Bruna Esih

Bruna Esih znanstvena je novakinja koja je od 2001. do 2016. godine radila na Institutu Ivo Pilar. Suosnivačica je stranke Neovisni za Hrvatsku. Poznata je i kao predsjednica udruge Hrvatski križni put te je autorica znanstvenih radova, koji se bave temama stradavanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Obrazovanje

Diplomirala je filozofiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. 2006. godine upisuje doktorski studij povijesti, također na Hrvatskim studijima.

Privatni život

Bruna Esih rođena je zu Splitu 20.5.1975. godine. No, ipak, cijeli je život provela u Zagrebu jer su njezini roditelji tamo studirali. Njezin otac dr. sc. Mate Brstilo bio je ravnatelj Uprave za veterinarstvo te šef Kriznog stožera za obranu od ptičje gripe 2005. godine, kao i sudionik u pregovorima s Europskom unijom za poglavlje sigurnosti hrane i veterinarstvo.

Udana je i majka je troje djece. Živi u zagrebačkim Šestinama.

Posao

Od 2001. godine radi kao znanstveni novak na Institutu Ivo Pilar. Taj prijelom u karijeri, dogodio se na njezinoj obrani diplomskog rada, na kojoj se pojavio profesor Josip Jurčević, inače znanstveni suradnik na Institutu Ivo Pilar, kao zamjena za člana komisije. Nakon odličnog izlaganja, krenuo je spontani razgovor, kroz koji ga se izuzetno dojmila. Na ovom se poslu zadržala do 2016. godine.

Kroz udrugu Hrvatski križni put, osnovanu 2004. godine, čija je i predsjednica, istražuje poslijeratne partizanske i komunističke zločine, stradavanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i nakon njega, zatim ubojstvima u emigraciji i slično. Svoje zanimanje za te teme, rodilo se još kroz pisanje diplomskog rada na temu Srpska propaganda i hrvatska šutnja.

Od 2002. pa do 2006. godine radi na projektima Integracijski procesi između hrvatskog iseljeništva i Republike Hrvatske te Hrvatski Domovinski rat. U tom je periodu bila glavna koordinatorica na Leksikonu hrvatskog iseljeništva i manjina.

Kao svoje znanstvene interese navodi hrvatsku suvremenu povijest, Drugi svjetski rat i poraće te Domovinski rat. Objavila je osam znanstvenih radova od kojih su najvažniji “Velikosrpstvo i hrvatska država”, “Idejno-politički, vojni, međunarodno-pravni i demografski aspekti srbijanske agresije na Republiku Hrvatsku” “Čuvari bleiburške uspomene”. Magistrirala je radom “Europski sustav upravljanja krizama i agresija na RH”.

Autorica je poglavlja u knjigama “Udbini sinovi” te “Europski sigurnosni mehanizmi i vukovarska (po)ratna stvarnost”. Uređuje zbornik “Vukovar 91″: međunarodni odjeci i značaj” i fotomonografiju “Bleiburg Memento”. Koautor je u knjizi “Čuvari bleiburške uspomene”.

Izabrana je i u Sabor kao saborska zastupnica s liste HDZ-a kao nezavisni kandidat. U Saboru je obavljala dodijeljene dužnosti kao članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ratne veterane. Zalaže se za provođenja zakona o lustraciji, odnosno odgovornom suočavanju s ratnom prošlošću.

Sa Zlatkom Hasanbegovićem je u lipnju 2017. godine osnovala stranku Bruna Esih – Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.

Stranka Neovisni za Hrvatsku u travnju je objavila listu kandidata za izbore za Europski parlament, a Bruna Esih bila je nositeljica liste.

Najveća postignuća

Bruna Esih radila je 15 godina kao znanstvena novakinja na Institutu Ivo Pilar. Autorica je znanstvenih radova na temu hrvatske povijesti nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednica je udruge Hrvatski križni put te je bila posebna izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na komemoraciji na Bleiburškom polju 2015. godine.

Autor: M.Z.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*