Sanja Doležal

Sanja Doležal poznata je kao televizijska voditeljica i pjevačica s nekoliko snimljenih albuma, hitova i uspješnih projekata koje je odradila za vodeće TV kuće. Poznata je i kao “hrvatska Oprah”, naziv koji je stekla vodeći popularni talk show “Sanja”.

Obrazovanje

Sanja Doležal je u Zagrebu završila glazbenu školu, a nakon toga je upisala Filozofski fakultet gdje je odlučila studirati sociologiju. Fakultet na kraju nije završila.

Privatni život

Sanja Doležal rođena je 9. svibnja 1963. godine u Zagrebu u obitelji oca Miše Doležala, skladatelja i tekstopisca. Sanja ima i 12 godina mlađeg brata Tonka.

U osnovnoj školi pjevala je u zboru i sa samo deset godina snimala je reklame za Frutolino i Medolino. Pored pjevanja Sanja je nalazila slobodno vrijeme kako bi trenirala karate, a pisala je i za omladinski tjednik “Polet”.

Sanja je kao student pokušavala uskladiti poslovne i školske obaveze, pa je tako na turnejama nalazila dovoljno vremena kako bi učila za ispite.

Na drugoj godini fakulteta naletjela je na statistiku koju je pala četiri puta i nakon toga je odustala od studiranja. Sanja je za vrijeme studija upoznala Dražena Petrovića s kojim je godinu dana bila u vezi. Tada je imala dvadeset i dvije godine.

Kada je 1985. godine umro Slobodan Momčilović Moka, na njegovo mjesto je u Novim fosilima došao Nenad Šarić. Sanja i Neno su dvije godine bili dobri prijatelji da bi se nakon toga dogodila ljubav.

Deset godina kasnije odlučili su živjeti zajedno da bi Sanja 1994. godine prvo rodila sina Luku, a potom i Leu. Nažalost Nenad Šarić je 2012. godine umro od moždanog udara.

Posao

Prvi ozbiljniji susret s glazbom imala je 1981. godine kada je postala članica pop grupe “Prva ljubav”. Bio je to prvi teen sastav na području bivše Jugoslavije koji je postojao od 1978. do 1982. godine.

Sanja je imala samo 16 godina kada je s bendom snimila pjesmu za Dinamo “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad”. Grupa je snimila albume “Privatno” i “Kad ostanemo sami”, a kako su se zadnjim albumom okrenuli više prema starijoj publici, na kraju je došlo do pada prodaje albuma i grupa se razišla.

Kada je grupa radila na drugom albumu Sanja je upoznala Rajka Dujmića jer je menadžer grupe angažirao Rajka kao producenta. Sanja nije postala dio Novih fosila zahvaljujući Dujmiću jer je on bio uvjeren da na mjesto Đurđice mora doći netko podjednako dobar, što za Sanju tada nije smatrao.

Na njenoj strani bio je Slobodan Momčilović Moka rekavši kako su njezina vedrina i mladost glavni aduti, pa je Sanja na kraju pristala postati dio poznate grupe. Ubrzo nakon što je postala pjevačica Novih fosila Sanja je završila u vezi s Rajkom Dujmićem.

Prvi album “Poslije svega” koji je Sanja snimila s Novim fosilima prodan je u više od 200.000 primjeraka. Sanja je polako pjevački sazrijevala i imala je samo 25 godina kada je bila na vrhuncu svoje karijere radeći ono što voli.

U Novim fosilima pjevala je devet godina sve do početka rata kada su se članovi grupe razišli i svatko krenuo svojim putem. Nakon razlaza s fosilima Sanja je imala prvo iskustvo na televiziji. Snimila je “Radio Nja-Nja”, “Jel me netko tražio” i “Sedmu noć”.

Glumila je i u filmovima “Čuvaj se sinjske ruke” i u filmu “Lea i Darija – Dječje carstvo”. Posudila je glas u crtanom filmu “Princ od Egipta”.

Kada je počela samostalnu karijeru kao pjevačica Sanja je snimila albume: “Plavuša”, “Non stop ples” i “Kao u snu”.

Nakon HTV-a uslijedio je poziv na RTL-u da dođe na audiciju za talk show, a natjecala se i u Plesu sa zvijezdama plešući u paru s Hrvojem Kraševcem. Bila je i članica žirija showa “Do posljednjeg zbora”, a poznata je i kao voditeljica kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – peci”.

Najveća postignuća

Sanja je nakon HTV-a dobila priliku na komercijalnoj televiziji RTL gdje je od 2004. do 2006. vodila talk show “Sanja”.  Bila je to emisija s kojom je RTL započeo redovni program, a emitirala se svakog radnog dana u 17 i 45. Emisija je uskoro privukla veliku pozornost javnosti, a Sanja je dobila nadimak “hrvatska Oprah”.

Jedan od najvećih trenutaka u karijeri Sanje Doležal bio je kada je s Novim fosilima nastupala na Eurosongu 1987. godine i s pjesmom “Ja sam za ples” osvojila 4. mjesto prikupivši 92 boda. Pobjednik Eurosonga 1987. godine bio je Johnny Logan s pjesmom “Hold Me Now”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*