Damir Polančec

Damir Polančec je hrvatski političar koji iza sebe ima bogatu političku, ali i menadžersku karijeru. U periodu dok se profesionalno i aktivno bavio politikom te bio član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-a), obnašao je funkciju potpredsjednika Vlade za vrijeme premijera Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor, te bio imenovan za ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Rođen je 25.6.1967 u Koprivnici. Nakon napuštanja politike i odsluženja zatvorske kazne vraća se u Koprivnicu gdje živi i radi.

Obrazovanje

Damir Polančec je osnovnu i srednju školu završio u Koprivnici. Diplomirao je 1992. smjer agroekonomiju na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Privatni život

Damir Polančec potječe iz seoske obitelji koja je živjela u Đelekovcima kod Koprivnice. Njegovi roditelji su mukotrpno radili da bi mogli školovati njega i sestru.

Suprugu Jasminku je upoznao pred kraj studiranja u Zagrebu. Nakon vjenčanja preselili su se u Koprivnicu jer je Polančec već bio u radnom odnosu. Supruga Jasminka je zaposlena kao profesorica povijesti i zemljopisa u jednoj koprivničkoj osnovnoj školi. Imaju dvoje djece, kćer Ivanu i sina Bruna.

Damir Polančec je osoba koja voli društvo, otvoren je i pričljiv, brzo razmišlja i još brže uči, voli nogomet i putopisne knjige, druži se s ljudima koje pozna još iz djetinjstva.

U Vladu i Sabor je došao sa strahopoštovanjem, no kasnije se razočarao, najviše u ljude iz samog vrha Vlade, odnosno kolege političare na najvišim državnim funkcijama o kojima nema lijepo mišljenje.

Posao

Nakon što je diplomirao u Zagrebu na kraći period radi u zagrebačkom poduzeću Dukat kao tehnolog u proizvodnji sireva.

Nakon Dukata zaposlio se u koprivničkoj tvrtki Podravka na radnom mjestu referenta zaduženog za voće i povrće. U Podravci kroz par godina svoje karijere u profesiji radi na više radnih mjesta i brzo napreduje, od komercijalnog referenta u višeg komercijalnog referenta za nabavu sušenog voća iz tranzicijskih zemalja, postaje član tima za nabavu, logistiku i proizvodnju pa do direktora centralne nabave.

Članom Uprave Podravke postaje 2000. godine, a zadužen je za razvoj tržišta u Hrvatskoj i jugoistočnoj EU. Ponovo je imenovan 2003. za člana Uprave koji je bio zadužen za razvoj internacionalnih tržišta.

Damir Polančec je bio član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, koordinator za ženski rukomet i predsjednik Rukometnog kluba Podravka Vegeta iz Koprivnice.

Damir Polančec se u političku stranku HDZ kao član uključio 2003. Na samom početku svoje političke karijere 2004. postaje predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Koprivnici.

Za potpredsjednika Vlade RH je imenovan 2005. zamijenivši Andriju Hebranga koji je na toj državnoj funkciji dao ostavku. Tada napušta Koprivnicu i Upravu Podravke, te odlazi u Zagreb. Na idućim parlamentarnim izborima u prosincu 2007. kao kandidat na listi HDZ-a u II. izbornoj jedinici izabran je za saborskog zastupnika, a mandat u Saboru stavlja u mirovanje jer je u 10-tom sazivu Vlade RH ponovo imenovan za potpredsjednika Vlade RH i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva.

No, već iduće godine 30.10.2009. podnosi neopozivu ostavku zbog navodne umiješanosti u Podravkinu aferu Spice s ostalim menadžerima u sumnjivom planu preuzimanja Podravke od strane menadžera te tvrtke. Par godina nakon, odnosno u 2016., Polančec i sedmorica njegovih suokrivljenika na zagrebačkom Županijskom sudu su nepravomoćno oslobođeni optužbe da su novcem Podravke pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom i pri tom je oštetili za 400 milijuna kuna.

Međutim, osim što se našao u središtu afere Spice, protiv Damira Polančeca od strane Uskok-a je 2010. pokrenuta istraga i on je u ožujku te godine uhićen jer ga se teretilo zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i ugovora između Ine i Mola gdje ga se tereti za štetan ugovor s mađarskim Mol-om. Te istrage su obustavljene, ali su uslijedile za Damira Polančeca dvije nove optužnice u kojima ga se tereti zbog nezakonite ugradnje rashodovanih reflektora na nogometnom terenu u njegovom rodnom mjestu Đelekovcima i radi isplate u iznosu od 500 000,00 kuna za nepotrebnu studiju vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću koji je zastupao bivše radnike tvrtke Borovo. Obrana se temeljila na tome da je odvjetnik Miletić pomogao Polančecu da se dogovori s nekadašnjim zaposlenicima Borova srpske nacionalnosti koji su tužili Hrvatsku tražeći isplatu zaostalih plaća i priznanje još nekih materijalnih prava. U to vrijeme Polančec je izbačen iz stranke HDZ čiji je bio član.

Za slučaj ugradnje reflektora je 2010. osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu nakon što se nagodio priznajući krivnju za nezakonito posredovanje, a za slučaj isplate vukovarskom odvjetniku osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri mjeseca koju je Vrhovni sud smanjio na deset mjeseci.

Odvjetnik koji ga je zastupao je bio Anto Nobilo, a Damir Polančec tvrdi da nikada nije ni svjesno niti namjerno postupao kako bi nekome pribavio protupravnu imovinsku korist već da je putem te studije državi uštedio višestruko veću sumu novca.

Nakon izlaska iz zatvora 2012. u kojem je proveo deset mjeseci, Damir Polančec je postao vlasnik lokalne radio stanice Radio Drava koja emitira program u Koprivničko-križevačkoj županiji. Pokrenuo je privatni biznis i postao direktor u konzultantskoj tvrtki Irikon koju je osnovala njegova supruga. Tvrtka posluje uspješno i obavlja više djelatnosti, a glavna djelatnost je poslovno savjetovanje.

Najveća postignuća

Damir Polančec je od grada Vukovara dobio godišnju nagradu jer je osigurao nastavak proizvodnje u tvrtki Borovo.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*