Maja Posavec

Maja Posavec poznata je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica i pjevačica. Iza sebe ima zapažene nastupe u brojnim predstavama i filmovima te kao pjevačica grupe Detour. Nastupala je i u poznatom glazbeno-pjevačkom showu Tvoje lice zvuči poznato.

Obrazovanje

U rodnom je Đakovu završila osnovnu i srednju školu. Po dolasku u Zagreb 2001. godine, upisala je Filozofski fakultet, iako je znala da su njezina ljubav pjevanje i gluma. Nakon toga, 2005. godine upisuje se na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Privatni život

Maja Posavec rođena je 16.5.1983. godine u Đakovu. Maja je djetinjstvo provela u rodnom Đakovu gdje je živjela s ocem, majkom i sestrom. Njena sestra Zrinka također je glazbenica, a poznata je po tome što pjeva sevdalinke.

Posao

Prvi nastup u kazalištu imala je 2007. godine s predstavom “Balade Petrice Kerempuha” autora Miroslava Krleže. Ovu predstavu izvelo je Kazalište Ulysses, a režiju potpisuju Rade Šerbedžija i Darko Rundek.

Kao kazališna glumica, radila je u sklopu kazališta Ulysses, a zatim se, 2011. godine odlučila za naše najpoznatije satiričko kazalište, kazalište Kerempuh. Osim Balada Petrice Kerempuha, 2007. glumila je i u predstavi “Opera za tri groša” u režiji Krešimira Dolenčića.

2008. godine imala je tri kazališne uloge. Prva je bila po drami Henrika Ibsena “Lutkina kuća” u režiji Anje Maksić Japundžić i to s Teatrom &TD. Sljedeća uloga Maje Posavec bila je u Kazalištu Ulysses u predstavi “Romeo i Julija ’68”., a pod redateljskom palicom Lenke Udovički.

Zadnja uloga te godine bila je u HNK Zagreb u predstavi “I konje ubijaju, zar ne?”. Godine 2009. odrađuje predstavu “Zečja rupa” po knjizi Davida Lindsaya Abairea u režiji Marka Torjanca. Te godine radi i Pčelicu Maju u režiji Ivana Lea Lema u Gradskom kazalištu Žarptica.

2010. nastupa u dva kazališna komada, prvi je “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, a drugi je “Romanca u tri ljubavi”. Godine 2011. vraća se u Kazalište Ulysses s predstavom “Cabaret Brecht” – “Zadrživi uspon Artura Uija” u režiji Lenke Udovički.

Godine 2012. radi “Krletku” u režiji Dolenčića u Kerempuhu, “Pokojnika” u režiji Lenke Udovički u Ulyssesu, zatim “Gospođu ministricu” u Kerempuhu u režiji Olivera Frljića i “Cabaret Chishche Lishche” u režiji Chishche Lishche u Kerempuhu.

Godine 2013. nastavlja s radom u Kerempuhu te glumi u djelu “Kod Martinovih” u režiji Renata Carola Gatice. 2014. godine odrađuje dvije predstave za Kerempuh – “Sasvim obične besmislice” Aleksandra Popovskog i “Hamlet u selu Mrduša Donja” Ive Brešana.

Godine 2015. za isto kazalište glumi u kazališnom komadu “Maratonci trče počasni” krug Ive Milošević. 2016. radi na predstavi Mimi Guillaumea Vincenta u HNK Zagreb, na autorskom projektu Lenke Udovički “Shakespeare ljetne noći” i “Varijacije” u Kazalištu Ulysses i na predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” u režiji Vita Taufera u Kerempuhu.

Glumila je u filmovima “Vjetar puše kako hoće” 2014. i “Ministarstvo ljubavi” 2016. Imala je ulogu i u kratkim filovima: “Noćna vožnja” 2007. godine i “Umbrella” 2012.

Što se glazbene karijere tiče, Maja se dugo vremena pokušala probiti putem raznih natjecanja na televiziji. Pjevala je i u jazz bendu i bila je prateći vokal poznate hrvatske rock grupe Let 3.

Ipak, Majini pravi počeci bili su u grupi Yammat. Nakon grupe Yammat, odlazi u Detour s kojom je imala zapaženu karijeru te su svi njihovi singlovi završavali na radijskim stanicama i top listama.

Pjesme poput “Snijeg”, “Daleko” i “Mjesec” danas znaju svi. S tom je grupom Maja izdala 3 albuma: 2006. godine “Detour”, 2009. album pod imenom “TV” i 2014. “A što ak’ ja”…

Nakon toga, ipak se odlučila na solo karijeru te je izdala pjesme poput “Budi jak” te “Dok držiš me za ruku”. Video spot za tu pjesmu radila je s glumačkim kolegama Tihanom Lazović i Goranom Bogdanom u režiji Filipa Mojzeša.

Snimila je duet s Radom Šerbedžijom pod nazivom “Odlaziš, odlazim” i s Nenom Belanom pjesmu pod nazivom “Tvoj glas”.

2015. godine sudjelovala je u televizijskom showu Tvoje lice zvuči poznato gdje je pokazala izniman talent za pjevanje, glumu i imitaciju. Neki od zapaženijih Majinih nastupa u tom showu bili su oni u kojima se morala prerušiti u Doris Dragović, Sanju Doležal, Eminem i Toni Braxton.

Najveća postignuća

Maja Posavec više je puta bila nagrađivana za kazališne uloge. Tako je 2008. nagrađena Zlatnim smijehom u svojoj debitantskoj predstavi, zatim je 2010. dobila nagradu Zlatna Žar ptica.

Godine 2010. osvojila je nagradu za najbolju glumicu do 28 godina Ivo Fici. Iste godine dobila je priznatu i cijenjenu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu žensku ulogu i 2013. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u kratkom filmu.

Za album “A što ak ja” grupa Detour zajedno s Majom Posavec osvaja nagradu Porin za Najbolji pop album. Također, ona sama osvaja Porina za najbolju vokalnu suradnju za duet s Nenom Belanom za pjesmu “Tvoj glas”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*