Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija hrvatski je filmski i kazališni glumac te pjesnik. Rade se prvo proslavio u jugoslavenskim filmovima ”Novinar”, ”Bravo Maestro”, ”Oslobođenje Skoplja”, ”Večernja zvona” te ”San o ruži”. Odlaskom u SAD, gradi svoju inozemnu karijeru u filmovima poput ”Nemoguće misije” i ”Batman: Početak”.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Vinkovcima. Odlazi u Zagreb na Akademiju za kazalište, film i televiziju, odnosno Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1969. godine.

Privatni život

Rade Šerbedžija rođen je 27.7.1946. godine u mjestu Bunić pored Korenice. Otac Danilo odgajao je sina da postane liječnik ili arhitekt. No, majka Stana mu je uvijek bila podrška da bude glumac.

Rade iz prvoga braka s koreografkinjom Ivanom Cerovac ima kći Luciju i sina Danila. S drugom, 20 godina mlađom suprugom Lenkom Udovički ima tri kćeri, Ninu, Milicu, i Vanju.

Godine 1991. odlazi u Srbiju, odakle 1992, godine odlazi prvo u London, a nakon toga i u Sjedinjene Američke Države. Od 2010. godine živi u Rijeci.

Posao

Odmah po završetku studija počinje suradnju s kazalištem Gavella te Hrvatskim narodnim kazalištem. Kao filmski glumac pojavljuje je se prvi puta 1967. godine u sporednoj ulozi u filmu ”Iluzija”, a prvu glavnu ulogu tumači u filmu ”Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata”, redatelja Branka Ivande iz 1968. godine.

Karijeru je započeo u jugoslavenskim filmovima poput ”Crne ptice”, ”Idu dani”, ”Crveno klasje”, ”U gori raste zelen bor”, ”Poslijepodne jednog fazana”, ”Živjeti od ljubavi”, ”Užička republika”, ”Povratak”, ”Čovjek koji je volio sprovode”, ”Nepokoreni grad”, ”Una”, ”Banović Strahinja”, ”Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, ”Kiklop” i mnogi drugi.

Šerbedžija je glumio i u nekim televizijskim serijama, ”Prosjaci i sinovi”, ”Bombaški proces”, ”U registraturi”, ”Nikola Tesla”, ”Štefica Cvek u raljama života”.

Nakon odlaska u SAD započinje svoju inozemnu karijeru u filmu i na televiziji. Neki od filmova i serija u kojima je glumio su: ”Nemoguća misija”, ”Svemirski kauboji”, ”Mirni Amerikanac”, ”Stigmata”, ”Moćni Joe Young”, ”Memento”, ”Zdrpi i briši”, ”Ludilo u Europi”, ”Groznica” i mnogi drugi.

Glumac voli poeziju te učestalo organizira noći poezije te kao glazbenik zasvira i gitaru. U Rijeci je osmislio i pokrenuo poslijediplomski studij ”Gluma, mediji, kultura” na kojem od 2011. godine i predaje. Pokrenuo je kazalište ”Ulysses” u Puli.

Kao pjesnik objavio je dvije zbirke pjesama naziva ”Promjenjivi” i ”Crno”. Radio je i kao izvanredni predavač na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Sin Danilo je redatelj, a kćer Lucija slijedi njegove stope te je nagrađivana glumica. Glumac je izdao i autobiografsku knjigu ”Do posljednjeg daha”.

Najveća postignuća

Rade Šerbedžija dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih nagrada. Trostruki je dobitnik nagrade Sterijinog pozorja. Dobio je nagrade ”Vladimir Nazor”, ”Dubravko Dujšin” te ”Orlando” na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Na 2. međunarodnom filmskom festivalu u Rimu dobio je nagradu ”Marko Aurelije” kao najbolji glumac u filmu ”Uspomene jednog bjegunca”. Za tu je ulogu dvaput nominiran. Godine 1994. osvojio je nagradu za najboljega glumca na filmskom festivalu u Veneciji za film ”Prije kiše”.

Na filmskom festivalu u Puli dobio je triput nagradu za najboljeg glumaca i to 1979. za film ”Bravo Maestro”, 1986. ”Večernja zvona” te 2010. godine za film ”Sedamdeset i dva dana”.

Za najboljeg stranoga glumca dobio 1994. godine nagradu na festivalu na Novom Zelandu. Godine 2006. osvojio je nagradu za najboljeg glumca u filmu ”Short Order” na filmskom festivalu u Monacu.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*