Ana Lederer

Ana Lederer u javnosti je poznata kao publicistkinja, teatrologinja te prva žena intendantica u Hrvatskom Narodnom Kazalištu u Zagrebu. U razdoblju od 22.1.2016. do 19.10.2016. godine bila je zamjenica tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u Vladi Tihomira Oreškovića. Od 2017. godine nalazi se u predsjedništvu članke Neovisni za Hrvatsku (NHR) pod vodstvom predsjednice Brune Esih i političkog tajnika Zlatka Hasanbegovića.

Obrazovanje

1987. godine Ana Lederer je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ruski jezik i komparativnu književnost.

1992. godine je magistrirala te 2002. godine doktorirala na istoimenom fakultetu.

Privatni život

Ana Lederer je rođena 12.4.1964. godine u Subotici od oca Petra Šarčevića direktora Drame u HNK-u u Zagrebu i kazališnog redatelja te majke Marlize po zanimanju sopranistice u zboru. Nekoliko godina kasnije Ana je dobila i sestru.

Bila je udana za Gordana Lederera, novinara i fotografa, poznatog snimatelja HTV-a koji je za vrijeme snimanja kadrova rata, nenaoružan, poginuo u Domovinskom ratu na brdu Čukur 10.8.1991. godine u 33-oj godini. Ana i Gordan ušli su vrlo mladi u brak, ona je imala 22 godine, a on 27. Godinu dana nakon ulaska u brak, dobili su kći Petru.

Nakon Gordanove pogiblje 1991. godine, Ana je ostala sama u 27-oj godini s njihovom tada petogodišnjom kćerkom Petrom, koja je nakon mnogo godina kasnije krenula stopama Gordanove majke, Vlaste Lederer, te je upisala studij medicine sa željom da postane liječnica.

Posao

Iako nikada nije napisala dramu ni pjesmu, kazalište je od malih nogu bilo njezin život. Djetinjstvo je provela trčeći po hodnicima HNK-a jer su tamo radili njezini roditelji. I sama kaže kako pameti predstave koje je pogledala nakon treće godine. Zbog emotivne povezanosti s kazalištem i Anina karijera je orijentirana na kazalište.

Od 1991. do 1991. godine Ana je bila znanstvena novakinja u Zavodu za književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu na projektu Enciklopedija hrvatske književnosti.

Od 1999. godine bila je zaposlena u Odsjeku za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Od 2010. godine kao viši znanstveni suradnik sudjelovala je na istraživačkom projektu Repertoar hrvatskih kazališta.

1.9.2005. godine imenovana je intendanticom HNK-a u Zagrebu i time je postala prva žena na tom funkciji. Na spomenutom mjestu odradila je dva mandata, a s dužnosti je razriješena 1.9.2013. godine.

2005. godine Ana je na repertoar HNK-a uvrstila operu Mozarta “Bastien i Bastienne” te je napadnuta da je to učinila zato što su se na spomenutoj operi u Mostaru 1964. godine upoznali njezini roditelji. Ana je tada javnost uvjeravala da je operu posvetila isključivo Mozartu.

Mediji su je prozivali da je rastrošna jer je na repertoar HNK postavila najskuplji balet u povijesti kazališta. Osim toga često se spominjalo i to da je postala intendantica zbog veza kojih je imala te da zato HNK ostvaruje najviše novčanih sredstava iz državnog proračuna.

U razdoblju od 22.1.2016. do 19.10.2016. godine bila je zamjenica tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u Vladi Tihomira Oreškovića.

2017. godine priključila se stranci Neovisni za Hrvatsku (NHR).

1.6.2018. godine postavljena je mjesto pročelnice u Uredu za kulturu, a 7.1.2019. godine, gradonačelnik Milan Bandić ju je smijenio sa spomenute funkcije. U prosincu 2018. godine smijenjena je iz vijeća Umjetničkog paviljona i Muzeja za umjetnost i obrt.

Ana je i autorica pet stručnih knjiga čije su tematike kazalište te njezina razmišljanja te koautorica jedne knjige. Objavila je mnoge znanstvene i stručne radove i uredničke knjige te predavanja. Poznata je i kao urednica je Biblioteke ITD te mnogih stručnih časopisa, suradnica u obrazovnom programu HRT-a te članica velikog broja udruga.

Najveća postignuća

Njezina autorska knjiga Ivan Raos iz 1998. godine, 1999. godine je osvojila godišnju državnu nagradu za znanost.

Prva je žena intendantica u Hrvatskoj, a u osam godina koliko je bila intendantica HNK-a uspjela je realizirati 20 premijera. U tom razdoblju predstave izvedene u HNK-u osvojile su više od 50 pojedinačnih Nagrada hrvatskog glumišta.

2016. godine u Vladi Tihomira Oreškovića, bila je zamjenica ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*