Lovro Kuščević

Lovro Kuščević diplomirani je pravnik poznat i kao ministar graditeljstva i prostornog uređenja u 13. i 14. Vladi Republike Hrvatske. Odlukom premijera Andreja Plenkovića, nakon pregovora o novoj većini u Saboru s Hrvatskom narodnom strankom, Lovro Kuščević je ministarstvo graditeljstva zamijenio ministarstvom uprave. U srpnju 2019. godine podnio je ostavku na mjesto ministra uprave i političnog tajnika HDZ-a te je nastavio rad u Saboru.

Obrazovanje

Lovro Kuščević diplomirani je pravnik, a studij je završio na Pravnom fakultetu u Splitu 1999. godine.

Privatni život

Rođen je u Supetru 2.8.1975. godine. Oženjen je te je otac dvoje djece. Obitelj živi na otoku Braču u Nerežišću.

Lovro ima tri brata, a sva četvorica i njihov otac Nenad, ponosni su darivatelji krvi. 2012. godine izabrani su za obitelj koja je do tada darivala najviše krvi. Svi su članovi društva dobrovoljnih davatelja krvi u Nerežišću.

Lovro je i član streljačkog i lovačkog saveza u Nerežišću.

Ističe da je katolik.

Govori engleski i talijanski jezik.

Posao

Nakon završenog studija, od 2000. godine Lovro Kuščević radio je u privatnom sektoru kao voditelj prodaje u dvije tvrtke. Spomenuti posao radio je do 2005. godine. U međuvremenu, u razdoblju od 2002. pa do 2005. godine bio je direktor trgovačkog društva. Pokrenuo je svoju tvrtku koja se zvala Kuščević d.o.o. Tvrtka je imala 13 zaposlenih i odlično je poslovala.

2005. godine postao je načelnik Općine Nerežišće. Tada je napustio i mjesto direktora u svojoj tvrtki, a malo nakon toga tvrtku je i prodao. Na spomenutoj funkciji ostao je čak jedanaest godina, sve do 2016. godine.

U razdoblju od 2013. pa do 2016. godine bio je na mjestu vječnika u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Što se tiče njegove političke karijere, njome se polako počeo baviti i prije punoljetnosti. Često ističe da je član HDZ-a postao još prije nego što je navršio 18 godina.

2001. godine izabran je za predsjednika Općinske organizacije HDZ-a Nerežišća.

U razdoblju od 2012. pa do 2016. godine bio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

22.1.2016. godine izabran je za ministra graditeljstva i prostornog uređenja u 13. Vladi premijera Tihomira Oreškovića, nedugo nakon toga, te iste godine, izabran je ponovo za ministra graditeljstva i prostornog uređenja u 14. Vladi mandatara Andreja Plenkovića.

U lipnju 2017. godine, nakon postignutih dogovora Andreja Plenkovića i HNS-a, izabran je za ministra uprave dok je ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja preuzeo Predrag Štromar koji je tada ujedno izabran i za potpredsjednika Vlade.

8.7.2019. godine Lovro Kuščević je podnio ostavku na mjesto ministra uprave i političnog tajnika HDZ-a. Uz ostavku, najavio je da će i dalje obavljati rad u Saboru, kao županijski vijećnik i općinski vijećnik u Nerežišću. Premijer Andrej Plenković prihvatio je njegovu ostavku, a nekoliko dana kasnije, 17.7.2019. godine na njegovo mjesto postavio je Ivana Malenicu.

Najveća postignuća

Lovro Kuščević je svoja najveća postignuća postigao u politici.

22.1.2016. godine izabran je za ministra graditeljstva i prostornog uređenja u 13.Vladi premijera Tihomira Oreškovića. Te iste godine, izabran je ponovo za istog ministra u 14. Vladi premijera Andreja Plenkovića čiji je mandat započeo 19. listopada.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*