Ivić Pašalić

Ivić Pašalić poznati je poduzetnik, političar i liječnik. Jedan je od osnivača HDZ-a u Ivancu i Varaždinu, a nakon političke karijere nastavio se baviti poduzetničkim poslovima. Ime Ivić dobio je po svom stricu koji je poginuo za vrijeme Drugog Svjetskog rata kao pripadnik vojske NDH.

Obrazovanje

Nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja u Bosni i Hercegovini, Ivić se s obitelji preselio u Novo Brestje kod Zagreba, gdje je nastavio školovanje.

U Zagrebu je završio i srednju školu, VII. gimnaziju, nakon koje je upisao Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je 1986. godine diplomirao.

Nakon toga je upisao postdiplomski studij Kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a 1990. godine završio je specijalizaciju iz područja Interne medicine u Bolnici za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Privatni život

Ivić Pašalić sin je oca Ante i majke Anđe. Rođen je u Bosni i Hercegovini, u Šujici 3.11.1960. godine. Njegov je otac bio radnik u Crnoj Gori, a kasnije i u Njemačkoj.

U braku je sa Ksenijom, djevojački Plesec, s kojom ima troje djece, Mariju, Dominika i Domagoja Pašalića. Par se vjenčao 1986. godine.

Ksenija je dugi niz godina radila kao učiteljica, a potom je bila i službenica u Ministarstvu vanjskih poslova, kao i savjetnica u jednoj od hrvatskih obavještajnih službi.

Posao

Nakon što je diplomirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, Pašalić je 1986. godine otišao na služenje vojnog roka u Novi Sad, a po povratku je počeo raditi u Domu zdravlja u Ivancu, u Varaždinskoj županiji.
Tamo je radio dvije godine nakon čega je počeo 1988. godine počeo raditi u Bolnici za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Upravo će tamo obnašati dužnost ravnatelja od 1991. do 1992. godine, a 1992. godine postaje i ravnateljem bolnice Kazneno-popravnog doma u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu.

Političku je karijeru započeo 1990. godine kada je bio jedan od osnivača političke stranke HDZ-a u Ivancu i Varaždinu. Za posao zastupnika u Hrvatskom saboru izabran je u tri mandata u razdoblju od 1990. do 2002. godine.

1992. godine bio je predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, a tu je dužnost obnašao do 1993. godine. Član Predsjedništva HDZ-a bio je od 1992. do 2000. godine, a savjetnikom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana postaje biti 1993. godine. Tu će dužnost obnašati do 1999. godine.

Potpredsjednikom HDZ-a Pašalić je postao 1995. godine pa sve do 2000. Iste godine, 1995., postaje i ravnateljem Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, sve do 2002. godine.

2000. godine postaje potpredsjednikom Hrvatskog državnog sabora.

Nakon Tuđmanove smrti, na drugim unutarstranačkim izborima u HDZ-u, izabran je za predsjednika stranke 2002. godine, no navodno je Sanaderov tim ljudi lažirao rezultate te su preuzeli HDZ, a Pašalić je izbačen iz stranke. Kasnije je Branimir Glavaš ustvrdio kako je njemu ukrao 300 glasova kako bi pobijedio Ivo Sanader, a Ivan Drmić, HDSSB-ov zastupnik, priznao je kako je isto napravio osobno, prema Sanaderovu naređenju.
Tijekom te kampanje, ali i nakon nje, Pašalić je bio medijski optuživan za korupciju. Ipak, protiv njega nikada nije podignuta nijedna prijava niti su za optužbe izneseni bilo kakvi dokazi koji upućuju da je Pašalić kriv.
2002. godine Pašalić je utemeljio Hrvatski blok, pokret za modernu Hrvatsku.

Jedan je od zalagatelja za lustraciju nakon završetka rata u Hrvatskoj.

Nakon politike, Pašalić se počeo baviti poduzetničkim poslovima. Tako je firma “Kapital konzalting” u njegovom vlasništvu, kao i “Odra servis” i “Mundus Viridis”. Uz pomoć Hypo banke gradio je stambena naselja u Istri i u Zagrebu.

2012. godine Pašalić je aktivirao svoje članstvo u HDZ-u kako bi podržao Milana Kujundžića za predsjednika stranke. Nakon što je pobijedio Tomislav Karamarko, Pašalić se nije uspio vratiti u stranku.

Najveća postignuća

Baveći se politikom, Ivić Pašalić došao je do visokih pozicija. Bio je predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, a kasnije i potpredsjednik te iste političke stranke. Isto tako, obnašao je funkciju potpredsjednika Hrvatskog državnog sabora. Nakon propale političke karijere nastavio se baviti poduzetničkim poslovima, te je tako gradio stambena naselja, a u vlasništvu je i nekoliko firmi.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*