Lea Dekleva

Lea Dekleva je poznata hrvatska kantautorica, skladateljica, tekstopisac i pjevačica. U svojoj karijeri surađivala je s brojnim imenima domaće estrade kao što su Oliver Dragojević, Massimo, Marko Tolja, Maja Vučić, Tina Vukov, grupa T.B.F. i ostali, a najviše s Arsenom Dedićem. Karijeru je odlučila graditi sporo pričajući priče o svome životu kroz glazbu, a kao prava romantičarka emotivno proživljava svaki stih bez obzira na to piše li pjesmu za sebe ili za nekog drugog pjevača. Svojim pjesmama osvojila je srca brojnih obožavatelja. Rođena je 12.12.1977. godine u Zagrebu, gdje radi i živi.

Obrazovanje

Lea Dekleva je u Zagrebu završila osnovnu i srednju glazbenu školu, a od instrumenata svira klavir i obou.

Privatni život

Svoje djetinjstvo i mladost Lea Dekleva je provela na Trešnjevci u Zagrebu. U vrtićkoj dobi odrastala je rado slušajući dječje pjesme Arsena Dedića i upijajući stihove iz pjesama “Nije lako bubamarcu”, “Prijateljstvo” i “Čemu služe roditelji”.

Kao djevojčica pjevala je u zboru Trešnjevački mališani, potom upisala glazbenu školu, a prvu pjesmu je napisala sa samo 15 godina i izvodio ju je crkveni zbor. Premda se oduvijek željela baviti glazbom nikada nije maštala o tome da postane popularna pjevačica. Počela je pisati pjesme na nagovor Olivera Dragojevića, a on ju je savjetovao neka piše o sebi jer publika to najbolje prepoznaje i prihvaća. Stoga, u svojim pjesmama Lea najviše piše o ljubavi i ljubavnoj boli, a sve njezine pjesme u sebi nose poruke nekome kome su upućene. Ova autorica ističe da je upravo tuga njezina najveća inspiracija. Svoj privatni ljubavni život čuva u najvećoj tajnosti.

Autorica pjesme više voli pisati za muške izvođače jer su prema njezinom mišljenju muškarci jednostavniji dok bi žene stalno nešto dorađivale, mijenjale i znaju prigovarati.

U budućnosti Lea Dekleva ima želju i planira napraviti zabavnu dječju emisiju s mnogo glazbe, svirke i plesa, te sanja o preseljenju u Dalmaciju.

Lea Dekleva se pune dvije godine borila s problemom depresije koji nije skrivala već je o tome otvoreno govorila u medijima s ciljem da pomogne ostalima koji pate od te dijagnoze.

Posao

Lea Dekleva na samom početku profesionalnog bavljenja s glazbom je nastupala kao prateći vokal grupi Parni Valjak i pjevaču Davoru Radolfiju. Svirala je i za Olivera Dragojevića. Potom počinje pisati pjesme za sebe i druge.

Svoj prvi samostalni album “emociJA” objavila je 2005. koji je bio izuzetno hvaljen i postao prvi hrvatski album uvršten u najveći svjetski servis za preuzimanje glazbe i-Tunes. Na tom albumu nalazi se i obrada pjesme “It’s No Good” grupe Depeche Mode, koja je odmah dospjela na web stranicu s najvećom bazom cover verzija Depecheovaca. Tako se Lea Dekleva našla u društvu s velikim imenima svjetske glazbene scene koji su obradili ponešto od repertoara grupe Depeche Mode. Također, obrada hita Bijelog Dugmeta “Ipak poželim neko pismo” je dobila pozitivne kritike.

Pet godina nakon izdavanja prvog albuma, odnosno 2010. Lea Dekleva je snimila duet sa splitskom grupom T.B.F. za veoma uspješnu pjesmu kod publike i glazbenih kritičara “Dogodila se ljubav” koju je napisala još 2007. ali joj je trebalo vremena da stupi s tom grupom u kontakt i da im ponudi pjesmu za zajednički duet. Lea je ostvarila značajni uspjeh u radijskom eteru i s pjesmom “Gdje ne vidiš očima” (2013.).

Napisala je mnoge uspješne pjesme i za druge izvođače. Za Olivera Dragojevića i njegov album “Vridilo je” (2005.) napisala je više pjesama, za Maju Vučić je napisala “Lice koje znaš”, za Marka Tolju pjesme “Preživjet ću” i “Možda nam uspije”, za Massima skladbu “Nemam prava”, za Luku Bulića pjesmu “Konobar”, za Tinu Vukov “Njemu”, za Nikolu Marjanovića “Ti i muzika” koja je bila izvođena na Dori 2010. , a njezinu pjesmu “Nema isprike” izvodi prvi hrvatski band aid za životinje.

Kao odrasla glazbenica imala je čast osobno upoznati Arsena Dedića i surađivati s njim. Njoj se jako sviđala njegova pjesma “Tvoje tijelo moja kuća” pa su je na koncertima izvodili zajedno i pretvorili je u duet. Svome najdražem mentoru, učitelju i prijatelju Arsenu nakon njegove smrti Lea Dekleva je posvetila svoju pjesmu “Ja bi da te slijedim” (2015.) koju izvodi s ostalim članovima Arsenovom obitelji, Gabi Novak i uz klavirsku pratnju Matije Dedić, te Arsenovom unukom Lu.

S pulskim glazbenikom Brunom Kranjčarom 2017. snimila je duet za uglazbljenu poeziju Tina Ujevića “Igračka vjetrova” koja je premijerno izvedena na festivalu Chansone u kazalištu Komedija u Zagrebu.

Najveća postignuća

Lea Dekleva je bila nominirana za nagradu Porin 2006. godine u kategoriji novi izvođač za svoj album “emociJA”, te u kategoriji najbolja pjesma godine za pjesmu “Nevera” koju izvodi Oliver Dragojević.
Godine 2011. dobila je nagradu Porin u kategoriji za najbolju pjesmu godine koju izvodi u duetu s T.B.F. “Dogodila se ljubav”.

Od strane HRT-a bila je odabrana da među tri skladatelja sklada pjesmu za Doru 2011. Njezina skladba s kojom se predstavila domaćim slušateljima Dore i ljubiteljima Eurosonga zove se “Još ima nas”.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*