Tina Vukov

Tina Vukov poznata je hrvatska je pjevačica i unuka velikog hrvatskog pjevača Vice Vukova. Proslavila se pjesmama “Il treno per Genova” i “Tuga dolazi kasnije”. Ostala je prepoznatljiva po svom vokalu, snažnom i dubokom altu.

Obrazovanje

Tina je, iz ljubavi prema glazbi, pohađala riječku Osnovnu glazbenu školu I.M.Ronjgov, s naglaskom na sviranje klavira. Nakon toga, upisala se u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, jezični smjer. Produžila je obrazovanje u Rijeci na Filozofskom fakultetu, studirajući filozofiju i engleski jezik. Taj fakultet nije završila jer se posvetila glazbi.

Privatni život

Tina Vukov rođena je 22.12.1988. godine u Rijeci. Tina Vukov je bila u vezi s 24 godine starijim poduzetnikom Lukom Rajićem 2015. godine. Upoznali su se ranije, a poduzetnik ju je angažirao da pjeva na jednom vjenčanju i božićnom domjenku njegove firme. Veza nije dugo potrajala. Raskinuli su iste, 2015. godine.

Posao

Tina je već s 13 godina prvi put ušla u studio. Tada ju je zamijetio Đorđe Novković, tadašnji šef hrvatske diskografske kuće Croatia Records. Imala je 14 godina kada je potpisala ugovor s diskografskom kućom.

Naredne godine Tina je nastupila na Dori – Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, natjecanju na kojem je Vice Vukov pobjeđivao više puta. Pjevala je pjesmu “Tuga dolazi kasnije” u suradnji s Matija Dedić triom.

Tada su bili osmi u polufinalu te se nisu plasirali u finale. Dvije godine kasnije, 2006., Tina je opet nastupila na Dori, ovaj put s pjesmom “Il treno per genova”, kada je u polufinalnoj večeri završila na prvom mjestu, a u finalnoj na trećem nakon Severinine “Moje štikle” i pjesme “Kao san” Kraljeva ulice.

Iste godine osvojila je nagradu za najboljeg debitanta na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku. Izdala je i album prvijenac pod nazivom Tuga dolazi kasnije, 25.10.2006. Ovaj album bio je dobro prihvaćen i od publike i od kritike, a to je ujedno i prvi dual disc album nekog hrvatskog izvođača.

Pjesme za album napisao je Robert Funčić. Na tom je albumu surađivala i s Arsenom i Matijom Dedićem. 2007. po treći put nastupa na Dori, s pjesmom “Tata”.

U polufinalnoj večer još je jednom bila na prvom mjestu, a u finalu tog natjecanja bila je četvrta i to nakon pobjedničke pjesme “Vjerujem u ljubav” grupe Dragonfly i Dade Topića, “Pjesme za novčić” Kraljeva ulice i Sandre Bagarić te Danijele Pintarić s pjesmom “Moj svijet”

Godine 2013. godine u riječkom je kazalištu održala koncert pod nazivom “Jazz za jednu noć”. Nakon duže stanke, 2014. Tina Vukov vraća se na glazbenu scenu sa singlom “666”.

Nakon pop pjesama, odlučila je promijeniti stil pa je tako ova pjesma mnogo mračnija od onoga što je radila prije. Sama Tina usporedila je svoj glazbeni izričaj novog singla s onim Lane del Rey i Madonne. Spot za singl snimao je poznati hrvatski pjevač Luka Nižetić.

Najveća postignuća

Za hrvatsku diskografsku nagradu Porin 2007. godine bila je nominirana u čak šest kategorija, a osvojila je dva, jednog u kategoriji Novi izvođač godine, a drugog u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba i to za pjesmu “Il treno per Genova”.

Ono što sama Tina Vukov navodi kao uspjeh je duet s velikim hrvatskim pjevačem Arsenom Dedićem s kojim se snimila pjesmu “Vraćam se”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*