Andrija Hebrang

Andrija Hebrang je poznati profesor medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, liječnik i političar s dugogodišnjim stažem u hrvatskoj politici. Iza sebe ima nekoliko nagrada i priznanja.

Obrazovanje

Andrija Hebrang je već s pet godina znao čitati, a nakon što je završio gimnaziju upisao je Medicinski fakultet u Zagrebu na kojem je nakon što je obranio doktorat, specijalizirao onkologiju i radiologiju.

Privatni život

Andrija Hebrang rođen je 27. siječnja 1946. godine u Beogradu u Srbiji u obitelji oca Andrije Hebranga i majke Olge Strauss Khon, koji su se u Beograd preselili nakon što je rat završio, budući da je otac Andrija bio jedan od visokih dužnosnika u komunističkoj vlasti.

Otac Andrija kao partizan bio je član KPJ-a te ministar poljoprivrede. Kako je cijelo vrijeme radio na hrvatskim interesima, 1948. godine je isključen iz KPJ-a te 1949. godine ubijen.

Majka Olga Straussbila je židovskog porijekla iz Pakraca, a partizanima se pridružila nakon što je upoznala Andriju Hebranga s kojim se i vjenčala. Nakon što je odbila svjedočiti protiv njega, odvedena je u zatvor gdje je bila 12 godina.

Kada je Olga završila u zatvoru, Andrija se s bratom i sestrom preselio kod tete u Zagreb čiji se suprug u to vrijeme nalazio na Golom otoku. Uslijedila su teška vremena za cijelu obitelj.

Sin Andrija je rano naučio čitati, a pored škole u slobodno vrijeme je trenirao veslanje, košarku i svirao klavir. Kao student radio je u Tvornici ulja Zagreb gdje utovarivao bačve u kamione.

Andrija Hebrang je 1971. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a do 1975. godine završio je poslijediplomski studij na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Vjenčao se s doktoricom biokemije Danijelom Vrhovski s kojom ima troje djece i svi žive u Zagrebu.

Posao

Nakon što je specijalizirao radiologoiju, 1975. godine je magistrirao, a pet godina kasnije i doktorirao. Pet godina nakon doktorata, 1985. godine postao je redovan profesor na Medicinskom fakultetu, a samo dvije godine kasnije imenovan je predstojnikom Kliničkog zavoda za intervencijsku radiologiju i dijagnostiku bolnice Merkur.

Kada su krenule velike promjene 90-ih godina Andrija se priključio HDZ-u da bi u prvoj vladi bio postavljen za ministra zdravstva. Godine 1991. nalazio se u Kriznom stožeru gdje je djelovao kao koordinator Saniteta za pitanje oružanih snaga.

Godine 1992. ušao je u izvršni odbor HDZ-a, a od 1995. godine izabran je za potpredsjednika stranke. U saboru je bio zastupnik 1993. i 1995. Nakon smrti tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, 1998. je četiri mjeseca obnašao dužnost ministra obrane, ali je zbog razilaženja s pomoćnicima podnio ostavku i na neko vrijeme povukao iz svijeta politike.

Sa sinom predsjednika Tuđmana 2001. godine osniva Hrvatski istinski preporod, a iste godine biva izabran za zastupnika u gradskoj skupštini. Nakon što ga je tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nagovorio da se vrati, na 7. Općem saboru stranke Andrija je izabran za potpredsjednika. Nakon pobjede stranke na parlamentarnim izborima 2003. godine u Sanaderovoj vladi obnašao je dužnost ministra zdravstva i socijalne skrbi.

Godine 2004. otišao je na operaciju u Austriju na što se nije gledalo blagonaklono budući da se ista operacija mogla obaviti i u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije dao je ostavku u Vladi zbog zdravstvenih razloga da bi se u politiku vratio kao zastupnik u saboru.

Kada je HDZ ponovno dobio izbore 2007. godine Andrija je izabran za predsjednika Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice.

Najveća postignuća

Andrija Hebrang je 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira te s Danicom i lentom. Godine 2014. dobio je nagradu “Bili smo prvi kada je trebalo” za knjigu “Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*