Ivana Rushaidat

Ivana Rushaidat je hrvatska pjevačica i glumica. Pjevanjem se počela baviti rano, a uglavnom je pjevala obrade pjesama. Prvi autorski singl je objavila 2015. godine s bendom Ivana Rushaidat & Rakete. Svoj kazališni angažman je započela u predstavama “Aida” i “Kosa” kazališta Komedija, a sa zahtjevnijom glumačkom ulogom se prvi put susrela u glazbenoj melodrami “Uspon i pad Malog Glasa” u riječkom HNK.

Obrazovanje

U glazbenoj školi je tri godine pohađala satove solo pjevanja kod profesorice Viktorije Badrov. Upisala je studij novinarstva, ali je već na prvoj godini shvatila da samo odrađuje studentske obaveze i da stalno misli na glazbu. Odluku o prekidu studija ipak je donijela nekoliko godina kasnije.

Privatni život

Ivana je rođena 1984. godine u Zagrebu. Odrasla je u Velikoj Mlaki, a ona i još nekoliko cura su se u osnovnoj školi družile i pjevale s Ivanom Kindl i Jacquesom Houdekom. U to vrijeme je znala samo za Whitney Houston, Mariah Carey i Beatlese, a u Billie Holiday se zaljubila čim ju je prvi put čula pa je o njoj pisala i maturalni rad.

Ivana se 2011. godine udala za zagrebačkog glumca jordanskog podrijetla Rakana Rushaidata. Njih dvoje su se upoznali i zbližili radeći na jednoj predstavi. Glazba je bila važan segment njihovog vjenčanja, a za prvi ples su odabrali Ivaninu omiljenu pjesmu “Twilight Time”.

Nekoliko mjeseci nakon vjenčanja se rodio njihov sin, a s obzirom na to da Ivana i suprug jako vole Toma Waitsa sinu dali ime Tom, po Waitsu i Tomu Sawyeru. Nakon poroda se osjećala dobro i s bebom je bilo sve u redu pa se već tri mjeseca nakon poroda vratila na kazališne daske.

Posao

Ivana se od malih nogu bavila pjevanjem, s četiri godine je počela pjevati u Trešnjevačkim mališanima, a već sa 16 godina je stekla prva profesionalna iskustva. Prvi bend s kojim je nastupala bio je Funky Town, a nakon toga je pjevala u bendu Lounge paket. Poslije toga nastupa sa Satellite triom, zatim bendom Billie and the Kids koji je svirao samo r’n’b četrdesetih i pedesetih i s kojim je u Berlinu snimila album.

S 18 godina je počela glumiti i pjevati u mjuziklima kazališta Trešnja i Komedija, a 2005. godine je dobila glavnu ulogu u predstavi “Uspon i pad Malog Glasa” u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. 2008. godine se pojavila u višestruko nagrađivanoj predstavi Teatra Exit “Kauboji”, koja je odigrana više od 400 puta.

U “Kauboje” je došla na poziv Saše Anočića koji ju je vidio u predstavi “Ljepotica i zvijer”. U predstavi su svi glumci trebali znati i svirati, a ujedno su i sami postavljali scenografiju, a nitko od cijele ekipe nije imao zamjenu pa tako ni Ivana. Čak i kad je bila trudna napravili su pauzu od sedam mjeseci, a ona je nastavila igrati kad je Tom imao samo tri mjeseca. Na filmskim platnima je debitirala u filmu Tomislava Mrsića “Kauboji”, snimljenom prema istoimenoj, već spomenutoj predstavi.

Kao back vokal je surađivala s Jinxima na njihova dva albuma i na jednom albumu Mayalesa. 2012. godine je s prijateljima, profesionalnim glazbenicima, osnovala svoj bend Little Drop of Poison. Bend je dvije i pol godine svirao obrade, a onda su se odlučili na autorske pjesme. U skladu s tim zaokretom prema autorskoj glazbi došlo je i do promjene imena pa se bend od tada zove Ivana Rushaidat & Rakete.

2015. godine su objavili singl “Bijela buka” za koji su snimili i spot čiji je autor Radislav Jovanov Gonzo, 2016. godine singlove “Jednog od vas” i “Ne dam te”.

Najveća postignuća

Za Ivanu bi se moglo reći da je jedno od njezinih najvećih postignuća pojavljivanje u predstavi “Kauboji”, koja je odigrana više od 400 puta i koja joj je po mnogočemu obilježila život. To je bila njezina prva zahtjevnija uloga, u njezinoj filmskoj inačici je ostvarila prvu filmsku ulogu, a zahvaljujući predstavi je upoznala supruga Rakana s kojim ima sina.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*