Anto Nobilo

Anto Nobilo poznati je hrvatski odvjetnik. U početku karijere bio je tužilac, a kasnije se prebacio na obranu i otvorio vlastiti odvjetnički ured. Anto je iznimno poznat po medijskoj popraćenosti svojih slučajeva, pogotovo jer su mu klijenti javne osobe. Poznat je i kao jugoslavenski majstor taekwondoa te predsjednik Hrvatskog Taekwondo Saveza.

Obrazovanje

Anto je studirao pravo 1970-ih godina u Zagrebu. Nakon završetka studija počinje raditi kao javni tužilac, a kasnije kao odvjetnik. No, još kao srednjoškolac počeo se baviti taekwondoom koji ga je učinio legendom u Jugoslaviji i kasnije Hrvatskoj.

Privatni život

Anto je rođen 4.12.1950. u Splitu. Podrijetlom je iz Korčule, a mladost je proveo u Splitu, Osijeku i Karlovcu gdje mu je radio otac.

Još rane 1968. godine počeo se baviti taekwondoom. Predstavljao je jugoslavensku reprezentaciju od 1973. do 1981.godine. Naslov prvaka Jugoslavije u teškoj kategoriji osvojio je čak 10 puta. Na prvom Europskom prvenstvu u Stuttgartu osvojio je zlato, a na prvom Svjetskom prvenstvu u Montrealu srebro. Nakon završetka vojnog roka angažirao se kao trener i selektor. Njegova momčad iznjedrila je europske i svjetske prvake. Nositelj je crnog pojasa 8. dan.

Taekwondoa se nije u potpunosti odrekao. Izgradio je dvoranu u vlastitom podrumu i trenira punom snagom kad god može. Upoznao je čak i Chucka Norrisa na Svjetskom prvenstvu u Oklahomi. Za taekwondo kaže da je njegov stil života i vještina broj jedan u Hrvatskoj. Nijedan sport nije imao toliko prvaka i pobjeda kao taekwondo.

Svoju prvu suprugu Jadranku Anto je upoznao u Karlovcu. U braku koji je trajao 28 godina dobili su dvije kćeri i sina. Nakon razvoda vjenčao se sa sutkinjom Vinkom Maravić.

O Nobilovom nasilju pisalo se puno. Bivša supruga Jadranka optužila ga je za preljub i obiteljsko nasilje. Tony Cetinski tvrdi da je 2000. godine na njega poslao dva mafijaša. 2009. godine je ošamario 15-godišnjaka koji je s grupom dječaka blokirao cestu kontejnerima. Prosvjedovali su zbog zabrane igre u parku kojeg su sami uredili. Zbog agresivnosti su ga neki mediji prozvali odvjetnikom teške ruke.

Posao

Nakon završetka studija prava u Zagrebu, Anto se zaposlio kao pripravnik u Okružnom javnom tužiteljstvu. Bio je tužitelj četiri godine u Donjoj Stubici. Povratkom u Zagreb, dobio je slučaj koji će mu osigurati status javne osobe i zapečatiti karijeru.

No, prije toga Anto je imao svoj prvi slučaj kao tužilac, i to protiv odvjetnika Mirka Sunića i sestre Mirne Žakman-Sunić. Osuđeni su na 4 godine zatvora zbog neprijateljske propagande.

Sudbonosni slučaj koji je Nobilu donio medijsku slavu je suđenje Andriji Artukoviću 1986. godine. Anto je dobio status nepokolebljivog tužioca koji ne preza ni od čega kako bi dobio slučaj.

Poznat je i po prekršajnoj prijavi protiv Franje Tuđmana 1989. godine. Bio je i tužilac 1991. protiv Željka Ražnatovića Arkana te u slučaju protiv Gorana Hadžića za “krvavi Uskrs”. Pokrenuo je istragu ubojstva obitelji Zec i zločina u Pakračkoj Poljani.

U državnom odvjetništvu Anto je ostao do 1992. godine. Tada otvara svoj odvjetnički ured i kreće na stranu obrane. Slučajevi su mu bili vješto medijski popraćeni što mu je dalo zamah u karijeri i nove klijente. Prvi medijski popraćen slučaj bilo je zastupanje Željka Meseca zbog financijskog inženjeringa pa obitelji poduzetnika Šefika Mujkića kojeg su do smrti pretukli SZUP-ovci. Branio je puno osoba iz javnog života: Enu Begović, Hrvoja Petrača, Miroslava Kutlu, Damira Polančeca, bankaricu fra Šime Nimca Jasminu Bilonić, Dragu Mačeka, Danka Končara i druge. U Haagu je zastupao generala Blaškića te imao mali okršaj. Protiv njega je pokrenuta istraga zbog davanja povjerljivih dokumenata medijima i odavanja imena zaštićenog svjedoka. Posebni interes javnosti izazvao je i slučaj Lex Perković. Obranu Josipa Perkovića u Njemačkoj tad je također preuzeo Anto Nobilo.

Osim odvjetništva i taekwondoa, Nobilo se okušao i u poduzetništvu. S poslovnim partnerom Mićom Carić kupio je tvornicu Nada Dimić koja je kasnije prodana Željku Kerumu. Neko je vrijeme bio HNS-ov kandidat za ministra pravosuđa, ali je maknut s liste zbog optužbi da je pretukao suprugu.

U listopadu 2017. godine Anto Nobilo angažiran je od Piruške Canjuge, bivše članice uprave Agrokor, zbog istrage koju je pokrenuo Uskok protiv bivše uprave Agrokora.

Najveća postignuća

Mediji Antu opisuju kao hladnog i nepokolebljivog. Kolege govore da je spreman učiniti sve za obranu klijenta. Na svoje slučajeve je potpuno usredotočen što ga čini veoma traženim odvjetnikom.

Nobilovi najpoznatiji slučajevi su obrane javnih osoba čime je dobio moć i prestiž. Vješto komunicira s medijima što mu diže popularnost i osigurava nove poslove. Od prvog poznatog slučaja protiv Andrije Artukovića pa do danas bilo je uspona i padova, no to nije pokolebalo snažnog Antu. Postao je odvjetnik poznatih i moćnih.

Osim odvjetničkih postignuća tu je i taekwondo koji trenira još od mladosti. Stekao je titulu veteranskog prvaka i hrvatske taekwondo legende. Uspjeh u ovoj borilačkoj vještini doveo ga je do mjesta predsjednika Hrvatskog Taekwondo Saveza.

Autor: J.B.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*