Borko Perić

Borko Perić je hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac. Od 1995. godine je počeo glumiti u svojem gradu, u Puli, u dramskoj grupi “Inat”, a godinu kasnije se učlanio u Istarsko narodno kazalište. Od 2007. godine član je Satiričkog kazališta Kerempuh u kojem je ostvario uspjeh u brojnim odigranim kazališnim predstavama. Osim toga, ostvario je uspjeh i na filmu, a najznačajnija filmska uloga mu je ona u filmu Osmi povjerenik zbog koje je dobio Zlatnu Arenu za najbolju mušku sporednu ulogu.

Obrazovanje

Tijekom osnovne škole, bio je prisiljen za kaznu ići u recitatorsku grupu i tako se pomoću učiteljice i prvih odglumljenih scena i pohvala usmjerio glumi.

Završio je srednju ugostiteljsku školu u Puli.

1999. godine upisao je Akademiju dramske umjetnosti, a 2001. godine ističe se u predstavi “Četvrta sestra” na Dubrovačkim ljetnim igrama. 2003. godine završava Akademiju.

Privatni život

Borko Perić rođen je 22.1.1981. u Puli.

2003. godine oženio se na Brijunima Dorom Delbianco, a dvije godine kasnije postali su roditelji djevojčice Irme.

Dora je poznata dramatičarka, radila je kao dramaturg u predstavama “Život je san”, “Sluškinje”, “Proslava” i mnogim drugima, a surađivala je i kao scenarist (humoristične serije “Luda kuća”, “Bibin svijet”, “Ne daj se Nina”…).

Kći jedinica, Irma, razlikuje se od roditelja te trenira jahanje i svira violončelo.

Borko za sebe kaže da voli i film i kazalište, podjednako. Mnogi ga opisuju kao smirenog, srdačnog i ljubaznog mladog glumca, ali i sam za sebe zna reći da ima trenutaka kada ga ljutnja prevlada i “pukne”, kao i svi ostali smrtnici.

Krajem 2018. godine Borko je iselio iz stana gdje je živio sa suprugom Dorom i kćerkom Irmom.

Posao

Članom Satiričkog kazališta Kerempuh postaje od 2007. godine. Glumi u mnogim kazalištima poput HNK, Gavella, ZKM, Istarsko narodno kazalište…

Osim u kazalištima glumi u filmovima i na televiziji. Većina suradnika ga opisuje kao snalažljivog i dobro prihvaćenog i uočljivog glumca koji daje sve od sebe u svaku ulogu koju igra.

Borko, kao glumac, poznat je po ulogama u serijama na televiziji poput : “Stipe u gostima”, “Dva igrača s klupe”, “Živi i mrtvi”, a osim nabrojanih sudjelovao je u filmu “Tito” 2010. godine i “Instruktor” također iste godine. Najdraže predstave u kojima voli glumiti su: “Vuci i ovce”, “Gospođa Ministarka”, “Ne igraj na Engleze”. Za poneke uloge treba se šminkati i to mu nije problem, ali nešto drastičnije kao depiliranje prsiju, odbija na indirektni način.

U filmskim ulogama glumi u: “Djeca jeseni”, “Zagrebačke priče”, “U zemlji čudesa”, “Armin”, “Kravata”, “Libertas”, “Konjanik”, “Ne dao Bog većeg zla”, “Generalov carski osmjeh”, “Kao u lošem snu”.

U televizijskim ulogama sudjelovao je u: “Horvatovi” (2015.), “Stipe u gostima” (2008.-2012.), “Instruktor”, “Mamutica” (2009.), “Odmori se, zaslužio si”, “Bumerang”, “Žutokljunac”, “Zlatni vrč”.

2018. godine Borko je ostvario je sporednu ulogu u filmu Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja. Borko u spomenutom filmu glumi Tonina Smeraldića, mladića koji radi kao prevoditelj za Vladine povjerenike koji na otok Trečić dolaze kako bi uspostavili vlast.

2.3.2019. godine počela je osma sezona popularnog glazbenog TV showa “Zvijezde pjevaju”, a Borko se našao u ulozi natjecatelja s mentoricom Jelenom Radan.

Najveća postignuća

1999. godine proglašen je najboljim mladim glumcem od strane Hrvatskog društva dramskim umjetnika, a 2002. godine dobio je nagradu “Zlatna arena” kao najbolji prateći glumac, iste godine dobiva nagradu “Dani satire” kao jedan od 5 najboljih glumaca na festivalu.

Još na počecima karijere, 2001. godine, Borko je nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za predstavu “Četvrta sestra”.

2007. godine dobiva specijalne nagrade u Albaniji i Kosovu, 2008. godine dobiva Rektorovu nagradu za najboljeg mladog glumca, a 2009. godine Borko je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta za uloge u predstavama “Don Juan”, “Kazališta Ulysses” i “Vuci i ovce” koje je odglumio u satiričkom kazalištu “Kerempuh”.

2011. godine na Danima satire dobiva mjesto najboljeg glumca prema glasanju gledatelja.

Glumac je član ansambla zagrebačkog kazališta Kerempuh, ali pokazao se i kao dobar muzičar. Na HRT-ovom showu “Maestro” 2015. godine pobijedio je u ulozi dirigenta – amatera.

Osim pobjede u showu, dobio je i Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg glumca, najbolja umjetnička ostvarenja u drami, za glavnu mušku ulogu u predstavi “Jazavac”.

20.7.2018. godine, na 65. Pulskom filmskom festivalu, Borko je dobio Zlatnu Arenu za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu Osmi povjerenik.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*