Branko Đurić Đuro

Branko Đurić Đuro poznati je bosanskohercegovački glumac, dramski pisac, redatelj, režiser i glazbenik. Javnosti je poznat po ulogama u filmovima ”Kako je propao rokenrol”, ”Ničija zemlja”, ”Kajmak i marmelada” i dr. U regiji se proslavio i svojom stand-up komedijom ”Đurologija” te kao član žirija hrvatske inačice showa ”Tvoje lice zvuči poznato”.

Obrazovanje

Branko Đurić je 1981. godine želio upisati Akademiju scenskih umjetnosti na Sveučilištu u Sarajevu, ali nije uspio.

Nakon što nije uspio upisati Akademiju Branko je upisao studij novinarstva na Filozofskom fakultetu, ali unatoč tome nije odustao od glume.

Želeći se što više približiti glumi, za vrijeme studiranja se zaposlio kao scenski radnik. Imao je još dva neuspjela pokušaja na Akademiji, 1982. i 1983. da bi se uspio upisati 1984. godine.

Privatni život

Branko Đurić rođen je 28.5.1962. godine u Sarajevu u obitelji majke muslimanke i oca srpskog podrijetla bez kojeg je ostao kada je imao samo godinu dana.

Kada je napunio četrnaest godina majka se ponovno udala za slikara Branislava Popovca, pa je Đuro većinu tinejdžerskih godina proveo s očuhom s kojim je zavolio umjetnost.

Đuro se tijekom rata preselio u Sloveniju gdje je otvorio producentsku tvrtku “Orangel”. Oženio se slovenskom glumicom Tanjom Ribič u tajnosti, 1999. godine. Vjenčala ih je tadašnja gradonačelnica Ljubljane, Vika Potočnik. S Tanjom Ribič dobio je kćeri Elu, Zalu i sina Filipa.

Posao

Nakon prvog neuspjelog pokušaja upisa na Akademiju Đuro se pridružio mladoj grupi iz Sarajeva s kojima je započeo “Top listu”. U to je vrijeme ona predstavljala emisiju koja je trajala 15 minuta i koja bi se puštala kao dio tjednog programa “Priče i muzika subotom” na Radiju Sarajevo.

Nakon što je upisao Akademiju glumio je u nekoliko reklama koje promoviraju turizam te pića.

Kao student na Akademiji, 1985. godine postao je član humoristične serije ”Audicija”. U toj su seriji studenti glumili i prikazivali svoje audicije prilikom upisa na Akademiju. Godinu kasnije, 1986. dobio je glavnu ulogu u seriji ”Ovo malo duše”.

Svoju prvu ulogu u većem projektu odigrao je kao sporedan lik u filmu ”Dom za vešanje” iz 1988. godine. Do kraja 1980-ih glumio je još u filmovima ”Kuduz” i ”Kako je propao rokenrol”.

U razdoblju od 2000. godine do danas glumio je u poznatim filmovima ”Ničija zemlja”, ”U zemlji krvi i meda” te ”Kajmak i marmelada” koji je i režirao. Imao je manju ulogu u hrvatskoj seriji ”Naša mala klinika”, čiji je ujedno bio redatelj, producent i scenarist.

Glumio je i u predstavama u kazalištima u regiji, a u predstavi ”Klinika Tivoli” upoznao je svoju suprugu.

Istaknuo se kao voditelj u emisiji ”Pet minuta slave” (Nova TV) i ”Žuta minuta” te kao član žirija hrvatske inačice zabavnoga showa ”Tvoje lice zvuči poznato”.

Iako je njegov humor oduvijek bio dobar te je nasmijavao gledatelje diljem prostora bivše Jugoslavije, glumac je uz serije, filmove i klipove odlučio krenuti i na turneju sa svojim stand-up humorističnim showom ”Đurologija”. Publika ga je prihvatila u svakom gradu u kojem je bio.

Branko Đurić okušao se i kao glazbenik. Godine 1982. osnovao je grupu ”Bombaj štampa” u kojoj je upravo on bio glavni vokal i svirao gitaru. Bend je izdao nekoliko albuma: ”Bombaj štampa” 1987., ”Ja mnogo bolje letim sam” 1990., ”Neka DJ odmah dole CJ” 2010. godine.

2019. godine pozvan je da se kao član žirija pridruži Tončiju Huljiću, Nini Badrić, Petru Graši i Andrei Andrassy u  RTL-ovoh glazbenoj emisiji “Zvijezde – novi ljetni hit”.

Najveća postignuća

Glumac je u svojoj karijeri primio brojna priznanja. Njegovi stand-up nastupi velikom su brzinom rasprodani u svakom gradu.

Ulogu za najboljega glumca primio je na Filmskom festivalu u Valenciji, na Međunarodnom festivalu u Baru te na festivalu Terra di Siena. Godine 2001. nominiran je za najboljega europskoga glumca.

Đuro je nakon dolaska u Sloveniju režirao film “Kajmak i marmelada”, najgledaniji slovenski film ikada te “Ljubav i Rock and roll” kao i seriju “Teater Paradižnik”.

Godine 2001. glumio je vojnika u filmu “Ničija zemlja” Danisa Tanovića koji je nagrađen Oscarom.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*