Tarik Filipović

Tarik Filipović poznati je glumac i voditelj kvizova na televizijskim programima. Glumio je u mnogim kazališnim predstavama, a između ostalog igrao je jednu od glavnih uloga u fantastičnom serijalu “Bitange i princeze” te je vodio kviz ” Tko želi biti milijunaš” i “1 protiv 100”. Okušao se i kao voditelj HRT-ovog kviza “Potjera” te zabavne emisije “Satirikon”. Rođen je 11. ožujka 1972. godine u Zenici.

Obrazovanje

Tarik je završio osnovnu školu te gimnaziju u Zenici. Nakon završene škole, upisao je glumu na “Akademiji za kazalište, film i televiziju” u Zagrebu, 1991. godine kada je počinjao rat u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni. Roditelji nisu imali dovoljno novca za njegovo školovanje pa se snalazio na razne načine. Pri samom kraju obrazovanja na Akademiji, ušao je u angažman Satiričkog kazališta Kerempuh gdje je započeo svoju glumačku karijeru.

Privatni život

Tarik Filipović rođen je u Zenici 11. ožujka 1972. godine od oca Omera i majke Seke. Ima mlađu sestru Eminu. Od malih nogu navijao je za NK Čelik iz Zenice, Jugoslavenski prvoligaški klub, a ta ljubav nastavila se i danas.

Kao dječak imao je nadimke Riketa i Rikta.

2007. godine vjenčao se sa svojom djevojkom Lejlom Šehović s kojom je bio godinu dana u vezi. Lejla Šehović, bivša Miss Hrvatske, 3. veljače 2008. godine rodila je sina Armana. Lejla iz prvog braka s Dadom Majolijem ima još jednog sina Dinu.

Poznati par Filipović zaštitno je lice zlatarne Križek. Okušali su se i u izradi burmi i predstavili nekoliko modela. Trenutno izrađuju žensku kolekciju nakita s Lejlinim potpisom.

Posao

Glumačku karijeru Tarik Filipović započeo je u dječjem ansamblu Narodnog kazališta u Zenici. Prvi novac je isto tako zaradio zahvaljujući dječjem ansamblu, jer su dobivali dnevnice kada bi teatar išao na razna gostovanja i nastupe. Tako su gostovali u Ukrajini, u Kazahstanu, u Rusiji…

Nakon završene gimnazije u Zenici, upisao je Zagrebačku Akademiju za kazalište, film i televiziju. Pošto je tada počinjao rat, roditelji nisu imali dovoljno novca za njegovo uzdržavanje pa je prodavao novine, radio u kafiću kao konobar i u autopraonici.

Pri kraju školovanja na akademiji ušao je u angažman Satiričkog kazališta Kerempuh. Počeo je s izvedbama predstava “Spikom na spiku” i “Skrivena kamera”.

1999. godine nastupao je u emisiji “Treća sreća” s Reneom Bitorajcem gdje se ovaj dvojac istaknuo. 2002. godine dvojac Rene Bitorajac i Tarik Filipović vodili su prvu “Noć gutača reklama”, te je iste godine krenuo voditi televizijski kviz “Tko želi biti milijunaš?”.

Dvojac je bio na turneji Jadranom 2004. godine s predstavom “Magic Act Show” koja je odigrana oko 150 puta. 2005. godine dobili su ulogu u hrvatskoj humorističnoj seriji, redatelja Gorana Kulenovića, “Bitange i princeze” koja je doživjela veliki uspjeh, ne samo u Hrvatskoj, već u svim zemljama bivše Jugoslavije. Serija se počela emitirati u travnju 2005. godine. Tarik Filipović glumi mladog odvjetnika.

Nakon što ga je HRT-ova urednica prepoznala kao odgovarajućeg voditelja kviza “Tko želi biti milijunaš?”, Tarik je 2007. godine dobio novu ponudu za voditelja novog kviza “1 protiv 100”.

24. rujna 2009. godine Tarik Filipović je tijekom kviza “Tko želi biti milijunaš?” izjavio da su “bolnica u Klaićevoj i dom u Nazorovoj trebali biti cijeli u zlatu koliko su novca dobili, a ne zna se gdje je završio taj novac” čime je podigao prašinu i uzorkovao lavinu raznih komentara. Nedugo nakon njegove izjave snimio je posljednju epizodu Milijunaša te se oprostio od popularnog kviza.

Uz glumu, Tarikovo ime vidjeli smo na mnogim drugim mjestima osim u kazalištu i kao voditelja tv kvizova. Bio je u mnogim reklamama od koji se ističu one za Škodu, Volkswagen, Konzum, Diners Club International, Stanley Bet kladionice, Keune te naočale Alain Mikli.

U svojoj, više nego uspješnoj dugogodišnjoj karijeri iza sebe ima mnoštvo filmova od kojih se najviše ističu “Okus limuna” iz 1993. godine, “Iza neprijateljskih linija (Behind Enemy Lines) iz 2001. godine, “Duga mračna noć” (2004.), “Go West” (2005.), “U zemlji čudesa” (2005.)  te “ZG80″(2016.).

Od televizijskih uloga najpoznatije su “Smogovci”, “Naši i vaši”, “Bitange i princeze”, “Lud, zbunjen, normalan”, sinkronizacije u filmovima te voditeljske uloge u kvizovima.

Od kazališnih uloga istakao se u predstavi “Maratonci trče počasni krug” u svom Satiričnom kazalištu “Kerempuh”.

Najveća postignuća

Za vrijeme svoje glumačke karijere osvojio je i brojna priznanja i nagrade.

Tarik Filipović dobitnik je Rektorove nagrade za glumu u predstavi “Kako sada stvari stoje”. 1995. godine dobio je nagradu “Zlatni smijeh” za ulogu u predstavi “Gospon lovac” te u predstavi “Spika 2”.

1997. godine dobio je nagradu “Zlatni smijeh” za uloge u predstavama “Izbacivači”, “Pir malograđana” i “Vježbanje demokracije”.

2002. godine dobio je nagradu “Ivo Serdar” za ulogu u predstavi “Što je smiješno, bando lopovska?”. Nagrada mu je uručena na “Danima satire”. Te iste godine primio je Večernjakovu ružu za televizijsko lice godine.

2008. godine uručena mu je nagrada za glumu u predstavi Magic Act Show. Nagradu je primio na “Gumbekovim danima”.

2010. godine dobio je nagradu “Zlatni smijeh” za ulogu u predstavi “O medvjedima i ljudima”.

2012. godine na Festivalu glumaca primio je nagradu “Fabijan Šovagović” za ulogu u predstavi “Spektakluk”. Te iste godine dobio je priznanje Kluba drevnih Zagrepčana za sve dobro što je učinio za grad.

Od ostalih nagrada ističu se Nagrada za oživljavanje kabareta koju je dobio na 6. Gumbekovim danima te nagrade na festivalima u Amsterdamu i Bernu.

Autor: S.H.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*