Daria Knez Rukavina

Daria Knez Rukavina je nagrađivana hrvatska akademska, kazališna, filmska i televizijska glumica te voditeljica. Zaštitno je lice UNICEF-ove akcije “Telefončić”. Široj javnosti je možda najpoznatija po televizijskim angažmanima u serijama “Bitange i princeze”, “Dobre namjere”, “Bumerang” te kao voditeljica prve sezone hrvatske verzije reality showa “Big Brother”. Od 2007. godine je stalna članica glumačkog ansambla “Gradskog kazališta Trešnja”. Djeci je njezin glas poznat iz hrvatskih sinkronizacija nekoliko animiranih filmova i brojnih uloga u predstavama za djecu koje je odigrala u matičnom kazalištu.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završila je u Velikoj Gorici, nakon čega je 1996. godine upisala Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2002. godine.

Privatni život

Glumica, koja svoj privatni život krije od javnosti, rođena je 12.9.1977. godine u Šibeniku. Javnosti je poznato kako je bila u dugoj vezi s kolegom glumcem Hrvojem Klobučarom.

Za sadašnjeg supruga, redatelja Tomislava Rukavinu, udala se tajno 2007. godine u crkvi u zagrebačkim Remetama kada je imala trideset godina. Njihova je ljubav procvala u jesen 2005. godine na setu serije “Bumerang” u kojoj je Daria igrala jednu od glavnih uloga, a Tomislav je bio redatelj.

Daria, i tri godine stariji Tomislav imaju dvije kćeri, Ninu i Evu. Ninu je rodila 2009. godine, a Evu 2010. godine. Obje su rođene u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.

Otkako je rodila, najčešće ju se može vidjeti u dječjim predstavama zagrebačkog kazališta “Trešnja”. Curice često vodi u matično kazalište kako bi gledale predstave koje su primjerene njihovom uzrastu te se na njih trudi prenijeti ljubav prema umjetnosti.

Posao

Glumom se počela aktivno baviti tijekom druge godine studija. Od tada je surađivala s brojnim kazališnim kućama kao što su kazalište “Mala scena”, “Glumačka družina Histrion”, “Satiričko kazalište Kerempuh”, “Gradsko kazalište Žar ptica”, “Gradsko kazalište Trešnja”…

Jedan od njenih prvih angažmana bio je rad na filmu “Četverored “, dugometražnom filmu koji se bavi temom pokolja u Bleiburgu te je sniman 1999. godine na temelju romana Ivana Aralice. Daria je igrala ulogu Janjčeve sestre.

Tijekom studija, 2000. godine, nagrađena je dekanovom nagradom za ulogu Claire koju je igrala u predstavi pod nazivom “Sluškinje”, autora Jeana Beneta.

Sljedeću je filmsku ulogu ostvarila 2001. godine u filmu “Policijske priče”.

Prvi je televizijski angažman ostvarila 2003. godine što je dovelo do toga da je postala voditeljica prve sezone hrvatske verzije reality showa “Big Brother” koja se emitirala na kanalu RTL 2004. godine.

U međuvremenu je odigrala jednu od glavnih uloga u televizijskoj drami “Leti, leti”. U ostvarenju ovog projekta sudjelovali su i glumci Leona Paraminski, Saša Anočić, Tarik Filipović , Hrvoje Kečkeš , Ines Bojanić, Enes Vejzović.

Uz angažman voditeljice na RTL-u odigrala je i uloge u filmovima “Slučajna suputnica” i “Groznica” (“The Fever”).

Od 2004. do 2006. godine glumila je Ines u “Leti, leti”, Jelicu u predstavi “Ljubica” redatelja Georgija Pare, a 2004. godine sudjelovala je na “Naj, naj naj festivalu” (festivalu koji organizira Gradsko kazalište Žar ptica).

Njezin sljedeći televizijski angažman bio je uloga novinarke Martine Kralj u seriji “Bumerang”, čije su dvije sezone emitirane na “RTL-u”. Prva je sezona serije premijerno prikazana 1.6.2005. godine, a druga je sezona završila 29.6.2006. godine.

2005. godine je dala svoj glas za sinkronizaciju crtića “Roboti” i “Bambi”. Svoj glas je dala liku Ele u hrvatskim sinkronizacijama svih nastavaka crtića “Ledeno doba” (2006., 2009., 2012. i 2016. godine).

2006. godine je postala stalna članica ansambla “Gradskog kazališta Trešnja”. Svoju je televizijsku karijeru nastavila ulogama Sanje Gaćine u seriji “Kazalište u kući” i Maje u seriji “Bitange i princeze”.

Nakon rođenja djece vratila se igranju uloga u televizijskim serijama te je tako igrala ulogu Žane u seriji “Provodi i sprovodi” 2011. godine te ulogu Mije u seriji “Počivali u miru” 2013. godine.

Posudila je glas liku Chloe u hrvatskoj sinkronizaciji jednog od najpopularnijih crtića 2016. godine, “Tajni život ljubimaca”.

Među djecom koja dolaze gledati predstave u poznato zagrebačko dječje kazalište “Trešnja” iznimno je omiljena. Najpopularnija je među njima po ulogama u predstavama “Princeza i žabac”, “Crvenkapica”, “Braća Grimm i princeza Louise” te ulozi Anđele u predstavi “Rent a Friend” za koju je 2012. godine dobila nagradu “HC Assitej”.

Najveća postignuća

Zlatni trenuci karijere hrvatske akademske glumice Darie Knez Rukavine počinju od diplome 2002. godine. Ova je kazališna, filmska i televizijska glumica više puta nagrađivana za svoje izvedbe što svjedoči njenoj posvećenosti ulogama koje igra.

Prvu je nagradu primila još 2000. godine tijekom studija kada je zablistala u ulozi Claire u predstavi “Sluškinje” J. Geneta, za što je nagrađena dekanovom nagradom.

Može se reći kako je period od 2004. do 2006. godine bio zlatni period njezine karijere.

2004. godine je osvojila “Zlatnu Žar pticu” za najbolju glumicu “Naj, naj, naj festivala” te godine. Za najbolje odigranu žensku ulogu u televizijskog drami naslova “Leti, leti” nagrađena je “Nagradom hrvatskog glumišta” i “Večernjakovom ružom”.

Nagrađena je i “Zlatnim Histrionom” za ulogu Jelice u predstavi “Ljubica”. 2006. godine je prihvatila stalni angažman u “Gradskom kazalištu Trešnja”.

2012. godine je dobila nagradu “HC Assitej” za ulogu Anđele u predstavi “Rent a friend” koju je igrala u matičnom kazalištu.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*