Bojana Gregorić Vejzović

Bojana Gregorić Vejzović poznata je hrvatska filmska, televizijska i kazališna glumica. Javnosti je poznata po ulogama u televizijskim serijama ”Naša mala klinika”, ”Ponos Ratkajevih”, ”Ljubav u zaleđu”, ”Horvatovi” i dr. Kao kazališna glumica obilježila je predstave ”Četvrta sestra”, ”Tri sestre”, ”Hrvatski bog Mars”, ”Leda” i druge.

Obrazovanje

Glumica je 1989. godine završila VII. gimnaziju u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je klavir te klasičnu baletnu školu na Ilirskom trgu.

Nakon završene srednje škole upisala se na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala 1996. godine. Na prijamnom ispitu recitirala je kajkavsku narodnu poeziju.

Privatni život

Bojana Gregorić rođena je 17.2.1972. godine u Zagrebu. Kći je poznate hrvatske glumice Božidarke Frajt te producenta Borisa Gregorića i unuka dr. Pavle Gregorića, poznatoga političara, liječnika i vijećnika AVNOJ-a, za kojeg ističe kako je ostavio snažan utisak na nju i na daljnji život. Ima i starijega brata Tomislava.

Od 1992. do 1997. godine bila je u braku s glazbenikom Borisom Novkovićem. Drugog supruga, Enesa Vejzovića, upoznala je 2004. godine s kojim se dvije godine kasnije i vjenčala. Supružnici imaju dvoje djece, sina Raula (2006.) te kćer Zoe (2010.).

Posao

Bojana Gregorić Vejzović bila je članica klasičnoga baletnoga ansambla Hrvatskoga narodnoga kazališta od 1988. do 1990. godine. U tom ansamblu otplesala je u predstavama ”Giselle”, ”Trnoružica”, ”Labuđe jezero” i mnoge druge.

Nakon što je diplomirala 1996. postaje stalna članica kazališta Gavella. Kao kazališna glumica istaknula se u predstavama ”Breza”, ”Volpone iliti lisac”, ”Richard III”, ”Ah, Nora, Nora”, ”Od jutra do ponoći”, ”Zima jednog lava”, ”Kroatenlager”, ”Popcorn”, ”Ptičice”, ”Revizor”, ”Četvrta sestra”, ”San Ivanjske noći”, ”Slučajevi običnog ludila”, ”Leda”, ”Kolovoz u okrugu Osage”, ”Tri sestre” i mnoge druge.

Glumica je najpoznatija po ulogama u televizijskim serijama ”Ljubav u zaleđu”, ”Horvatovi”, ”Naša mala klinika”, ”Dolina sunca”, ”Ponos Ratkajevih”, ”Dobre namjere”, ”Sve će biti dobro”, ”Put u Montevideo”, ”Stella”, ”Počivali u miru”, ”Nemoj nikom reći”, ”Dobro došli u Orijent express”.

Vodila je i emisije na Hrvatskoj radio televiziji poput ”100% ja” i ”Živi zid” te ”Dora”. U svom opusu ima i brojne filmove poput ”Otoka ljubavi”, ”Lea i Darija”, ”Božić u Beču”, ”Ne pitaj kako”, ”Man Cald Rage”, ”Žena mušketir”, ”Na putu za Montevideo”, ”Višnje u rakiji”, ”Zauvijek moja”.

U suradnji s Gibonnijem, Slavenom Bilićem i Majom Vučić, postala je UNICEF-ova veleposlanica dobre volje za Hrvatsku.

Najveća postignuća

Glumica je osvojila brojne nagrade. Godine 1996. osvojila je nagradu ”Marul”. Godinu dana kasnije, 1997. dobila je ”Rektorovu nagradu” te ”Nagradu Hrvatskog glumišta”.

Četiri puta je nagrađena ”Večernjakovom Zlatnom ružom” i to 1998., 1999., 2000. i 2004. godine. Godine 1999. osvojila je nagradu ”Zlatni histrion” te ”Orlando”.

Nagradu ”Zlatni smijeh” osvojila je 2003. godine, a 2007. dobila je ”Gavellinu nagradu” te ponovno ”Nagradu Hrvatskog glumišta”.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*