakulteta u Banja Luci. U Stuttgartu je tijekom 2006. i 2007. godine održao nekoliko predavanja na temu “Hrvatska na putu za EU”.

Nakon Švicarske, Grlić Radman je diplomatsko iskustvo stjecao u veleposlanstvima Republike Hrvatske u Sofiji i Budimpešti. Za vrijeme boravka u Mađarskoj, bio je izabran za predsjednika Dunavske komisije.

Član je Hrvatskog politološkog društva i Hrvatske udruge za međunarodne studije te Upravnog odbora George Marshall centra. Također je član Upravnog odbora Atlantskog vijeća Hrvatske kojeg je zastupao na međunarodnim konferencijama. U suradnji s Veleposlanstvom SAD-a sudjelovao je na javnim tribinama s ciljem realizacije projekta informiranja i educiranja hrvatskih građana o obvezama i koristima članstva Hrvatske u NATO-u.

Stalni je predavač na Diplomatskoj akademiji MVPEI-a i na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije, a bio je član i generalni direktor Centra za međunarodne studije.

Nakon što je Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe i zbog toga napustila dužnost ministrice vanjskih i europskih poslova, premijer Andrej Plenković je 17.7.2019. godine za njenog nasljednika predložio Gordana Grlića Radmana.

Najveća postignuća

Gordan Grlić Radman je u časopisima s međunarodnom recenzijom objavio nekoliko radova. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Svoju veleposlaničku karijeru gradio je u Švicarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Početkom 2019. godine dobio je počasnu Globalnu nagradu za javnu diplomaciju, koju su mu dodijelili Diplomatski savjet i magazin Diplomat. U obrazloženju je navedeno da je nagradu dobio za osobite diplomatske zasluge i za učvršćivanje hrvatsko-njemačkih odnosa.

U srpnju 2019. postaje ministar vanjskih i europskih poslova RH.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*