Jelena Radan

Jelena Radan je hrvatska pjevačica čiji je glazbeni izričaj portugalski Fado kojeg karakteriziraju tužne melodije i tekstovi. Iza sebe ima bogatu karijeru s velikim brojem osvojenih nagrada i priznanja, kao i brojnim suradnjama s drugim glazbenicima.

Obrazovanje

Nakon završne osnovne i srednje škole, Jelena Radan pohađala je Pravni fakultet kojeg nije završila jer se htjela posvetiti glazbi. Tekstovi njenih pjesama su osim na hrvatskom, na francuskom, portugalskom i engleskom jeziku.

Privatni život

Jelena Radan rođena je 23.8.1974. godine u Zagrebu. Bila je u braku s grafičkim dizajnerom i producentom Edijom Mitićem od kojeg se razvela 2006. godine.

Krajem 2010. godine započela je vezu s 15 godina mlađim Borisom Sekulićem. Početkom 2014. godine par je dobio djevojčicu Mašu.

Posao

Jelena Radan ima zavidnu karijeru te se kroz život okušala u mnogo stvari, pretežito na pozornici. Njezin glazbeni izričaj započeo je s mjuziklom i pop rockom, nakon čega je prešla na Fado.

U tinejdžerskoj dobi bila je članica nekoliko bendova kao što su Funky Town i Contesa Nera. U to je vrijeme nastupala po zagrebačkim klubovima, ali i na malim ekranima u glazbenim programima.

Nakon toga, bila je solistica u mjuziklu pod nazivom Sarajevski krug koji je doživio veliki uspjeh te je više puta izvođen u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. S tim mjuziklom nastupila je i u Austriji, Škotskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

2000. godine Jelena Radan sudjelovala je na Međunarodnom festivalu francuske šansone te je svojim nastupom odnijela pobjedu. Nakon toga, 2001. godine nastupila je na Melodijama hrvatskog Jadrana. Tamo je otpjevala pjesmu “Ruže venu same” Zdenka Runjića.

Za pjesmu “Nije kraj” s njezinog prvog i istoimenog albuma iz 2003. godine, videospot je napravila na znakovnom jeziku za gluhe osobe. Članovi njenog pratećeg benda su redom: Emil Gabrić na violini, Ivan Gazibara na kontrabasu, Miroslav Navračić na harmonici, Tomi Novak na gitari i Josip Konfić na bubnjevima i udaraljkama.

2005. godine održala je turneju s ciljem promocije drugog albuma pod nazivom “Moja potraga za fadom”, a koji je izašao te iste godine. Tijekom te turneje nastupila je u Trogirskoj katedrali, u Šibeniku, Zadru i Rovinju, u Dioklecijanovom podrumu, u zagrebačkoj Tvornici te u Rijeci i Osijeku.

Surađivala je s Deanom Trdakom na svom izgovoru portugalskog jezika. Trdak joj je pomogao razumjeti portugalski jezik i kulturu.

2006. nastupila je u Opatiji na Liburnia jazz festivalu, a 2008. i 2012. na Siscia Open Jazz&Blues festivalu. S članicama grupe Meritas održala je i promotivnu američku turneju pod nazivom When tomorrow comes. Nastupila je i u New Yorku gdje je održala koncert fada.

2006. izdala je album imena “Novi dan”, a 2008. godine izdala je CD, ali i DVD “Fado na Peristilu” “Da vida quero os sinais” ili na hrvatskom “Od života želim znakove”.

2010. postala je dijelom baletne izvedbe u kojoj izvodi fado pjesme. 2012. Jelena Radan postala je i dio predstave Femme Fadal – San o Amaliji Rodrigues u kojoj također izvodi fado s Pedrom Abreuom koji svira gitaru.

Tijekom karijere je surađivala s mnogim glazbenicima. Počevši od Parnog valjka, a kasnije s glazbenicima Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem. Nastupila je također s Matijom Dedićem, a on je bio i njen poseban gost u Tvornici.

Osim glazbe, Jelena je sudjelovala u mnogim projektima. 2005. godine pokrenula je akciju podrške sigurnosti u prometu, a 2007. se odazvala na poziv MUP-a i pridružila se akciji Manje oružja, manje tragedija. Za taj je projekt zajedno s grupom Meritas snimila pjesmu Čudesan svijet.

2008. godine sudjelovala je u projektu Ja volim životinje. 2007. i 2008. nastupala je u prvoj i drugoj sezoni HRT-ovog zabavno-glazbenog showa Zvijezde pjevaju.

Nakon toga, 2009. godine, nastavila se pojavljivati na HRT-u i to kao dio pjevačke postave glazbene emisije Evergreen. Iste je godina bila žiri u prvoj sezoni RTL-ovog zabavnog showa Hrvatska traži zvijezdu s Tonyjem Cetinskim i Goranom Lisicom – Foxom.

2011. godine izdala je album “Sjeti me se, ljube” na kojem se nalazi 11 pjesama.

2013. godine Jelena je izdala album “Voyage – Putovanje Do Sebe I Natrag…” koji se sastoji od 14 pjesama njezinog prepoznatljivog stila.

Jelena se posvetila i pisanju dječjih romana. 2014. godine objavila je roman “Zeda: Rejna zum u zemlji djece”, o pustolovini djevojčice Rejne i dječaka koji prelaze u tajnu Zemlju djece.

2015. godine Jelena je u suradnji s Anitom Valo, Meri Jaman, Pavlom Miholjevićem i Jurom Ferina objavila album pjesama za djecu pod nazivom “Mjesto za mene”. Album se sastoji od osam pjesama koje su nastale tijekom sedam godina sudjelovanja na međunarodnom kulturnom projektu “Zemlja bez granica”. za djecu i mlade osječke udruge Breza.

17.2.2018. godine u Gradskom kazalištu Scena “Gorica” premijerno je izvedena dječja predstava “Tonka Bontonka” čiji su tekst napisale Jelena Radan i dunja Fajdić. Riječ je o edukativnom mjuziklu koji kroz djevojčicu Tonku i dječaka Stjepana najmlađe uči kulturnim obrascima ponašanja koji se trebaju usvojiti od malih nogu. Nakon premijere, predstava “putuje” po gradovima diljem Hrvatske.

2.3.2019. godine na HRT-u je počela osma sezona glazbenog showa “Zvijezde pjevaju” na kojem se Jelena našla u ulozi mentora s natjecateljem Borkom Perićem, glumcem Satiričkog kazališta Kerempuh.

Najveća postignuća

2001. godine osvojila je nagradu za debitanta godine nakon nastupa na Melodijama hrvatskog Jadrana gdje je izvela pjesmu “Ruže venu same”.

Na prvom studijskom albumu “Nije kraj”, 2003. godine bila je nominirana u dvije kategorije za nagradu Porin. 2014. godine osvojila je Porin u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje, a autori tog omota albuma “Voyage” su Boris Sekulić i Kreativne ovčice.

Isti je album 2013. bio nominiran za Impala (udruženje nezavisnih glazbenih izdavača) nagradu za najboljih europski album “malih”, to jest indie izdavača. Njena najprepoznatljivija pjesma je ostala “Leti do snova”. Ta je pjesma doživjela i svoju talijansku verziju pod nazivom “Prendi la vita”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*