Kristijan Potočki

Kristijan Potočki je hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac. Nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika sve do 2009. godine kada se pridružio ansamblu Drame Hrvatskog narodnog kazališta i od tada je stalni član. Ostvario je uloge u nekoliko filmova i televizijskih serija poput “Ville Maria” i “Ponosa Ratkajevih”, a uglavnom se radi o sporednim ulogama.

Obrazovanje

Pred kraj srednjoškolskog obrazovanja Kristijan je otputovao u Ameriku gdje je u glumačkoj školi College od Marin u Californiji, u kojoj se školovao i Robin Williams, pohađao satove glume.

1998. godine je upisao Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je 2002. godine i tada postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Privatni život

Rođen je 22.12.1977. godine u Zagrebu. Odrastao je u Maksimiru, a još kao osnovnoškolac je odlučio da će postati glumac. Kristijan je zaljubljenik u adrenalinske sportove i bavi se alpinizmom, paraglajdingom i padobranstvom.

U vrijeme dok je studirao na Akademiji upoznao je glumicu Leonu Paraminski, a ubrzo su počeli živjeti zajedno. Prekinuli su nakon pet godina veze, a Kristijan je nakon toga izjavio da za kraj njihove veze nije kriva treća osoba nego su došli do točke kada su se trebali odlučiti ili za brak ili za prekid, a oni su se odlučili za ovo drugo.

U jesen 2007. godine je započeo vezu s glumicom Mirnom Medaković koju je upoznao dok su zajedno radili na predstavi “Novela od Stanca”. Mirna se ubrzo uselila u njegov stan, a nakon četiri godine zajedničkog života su prekinuli vezu.

Posao

Kao dijete je imao glumačke angažmane u zagrebačkim kazalištima Mala scena, Bagatella, ZKM i radionicama Branke Cvitković i Krešimira Zidarića. Njegova prva uloga bila je u igrokazu za primanje u pionire, a glumio je “Josipa Broza Higijeničara”.

Debitirao je na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnja u mjuziklu “Mačak Džingiskan i Miki Trasi” u kojemu je glumio Mikija Trasija. Suradnju s Trešnjom je nastavio ulogom Petra Pana, a kasnije je igrao u Zagrebačkom kazalištu mladih, zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, Istarskom narodnom kazalištu, Zagrebačkom kazalištu lutaka, u Histrionima i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U zagrebačkom Hrvatskom narodnog kazalištu je ostvario uloge u predstavama “Očevi i sinovi”, “Večeras se improvizira”, “Nevjesta od vjetra”, “Pustolov pred vratima”, “I konje ubijaju, zar ne?”, “Kraljevo”, “Dantonova smrt”, “Hamlet”, “Građanin plemić”, “Zagorka”, Mirandolina”, “Pigmalion”, “Medeja”, “Na Tri kralja ili kako hoćete”, “Michelangelo”, “Razbojnici”, “Vučjak”, “Daleka zemlja”, “Nove pustolovine Don Quijotea”, “Ljudi od voska” i “Ciganin, ali najljepši”, a radi se o sporednim ulogama.

U drugim kazalištima se pojavljivao u predstavama “Kristofor Kolumbo”, “Posjet stare dame”, “Mi djeca s kolodvora ZOO”, “Petar Pan”, “Odiseja”, “Kapetan John Peoplefox”, “O’ Kaj”, “Mačak u čizmama”, “Nora danas”, “Falštofijada”, “Zagrebački orkestar” i “Spelancija od Stanca”

Prvi televizijski angažman je ostvario u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”, Hrvatske televizije u kojoj je bio Željko Znatiželjko. Kasnije je bio jedan od voditelja u emisiji za mlade “Briljantin”, a vodio je i prvi hrvatski “Survivor”, a za taj angažman nije pobrao simpatije publike.

Ostvario je sporedne uloge u filmovima “Ne zaboravi me”, “Holding”, “Ispod crte”, “Dream Warrior”, “Seks, piće i krvoproliće”, “Duga mračna noć” i “Duh babe Ilonke”.

Televizijske uloge je ostvario u serijama “Villa Maria”, “Cimmer fraj”, “Bibin svijet”, “Ponos Ratkajevih”, “Bitange i princeze”, “Dolina sunca” i “Najbolje godine”.

Najveća postignuća

Iako se radi uglavnom o srednjim ulogama, Kristijan Potočki se pojavio u brojnim predstavama Hrvatskog narodnog kazališta i drugih kazališta.

Okušao se i kao voditelj u emisijama na RTL-u i Hrvatskoj televiziji, a ostvario je i nekoliko televizijskih te filmskih uloga u filmovima Antuna Vrdoljaka, Jakova Sedlara, Tomislava Radića i Petra Krelje.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*