Ivan Malenica

Ivan Malenica je pravnik i dekan Veleučilišta u Šibeniku od 2017. godine. U siječnju 2018. godine imenovan je predsjednikom HDZ-ovog Odbora za upravu, a zadatak mu je bio savjetovati premijera Andreja Plenkovića u pitanjima vezanima za javnu upravu. Plenković ga je 17.7.2019. godine predložio za novog ministra uprave.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku.

2008. godine je diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu, a 2013. je upisao poslijediplomski doktorski studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Rođen je 21.7.1985. godine u Šibeniku i potječe iz ugledne šibenske obitelji. Njegov otac Ante je dugi niz godina bio direktor poduzeća Ceste Šibenik, a stric Frane Malenica je direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje te jedan od osnivača šibenskog HNS-a.

Oženjen je i ima dvoje djece.

Kaže kako njegov životni moto glasi – Nenapredovanje jest nazadovanje!

Posao

Poznanici Ivana Malenice kažu da je bio odličan učenik i  student. Odmah po završetku Pravnog fakulteta u Splitu učlanio se u HDZ, a 2009. godine zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku. Prvo je radio kao asistent, a od 2013. godine kao predavač na kolegijima Upravno pravo i Upravno procesno pravo.

Na istim je kolegijima 2016. godine postao viši predavač, a u listopadu 2017. godine postaje dekan Veleučilišta u Šibeniku. Izabran je na natječaju na kojem je on bio jedini prijavljeni kandidat, a dobio je 29 glasova od mogućih 31.

Ivan Malenica je bio kandidat šibenskog HDZ-a za državnog tajnika u Ministarstvu u razdoblju kada je Andrej Plenković došao na vlast, ali umjesto njega tu je funkciju preuzela Josipa Rimac.

On je 2018. godine na prijedlog šibensko-kninskog HDZ-a postao predsjednik HDZ-ovog Odbora za upravu. Na toj je funkciji bio zadužen za savjetovanje premijera Andreja Plenkovića u pitanjima vezanima za javnu upravu. Tada je dobio jednoglasnu potporu predsjednika stranke i Nacionalnog vijeća.

Nakon niza afera s nekretninama, Lovro Kuščević je podnio ostavku na dužnost ministra uprave, a Andrej Plenković je 17.7.2019. godine za njegovog nasljednika predložio Ivana Malenicu.

Malenica je tom prilikom istaknuo kako će učiniti sve da javna uprava bude servis građanima i da oni u što kraćem roku te uz što manje financijskih sredstava ostvare svoja prava i određene interese. Jako važnim projektom i sredstvom koje će omogućiti sve to smatra digitalizaciju javne uprave.

Najveća postignuća

Ivan Malenica je objavio nekoliko stručnih i znanstvenih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom. Jedan je od autora udžbenika “Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse”. Sudjelovao je na nekoliko desetaka međunarodnih znanstveno-stručnih konferencija.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*