Tihomir Orešković

Tihomir Orešković ili po kanadski “Tim”, poznat je kao nestranački predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ali i poslovni čovjek koji je svoju karijeru započeo u farmaceutskim firmama. Na hrvatskoj političkoj sceni zadržao se relativno kratko.

Obrazovanje

Orešković je osnovnu i srednju školu završio u Kanadi, gdje je 1985. godine, nakon završene srednje škole, upisao kemiju na Sveučilištu McMaster. McMaster University se nalazi u gradu Hamiltonu, u blizini okruga Ontario.

To je prestižni fakultet, a poznato je da je na šestom mjestu kao najbolje sveučilište u cijeloj Kanadi. Godine 1989. stekao je Bachelor ili prvostupničku diplomu. Nakon te diplome upisao je Master of Business Administration s naglaskom za financije i administracijske studije. Fakultet je završio 1991. godine.

Privatni život

Rođen je 1.1.1966. godine u Zagrebu. Njegov otac Dane Orešković iz malenog mjesta Čovići u Lici odlazi u Zagreb, gdje upoznaje svoju buduću ženu Đurđu iz Međimurja.

Kada je Tihomir još bio maleni dječak, obitelj je zajedno s njegovim bratom Edijem odselila u Kanadu, zbog boljih uvjeta za život i posao. Njegov otac inženjer ubrzo se zaposlio kao radnik, ali je bio aktivan i u hrvatskom društvu u Kanadi i tako je došao na poziciju predsjednika HDZ-a u Kanadi.

Kada bi ljeti dolazio u Hrvatsku svoje slobodne dane volio je provoditi u pecanju uz rijeku Gacku sa svojim prijateljima i rođacima.

Tihomir je još u srednjoj školi pokazivao interes prema znanosti, a želja da se bavi s istom ostvarila se nakon upisa na fakultet za kemiju. Pored toga što je volio znanost, pokazivao je ambiciju i za poslovnu karijeru.

Sa svojom suprugom Sanjom Orešković ima četvero djece čije identitete ne voli otkrivati u javnosti i medijima.

Posao

Godinu dana nakon što je dobio drugu diplomu na Master of Business Administration, dobio je posao u proizvodnji u farmaceutskoj firmi Eli Lilly u Torontu.

Premda je radio na mjestu gdje je mogao zadovoljiti ambicije prema kemiji, ali i prema poslovnoj karijeri, Orešković je bio u stalnom profesionalnom progresu u firmi.

U početku su to bili manji poslovi oko financija, a vremenom je došao na poziciju međunarodne suradnje i poslovanja. Tako je statični posao pretvorio u dinamični. Putovao je u zemlje s kojima su nastojali ugovoriti poslovnu suradnju, posebno u zemljama Latinske Amerike, Azije i slično.

Godine 1992. počinje raditi u farmaceutskoj firmi Eli Lilly u Kanadi. Ubrzo se razišao s tvrtkom Eli Lilly i prelazi u tadašnju farmaceutsku kompaniju Novopharm, koja se danas naziva Teva Canada.

Kako je već prije prelaska bio na poziciji direktora u bivšoj kompaniji, u Novopharmu je došao na mjesto potpredsjednika za razvoj poslovanja i specijalne proizvodnje.

Orešković je svojim bogatim poslovnim iskustvom u tom poslu pokazao da je spreman baviti se samostalnim radom na toj poziciji. Tako se u dogovoru s Tevom (Novopharm) odlučio na povratak u Hrvatsku i 2009. godine došao na mjesto vođenja Plive.

Kako je djelovao na poziciji direktora za financijske poslove u farmaceutskoj firmi, tako je dolazio u dodir i s političkom scenom u Hrvatskoj, ali se politikom do 2015. godine nije aktivno bavio.

Kada su na izborima 2015. godine na vlast došli HDZ i MOST, predložili su Oreškovića za mandatara po pitanju sastavljanja Vlade Republike Hrvatske.

Na mjesto premijera dolazi 22. siječnja 2016. godine i Orešković se glasno izjasnio kao nestranačko lice koje je ujedno i prva nestranačka osoba u povijesti postkomunističke Hrvatske.

Njegovu pojavu u javnosti na mjestu te dužnosti dočekana je s podijeljenim mišljenjima, neki su smatrali da poslovni čovjek i menadžer ne može voditi državu te da država nije privatna firma, a drugi su smatrali da je njegov dolazak ujedno i osvježenje pored standardnih političkih lica.

Na novom mjestu premijera Orešković je obavljao dužnosti koje su mu do tada bile strane u svijetu farmacije i financija. Sudjelovao je na raznim otvaranjima i promocijama pojedinih događaja, zatim je bio prisutan na dočeku Kineske Nove godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Kada se vladajuća koalicija našla u kriznoj situaciji pod okriljem potpredsjednika Tomislava Karamarka, Oreškoviću je izglasano nepovjerenje, stoga je Orešković morao napustiti poziciju premijera, na koju je kasnije došao Andrej Plenković.

Taj način izlaska iz hrvatske Vlade bio je tada prvi slučaj u povijesti Hrvatske da premijer mora napustiti svoju dužnost jer mu je izglasano nepovjerenje.

Nakon što je smijenjen s dužnosti premijera, Orešković se pridružio Tevinom timu u Amsterdamu i uključen je u globalno financijsko poslovanje.

Najveća postignuća

U farmaceutskoj kompaniji Novopharm postaje direktorom za financijsku suradnju. Kada je došao na poziciju vođenja Plive, u početku je bio glavni financijski direktor za poslove s Istočnom Europom, a kasnije i glavni financijski direktor za Istočnu Europu, Mediteran, Izrael i Afriku. Nakon toga su mu nudili mjesto za Tel Aviv u Izraelu, ali je ipak ostao u Zagrebu.

Godine 2014. promoviran je na mjesto glavnog financijskog direktora Teve Europa.

Nakon višegodišnje karijere glavnog financijskog direktora u raznim poznatim imenima farmaceutske industrije, Orešković je došao na mjesto hrvatskog premijera bez da je prije toga aktivno djelovao u političkim vodama.

Autor: A.P.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*