Nadan Vidošević

Nadan Vidošević je hrvatski političar. Rođen je u Splitu, 30.1.1960. godine. Zbog njegovog izgleda mediji su ga često nazivali hrvatskim Georgeom Clooneyjem. Tijekom svoje karijere obnašao je impresivan broj funkcija. Od 1995. do 2013. godine je bio predsjednik Hrvatske gospodarske komore, a od 2005. godine je bio predsjednik Uprave “Kraš” d.d., a zatim godinama kao savjetnik.

Obrazovanje

Nadan je pohađao klasičnu gimnaziju “Natko Nodilo” u Splitu i bio je član vaterpolskog kluba Jadran, a paralelno s tim se bavio i košarkom, veslanjem i ronjenjem. Nakon završetka srednje škole upisao je studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Splitu na kojemu nije bio pretjerano uspješan student. Diplomirao je 1984. godine.

Privatni život

Rođen je kao starije dijete Marije i Ante Vidoševića. Ima mlađeg brata Tomislava koji je hrvatski veleposlanik u Ukrajini. Nadanovi roditelji su se rastali, a on i brat su s majkom živjeli kod njezinih roditelja.

Nadan je u braku s Inom Vidošević koja je bila odgojiteljica u vrtiću. Upoznali su se u prvom razredu gimnazije, a par su postali tri godine kasnije. Vjenčali su se na Nadanov 22. rođendan i imaju troje djece – Hanu, Zrinku i Antu.

Pažnju javnosti je privukao svojom imovinskom karticom u kojoj je bilo navedeno nekoliko stanova, zemljište s jezerom i skijalištem, turistički objekt s apartmanima, dionice, zbirku umjetnina, kolekciju satova, značajnu količinu ušteđevine i još mnogo toga.

Posao

Nakon što je diplomirao, Nadan počinje raditi kao referent plana i analize u jednoj tvornici koja se nalazila u sklopu tvrtke Dalmacijacement u kojoj je radio njegov otac. 1990. godine dolazi na funkciju generalnog direktora Dalmacijacementa koji je tada bio u stečaju. Tu funkciju je obavljao tri godine, dok se tvrtka nije prodala Talijanima.

Osim toga, bio je i predsjednik Nogometnog kluba Hajduk od 1992. do 1996. godine te predsjednik Upravnog odbora Splitske banke. Godine 1993. obavljao je nekoliko funkcija istovremeno – bio je Splitsko-dalmatinski župan, predsjednik Odbora za lokalnu samoupravu, gospodarstvo i financije u Županijskom domu Sabora i zastupnik Splitsko-dalmatinske županije u istom domu. Iste godine je ušao u vladu Nikice Valentića i postao najmlađi ministar gospodarstva.

1995. godine dolazi na čelo Hrvatske gospodarske komore. Na njegovu inicijativu je započela akcija “Kupujmo hrvatsko” čiji je cilj bio promovirati domaće proizvode i tvrtke s ciljem povećanja proizvodnje i zapošljavanja. 2007. godine pokreće još jednu akciju, Be CROative kojom su se u inozemstvu promovirali hrvatski povijesni izumi i cjelokupno gospodarstvo. Vizualno označavanje domaćih proizvoda i usluga znakovima kvalitete “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko” čime bi se jamčila vrhunska kvaliteta i izvornost, bili su ideja Nadana Vidoševića. Osim toga, kako bi se ostvarila lakša komunikacija s birokracijom i poslovnim krugovima susjednih zemalja, inicirao je otvaranje pet Predstavništva Hrvatske gospodarske komore – u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i u Bruxellesu.

Nadan je 2009. godine kao nezavisan kandidat sudjelovao na predsjedničkim izborima i dobio 11,3% glasova što nije bilo dovoljno za ulazak u drugi krug. Tijekom predsjedničke kampanje se sukobio s jednim od kandidata, Draganom Primorcem koji ga je optuživao da je u Hrvatskoj gospodarskoj komori zapošljavao ljude s kojima je rodbinski povezan.

Nadan Vidošević je bio jedan od ključnih aktera afere Remorker. Ubrzo nakon uhićenja Zdenke Peternel, koja je bila Nadanova bliska suradnica, policija u studenom 2013. privodi i njega na ispitivanje jer je u nastavku istrage o aferi bio osumnjičen da je s navedenom suradnicom i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim u razdoblju između 2005. i 2010. godine sudjelovao u izvlačenju oko 39 milijuna kuna iz HGK preko tvrtke Remorker, po kojoj je afera i dobila naziv. Dan nakon privođenja USKOK izdaje nalog o pokretanju istrage protiv Nadana Vidoševića i još nekoliko djelatnika Hrvatske gospodarske komore jer je postojala osnovana sumnja da su zloupotrijebili položaj i ovlasti , krivotvorili službene isprave i pomagali u zlouporabi položaja.

Tijekom pretresa kuće Nadana Vidoševića, koji je uslijedio nakon uhićenja, otkrivena je tajna prostorija u kojoj se nalazio velik broj skupocjenih slika, skulptura, knjiga, amfora i mnoštvo drugih umjetnina. Vrijednost njegove kolekcije umjetnina procijenjena je na najmanje pet milijuna eura. Vidošević je u Remetincu proveo pet mjeseci, pušten je na slobodu u travnju 2014. godine. Dva dana prije isteka pritvora, USKOK je proširio istragu i osumnjičio ga za dva nova kaznena djela.

Zagrebački Županijski sud je u rujnu 2016. godine iz trećeg pokušaja potvrdio optužnicu protiv njega u dijelu afere Remorker.

Najveća postignuća

Nadan Vidošević je tijekom svog mandata na čelu Hrvatske gospodarske komore radio na otvaranju stranih tržišta za hrvatske gospodarstvenike i na širenju gospodarske suradnje u regiji. Začetnik je Centra za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore i za vrijeme njegova mandata ona je postala prva institucija koja je uvela sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000, a 2001. godine je započet projekt Lakše uvođenje upravljanja kvalitetom – LUK čiji je cilj bio olakšati uvođenje sustava upravljanja kvalitetom malim i srednjim tvrtkama i stvoriti bolje uvjete njihovog poslovanja na globalnom tržištu.

Vidošević je dobitnik nekoliko priznanja i odlikovanja. Najviše državno odlikovanje Republike Čile – Bernardo O’Higgins dobio je 1994. godine, nakon toga Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge za gospodarstvo, a 1995. godine dodijeljeno mu je i odlikovanje Red hrvatskog trolista i Spomenica Domovinskog rata. 2001. godine je dobio priznanje iz Belgije za unapređivanje i poticanje inovatorstva, a 2003. zlatno odličje Republike Austrije za unapređivanje gospodarskih odnosa Austrije i Hrvatske. Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine je također dobio priznanje za doprinos unaprjeđenju razvoja gospodarskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Autor: A.V.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*