Marko Kopljar

Marko Kopljar je hrvatski rukometaš koji igra na poziciji desnog vanjskog. Profesionalnim rukometom bavi se od 2003. godine kada je zaigrao za klub svog rodnog grada RK Požegu. Nakon toga, rukometni uspjesi se nižu, a od 2008. godine Marko igra i za Hrvatsku reprezentaciju. U braku je sa sestrom suigrača iz reprezentacije Domagoja Duvnjaka, bivšom rukometašicom Ivom Kopljar.

Obrazovanje

Marko je završio Osnovnu školu Julija Kempfa u Požegi te je nakon toga upisao Tehničku školu, elektronički smjer u istoimenom gradu.

Tijekom srednje škole, u 3. razredu Marko je upisao i Glazbenu školu, smjer gitara, no iako još uvijek ima gitaru kod kuće, glazbenu školu nije nikada završio.

Privatni život

Marko Kopljar je rođen 12.2.1986. godine u Požegi od majke Anđelke i oca Pere. Marko dolazi iz sportske obitelji. Njegova sestra se također bavila rukometom, a ona ga i uputila na to da i sam krene na treninge rukometa kada je u srednjoj školi naglo narastao. Markova majka je trenirala odbojku, a sada trči polumaraton dok se otac Pero bavio svim sportovima.

Marko je sport zavolio još kada je imao 4 godina. Tada je s ocem gledao košarku i uočio Michaela Jordana. Otada ga je tata počeo voditi na sport pa je tako trenirao košarku, nogomet za NK Požegu te se s vremenom okušao gotovo u svim sportovima, od badmintona na dalje. Bio je uvijek neumorno i hiperaktivno dijete i morao se s nečim baviti cijeli dan. Na spavanje i odmor nije pomišljao.

Kada je u srednjoj školi krenuo na rukometne treninge, odmah se zaljubio u rukomet. Iako nikada nije sanjao da će postati slavan rukometaš bogate karijere, njegov trud, rad i talent danas su mu omogućili da živi svoj san. Rukometni treninzi tijekom srednje škole održavali su se kasno navečer, što Marku nije smetalo iako je kasno išao spavati i rano se budio zbog škole. Kada je popustio u školu, roditelji su mu bili zabranili rukomet, što je Marku bila najveća motivacija da odmah popravi ocjene kako bi ponovo mogao ići na treninge.

U ljeto 2015. godine Marko Kopljar se oženio za dugogodišnju djevojku Ivu Duvnjak, sestru poznatog rukometaša Domagoja Duvnjaka. Par se upoznao u Đakovu dok je Marko igrao za tamošnji rukometni klub.

5.11.2015. godine Marko i Iva su postali roditelji dječaka Ante. Iva je rodila u Barceloni jer je bračni par Kopljar tada živio u Barceloni za čiji klub je Marko igrao. Marko se tada nalazio na pripremama rukometne reprezentacije, a kada je saznao da će Iva roditi, prekinuo je pripreme i otišao u Barcelonu.

Iako većinom živi izvan Hrvatske, Marko s obitelji dolazi u Požegu dva puta godišnje, oko Božića i u ljetnim mjesecima. Najviše mu se vesele roditelji koji uživaju u unuku, a Marko nađe vremena i za kavu sa starim prijateljima.

Posao

Rukometnu karijeru Marko je započeo u svom rodnom gradu, 2003. godine igrajući za RK Požega. Godinu dana nakon toga odlazi u Zagreb gdje tri godine ostaje u RK Medveščaku. Iako je rukometne ponude dobivao još tijekom srednje škole, Marko je htio završiti srednju školu pa potom otići iz Požege.

Od 2007. do 2012. godine Marko je igrao za RK Zagreb, a u to vrijeme zaigrao je i za RK Đakovo 2007. godine i RK Metković 2008. godine.

Od 2012. do 2015. godine Marko je igrao za pariški PSG Handball, nakon čega odlazi u Barcelonu za koju je igrao od 2015. do 2016. godine.

2016. godine potpisao je za mađarski MVM Veszprém KC, da bi godinu dana kasnije otišao u Njemačku gdje je potpisao dvogodišnji ugovor s Füchse Berlinom.

Za Hrvatsku rukometnu reprezentaciju Marko je zaigrao 2008. godine te od tada nastupa na Olimpijskim igrama te na Europskom i Svjetskom prvenstvu gdje je s reprezentacijom osvojio brojne medalje.

Iako ozlijeđenog koljena nije planirao nastupiti za Hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj 2018. godine, Marko se priključio momčadi, a u utakmici protiv Švedske (31:35) zabio je 5 pogodaka te tako bio drugi najbolji igrač, odmah iza Ivana Čupića koji je zabio 7 golova.

Najveća postignuća

S Hrvatskom rukometnom reprezentacijom do 19 godina, Marko je osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Od 2008. godine igra za Hrvatsku seniorsku reprezentaciju s kojom niže uspjehe.

Na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. godine osvojio je srebro, a 2013. godine u Španjolskoj broncu.

Na Europskom prvenstvu u Austriji 2010. godine reprezentacija je osvojila srebro, a dvije godine kasnije u Srbiji broncu.

Nastupajući na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine reprezentacija je osvojila broncu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*