Alen Blažević

Alen Blažević je hrvatski rukometaš koji je profesionalnu karijeru započeo u rukometnom klubu Gorenje. Tijekom dosadašnje karijere, osim za Gorenje, igrao je i za Koper, Nexe, Quabit i Szeged u kojem želi ostati dok kraja karijere. Igra na poziciji lijevog vanjskog.

Privatni život

Rođen je 29.3.1986. godine u Našicama. U braku je s Anjom Strukar.

Alen od djetinjstva nosi nadimak Ćiro. Kako dijeli isto prezime s bivšim nogometnim trenerom Ćirom Blaževićem, prijatelji su ga još devedesetih nazvali Ćiro i taj se nadimak zadržao i godinama kasnije.

Posao

Alen Blažević rukomet je počeo trenirati u našičkom Nexeu, a profesionalnu karijeru je započeo 2005. godine u RK Gorenje iz Velenja. Nakon tri sezone napušta Gorenje i odlazi u RK Cimos Koper gdje ostaje jednu sezonu.

Iz Slovenije se u sezoni 2009./2010. vraća u Hrvatsku, u RK Nexe za koji je igrao do 2011. godine.

Njegova sljedeća destinacija bio je mađarski klub Pick Szeged. Osim igranja za klubove Nexe i Pick Szeged, imao je i dva kraća izleta u Sloveniju i Španjolsku (Gorenje, Koper i Quabit Guadalajara).

U drugoj sezoni u Mađarskoj, sa Szegedom je osvojio Kup EHF-a. Bili su totalni autsajderi na završnom turniru, osobito zbog toga što su u polufinalu za suparnika imali Füchse Berlin koji je bio domaćin turnira i imao je sjajnu potporu publike.

Nakon što su pobijedili domaćina, u finalu ih je čekao drugi ugledni suparnik, francuski Montpellier predvođen izvrsnim Thierryjem Omeyerom, ali su i njega uspjeli savladati.

Igrač je iz generacije Jakova Gojuna, Marka Kopljara, Ivana Čupića i Željka Muse s kojima je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije. Potencijal Alena Blaževića prepoznao je Lino Červar koji ga je 2017. godine stavio na popis hrvatskih reprezentativaca. Međutim, prvo veliko natjecanje na kojem je zaigrao bilo je Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine.

Najveća postignuća

S mlađom hrvatskom reprezentacijom je na Svjetskom prvenstvu 2009. godine osvojio brončanu medalju. Sa Szegedom je 2014. godine osvojio kup EHF-a i naslov prvaka Mađarske.

Iako je Alen Blažević ranije bio sjajan šuter, dolaskom u Szeged obrana postaje njegova specijalnost. Mađarska mu se toliko svidjela da je 2018. godine poručio da želi ostati u Szegedu do kraja karijere.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*