Davor Štern

Davor Štern hrvatski je poduzetnik, energetski stručnjak i konzultant te bivši ministar gospodarstva. Radio je u nekoliko velikih europskih naftnih kompanija, a od 1997. do 2000. godine bio je na čelu Uprave Ine. 16 godina je proveo u Rusiji gdje je radio za neke od većih naftnih kompanija.

Obrazovanje

S 15 godina je upisao srednju glazbenu školu, smjer klavir. Svirao je rock u vokalno-instrumentalnim sastavima “Usamljeni”, “Zlatni akordi” i “Grupa 220”.

Nakon srednje škole planirao se upisati na studij medicine jer je to bila želja njegovih roditelja. Prijavio se na prijemni ispit na Medicinskom fakultetu, ali nije uspio proći pa se upisao na Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu koji završava 1972. godine.

Privatni život

Rođen je 18.6.1947. godine u Zagrebu. Njegov otac je bio mađarski Židov koji se prije Drugog svjetskog rata doselio u Čakovec iz Subotice. Bio je suvlasnik Međimurske tvornice čarapa, a nakon što je dvije i pol godine proveo u nacističkom logoru u Mauthausenu, vratio se u Zagreb gdje su ga vlasti osudile zbog suradnje s Nijemcima. Oduzeta mu je imovina pa je nakon toga zarađivao svirajući violinu po kavanama. Davorova obitelj se preselila u Izrael kad je on imao dvije godine, a vratili su se 13 godina kasnije.

Davor je za vrijeme studija oženio Ranku Padovan, kćer poznatog medicinskog stručnjaka Ive Padovana. Imaju dvoje djece, kćer Dinu i sina Danijela. Danijel se 2009. godine oženio Andreom Cesar, a Dina je od 2014. godine u braku s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.

Posao

Davor Štern se po završetku studija zaposlio u Ina Naftaplinu. Godinu dana kasnije prešao je u Jadranski naftovod gdje je ostao do 1976. godine. Te je godine postao šef poslovnice Ine u Ivanić Gradu, a 1982. godine odlazi u Moskvu kao šef predstavništva Ine za bivši SSSR, a na toj se funkciji zadržao do 1986. godine.

U razdoblju od 1986. do 1991. godine bio je direktor predstavništva američke tvrtke Philipp Brothers u Moskvi, a nakon toga je isti posao obavljao za tvrtku Glencore.

Štern je 1992. godine u Austriji osnovao vlastitu savjetničku tvrtku pod nazivom Trade Consulting. U Hrvatsku dolazi 1994. godine, na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Učlanio se u HDZ i prvo postao zamjenik ministra, a 1995. godine ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

1997. godine preuzima dužnost generalnog direktora Ine i na toj funkciji ostaje do 2000. godine. Ina je za vrijeme tog njegovog mandata kupila jedno naftno crpilište u Sibiru što je Davor Štern ocijenio kao odličan potez tvrtke, dok su njegovi nasljednici kasnije tvrdili da je posao s tim crpilištem Ini donio štetu. Kasnije se pokazalo kako je Štern ipak bio u pravu.

2001. godine opet odlazi u Rusiju gdje je obavljao dužnost potpredsjednika naftne kompanije TNK. Na toj je dužnosti ostao do 2004. godine, nakon čega se vraća u Zagreb i nastavlja voditi vlastitu tvrtku Trade Consulting.

Od 2010. do 2012. godine bio je član Nadzornog odbora Ine.

Davor Štern je na lokalnim izborima u svibnju 2013. godine kao kandidat na listi gradonačelnika Milana Bandića izabran za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. U prosincu iste godine postaje član Nadzornog odbora u Zagrebačkom holdingu.

Jedno je vrijeme radio kao konzultant tvrtke Vila Larus, ruskog magnata Viktora Vekselberga, koja je 2014. godine na dražbi kupila dubrovački hotel Belvedere.

U ožujku 2019. godine, Nadzorni odbor Ingre je s mjesta predsjednika tog tijela razriješio Stjepana Mesića, a novim predsjednikom je imenovan Davor Štern.

Najveća postignuća

Davor Štern je iskusan i uspješan poduzetnik koji je, osim u Hrvatskoj, godinama radio u Austriji i Rusiji. Bio je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, generalni direktor Ine te potpredsjednik ruskog naftnog diva TNK.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*