Leona Paraminski

Leona Paraminski Komljenović hrvatska je glumica. Najpoznatija je po ulogama u televizijskim serijama “Obični ljudi” i “Dobre namjere”. Pojavila se u više od trideset filmova i serija u kojima je najčešće igrala glavne uloge.

Obrazovanje

Osnovnu školu završila je u Vrbovcu gdje je bila član dramske grupe i sudjelovala u brojnim osnovnoškolskim predstavama. Prva uloga koju je ikada igrala bila je uloga Pepeljuge u istoimenoj osnovnoškolskoj predstavi.

Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu upisala je 1997. godine. Za prijemni ispit je pripremila Shakespeareovu “Ofeliju”, Marinkovićevu “Gloriju” i neke pjesme Jacquesa Preverta. Akademiju je završila 2001. godine.

Privatni život

Leona Paraminski rođena je u Zagrebu 22.8.1979. godine. Visoka je 170 centimetara. Ima mlađu sestru Ines s kojom je jako bliska. Odrasla je u Vrbovcu, a preselila se u Zagreb nakon što je upisala Akademiju dramskih umjetnosti.

Za Tina Komljenovića, inženjera elektrotehnike, koji je od nje mlađi dvije godine, udala se 10. svibnja 2012. godine. Upoznali su se kada je ona imala 18 godina, a on samo 15. Par se ponovo sreo 15 godina kasnije u njezinom omiljenom kafiću te su se zaljubili. Vjenčanje je održano na otoku Santa Lucia, jednom od karipskih otoka.

Leona voli putovati te za sebe kaže kako je veliki gurman. Glumica živi i radi u Santa Barbari u Sjedinjenim Američkim Državama gdje se sa suprugom Tinom preselila 2014. godine.

Posao

Iako je glumu na Akademiji završila 2001. godine, kao glumica djeluje već od 1999. godine kada je dobila ulogu u filmu “Četverored”. Jedna je od najpoznatijih hrvatskih filmskih, televizijskih i kazališnih glumica.

Nakon “Četveroreda” uslijedile su uloge u filmovima “Najmanji čovjek na svijetu”, “Nebo, sateliti”, “Polagana predaja”, “Suša” i drugi. Za glavnu žensku ulogu u filmu Davora Žmegaća “Prezimiti u Riju” dobila je 2002. godine najprestižniju nagradu hrvatskog glumišta “Zlatnu Arenu”.

Uslijedile su uloge u filmovima “Ispod crte” i “Leti, leti”. 2004. godine počinje se pojavljivati u televizijskim serijama i reklamama. Najpoznatija reklama u kojoj je bila glavno, zaštitno lice je ona za Erste banku.

Njezina prva televizijska uloga bila je u seriji “Osvajanja Ljudevita Posavca”. Nakon toga su uslijedile uloge u filmovima “Družba Isusova”, “Seks, piće i krvoproliće”, “Pod vedrim nebom” i “Mrtvi kutovi”.

2006. godine dobila je priliku posuditi glas liku u sinkronizaciji animiranog filma “Princ od Egipta” na hrvatski jezik. Priliku za posuditi glas animiranom liku dobila je opet 2012. godine pri sinkronizaciji filma “Ledeno doba 4: Zemlja se trese”.

Neke od njezinih najpoznatijih uloga su uloga Dolores u televizijskoj seriji “Obični ljudi” koja se emitirala 2007. godine i uloga Lade u seriji “Dobre namjere” koja se emitirala od 2007. godine. U međuvremenu je glumila Sanju u filmu “Pravo čudo”. Tijekom sljedeće dvije godine igrala je Majdu u seriji “Najbolje godine” i jednu od glavnih ženskih uloga u filmu “Tulum”. 2011. godine glumila je u seriji “Loza” i filmu “Mezanin”. Uslijedile su uloge u serijama “Tajne” i “Budva na pjeni od mora” te u filmu “Nije sve u Lovi”.

Otkada se preselila u Sjedinjene Američke Države radi na internacionalnoj karijeri. Krajem travnja 2015. godine debitirala je na američkim kazališnim daskama u ulozi Charlotte, fatalne zavodnice u predstavi “Dead Man’s Cell Phone” redateljice Katie Laris u Jurkowitz teatru koji se nalazi u sklopu Theatre Group SBCC-ja. Ulogu je dobila nakon prve audicije, a kritičari su njezinu izvedbu opisali kao gracioznu i izvanrednu.

Za hrvatski internetski portal Dnevnik.hr piše kolumne pod naslovom “Priče s druge strane” u kojima prepričava raznorazne anegdote iz svog života u Sjedinjenim Američkim Državama te doživljaje s brojnih kastinga u Los Angelesu. Te iste godine debitirala je i kao pjevačica. Premijera njezine prve pjesme naslovljene “Pričaj mi, molim te” održana je u sklopu premijere filma čiji je soundtrack. Pjesma je dio soundtracka za dugometražni film autora Anđela Jurkasa koji se zove “Zbog tebe”. Ovaj se film nastavlja na kratkometražni film istog autora pod naslovom “Vanishing” u kojem Paraminski igra glavnu ulogu. Pjesma s kojom je debitirala izdana je na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Voli igrati emotivne, snažne i pomalo mračne ženske uloge. Kaže kako ne voli glumiti neko veselje jer je privatno vesela osoba pa to ne želi biti i na sceni.

Najveća postignuća

Leona Paraminski Komljenović renomirana je hrvatska glumica koja živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Dobitnica je Zlatne Arene, nagrade koja joj je 2002. godine dodijeljena za izvanredno odigranu glavnu žensku ulogu u hrvatskom filmu “Prezimiti u Riju”.

2005. godine je na temelju glasovanja čitatelja portala Iskon. hr i časopisa Globus proglašena drugom najatraktivnijom javnom ženskom osobom u Hrvatskoj.

Javnosti je možda najbolje poznata po ulogama u brojnim televizijskim serijama poput serija “Obični ljudi”, “Dobre namjere”, “Najbolje godine” i “Tajne”.

Filmovi u kojima je glumila prikazani su na više od dvjesto internacionalnih festivala i osvojili su 30-ak nagrada. Na FRKA film festivalu osvojila je nagradu za glavnu ulogu u filmu “Vinko na krovu”.

2010. godine je na čak tri međunarodna filmska festivala osvojila nagradu za glavnu žensku ulogu u filmu “The Party”.

2013. godine je bila član žirija na Sarajevo Film Festivalu.

Krajem travnja 2015. godine debitirala je na američkim kazališnim daskama u predstavi “Dead Man ‘s Cell Phone” za čiju su premijernu izvedbu karte bile u potpunosti rasprodane.

Autor: K.K. 

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*