Ivan Herak

Ivan Herak je hrvatski ekonomist, bivši političar, saborski zastupnik i ministar turizma, a od 29.1.2018. godine i glavni menadžer strateškog planiranja, EU fondova i promocija Hrvatskog nogometnog saveza. Bio je optužen da je za vrijeme obnašanja dužnosti ministra turizma uzeo 300.000 državnog novca, ali je dugotrajnom sudskom procesu koji je trajao čak 12 godine te više od godinu dana provedenih u zatvoru, 2012. godine bio optužen svih optužbi, ali bio je prvi ministar koji je završio iza rešetaka.

Obrazovanje

U Poreču je završio osnovnu i srednju školu.

1981. godine je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani.

2015. godine je doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku temom doktorata “Ekonomska opravdanost ulaganja u golf turizam.”

Privatni život

Ivan Herak rodio se 13.5.1957. godine u Poreču.

Oženio se i ima dvije kćeri. Za vrijeme sudskih procesa, rastao se, a kako kaže presudio je njegov način života. Supruga je htjela miran život, a smetalo joj je i to što se tada bavio politikom. Sa suprugom je nakon rastave sporazumno podijelio imovinu, a nakon nekog vremena se ponovo oženio.

Posao

1983. godine Ivan Herak je počeo graditi svoju poslovnu karijeru na mjestu zamjenika financijskog direktora RO Riviera Poreč. Bio je i član saveza komunista. Do 2000. godine radio je još kao šef službe kredita, sredstava i investicija Interne banke Plava laguna te kao zamjenik direktora Ina Tours Salzburg i kao direktor generalnog zastupstva Riviera Wien.

Što se tiče političkog angažmana, započeo je u IDS-u gdje je došao do mjesta potpredsjednika stranke. 1992. godine ušao je u Hrvatski sabor kao zastupnik spomenute stranke, no 1994. godine je isključen iz IDS-a. Nakon toga učlanio se u HSLS, a godinu dana kasnije postaje njihov saborski zastupnik. Malo nakon toga napušta i HSLS te u Saboru djeluje kao nezavisni zastupnik, a bio je i na mjestu predsjednika saborskog Odbora za turizam.

Nakon toga, 1999. godine prihvaća ponudu tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i postaje ministar turizma u Vladi Zlatka Mateše. Tuđman mu je prije toga nudio da bude potpredsjednik Vlade, ali ponudu je bio odbio. Funkciju ministra turizma obnašao je do 26.1.2000. godine.

U razdoblju od 1992. do 2000. godine radio je i kao predsjednik Vijeća Hrvatske turističke zajednice, član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, član Upravnog vijeća na Sveučilištu u Rijeci, zatim potpredsjednik Skupštine Hrvatske lutrije d.o.o., kao član Vijeća predsjednika Republike za županiju Istarsku i mnoge druge.

Kada mu je završio ministarski mandat uhićen je zbog toga što ga se sumnjičilo da je prisvojio 300.000 njemačkih maraka koje su pripadale državi. Naime, taj novac je bio namijenjen za obnovu hotela Imperial na Rabu, da bi nakon nekoliko transakcija završio u Riječkoj banci, a njime je otplaćen kredit tvrtke Herakove supruge.

Održano je više sudskih sporova i žalbi nakon kojih je Ivan Herak oslobođen optužbi za čak dvanaest procesa. Suđenje je trajalo 12 godina, a Herak je više od godinu dana proveo u Puli u zatvoru. Tada je bio spreman zatražiti odštetu od države zbog narušenog ugleda i zdravlja zbog vremena koje je proveo u pritvoru, ali od spora je ipak odustao jer se uspio nagoditi s državom.

Kada je sve završio, odlučio se baviti poduzetništvom pa se zaposlio kao turistički konzultant. Napisao je više od dvadeset elaborata o procesu pretvorbe društvenih poduzeća.

Napisao je i knjigu pod imenom “Istina s potpisom” u kojoj je opisao svoj boravak u pritvoru i na sudu.

U razdoblju od svibnja 2013. do svibnja 2014. godine u Bruxellesu je bio savjetnik zastupnika u Europskom parlamentu, a radio je i u VPŠ Manero u Višnjanu kao predavač i prodekan zadužen za međunarodne odnose. Bio je komentator u Jutarnjem listu u kojem je komentirao teme vezane za turizam.

Od 2009. do 2010. godine postao je član skupštine Hrvatskog nogometnog saveza te dopredsjednik Udruge klubova i Hrvatske nogometne lige.

Otišao je u mirovinu, ali i dalje radi preko svoje tvrtke Vrhjani koja se bavi ulaganjima u nekretnine. Osim toga, radi i kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Od ožujka 2015. godine vodio je nastavni centar VPŠ Libertas u Zagrebu i u Poreču, a bio u spomenutoj školi u Zagrebu bio je i predavač.

29.1.2018. godine na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Herak je proglašen glavnim menadžerom strateškog planiranja, EU fondova i promocije. 05.3.2018. godine bio je njegov prvi radni dan u HNS-u. Herak je bio zadužen za novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji uz Damira Vrbanovića i Marijana Kustića, a s kojim se Davor Šuker nije bio složio. Naime, HNS će od sada biti organiziran u tri sektora koja će voditi Damir Vrbanović, Vlado Iveta i Marijan Kustić.

Najveća postignuća

Ivan Herak je dobio odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske “Hrvatski trolist” zbog velikih postignuća u gospodarstvu.

Zbog toga što je bio aktivan sportaš 1984. godine nosio je Olimpijski plamen na Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*