Jakov Gojun

Jakov Gojun hrvatski je rukometaš i reprezentativac koji igra na poziciji lijevog vanjskog. Karijeru je započeo u rukometnom klubu Krilnik u Splitu, igrao je u mnogim hrvatskim klubovima, ali i u velikim europskim. Danas igra za njemački rukometni klub Füchse iz Berlina. Zbog toga živi u Berlinu sa suprugom i dvoje djece. Jakov Gojun rođen je u Splitu, 1986. godine.

Obrazovanje

Jakov Gojun osnovnu je i srednju školu završio u Splitu. U rodnom gradu upisao jr i Kineziološki fakultet, nakon što je na tom fakultetu odobreno online studiranje.

Privatni život

Jakov Gojun rođen je i odrastao u Splitu. Tamo je započeo svoju rukometnu karijeru. 2004. godine, s osamnaest godina, preselio se u Rijeku kako bi mogao igrati u tamošnjem klubu.

2009. godine Gojun je upoznao svoju buduću suprugu Kristinu Šitum. Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja.  2014. godine vjenčali su se u njihovom rodnom gradu Splitu, nakon romantičnih zaruka u Veneciji. Svadba je bila održana u restoranu Petra Graše. Mlada obitelj je nakon toga živjela u Francuskoj, gdje je Gojun tada igrao.

2015. godine Gojun je s Kristinom dobio svog prvog sina, Niku. U prosincu 2017. godine par je dobio i drugo dijete, sina Karla. Mali Karlo, za razliku od starijeg brata koji je rođen u Splitu, zbog nemogućnosti majke da dođe u rodni grad, rodio se u Berlinu, gdje Gojun i obitelj žive otkako je on počeo igrati u njemačkom rukometnom klubu.

Posao

Jakov Gojun je svoju seniorsku rukometnu karijeru započeo igrajući u splitskom klubu Krilnik, jer nikada nije dobio priliku igrati u RK Split. U Krilniku je igrao jednu sezonu, 2002-2003, dok je klub još bio u drugoj ligi. Iako je klub te sezone završio na trećem mjestu, nije se uspio plasirati u prvu. Nakon toga Gojun se prebacio u također drugoligaški klub Solin.

2004. godine Jakov je napokon odbio priliku u prvoligaškom klubu i to u riječkom rukometnom klubu Zamet. Iako klub nije ostvarivao značajne rezultate na domaćim natjecanjima, Gojun je na utakmicama dokazao da je jako vješti i talentirani igrač. U ovom klubu ostao je četiri godine, nakon čega je pozvan u klub Siscia iz Siska. Pozvao ga je njihov tadašnji glavni trener Slavko Goluža.

2007. godine Lino Červar pozvao ga je u hrvatsku rukometnu reprezentaciju.

2009. godine Gojun je počeo igrati za rukometni klub Croatia Osiguranje Zagreb. S ovim je klubom iste godine debitirao na najvažnijem europskom rukometnom natjecanju EHF Champion Ligi.

Na ljeto 2012. godine Gojun je počeo igrati za španjolski klub Atlético de Madrid iz Madrida, sve dok klub u srpnju sljedeće godine nije bankrotirao. Nakon toga Gojun je potpisao ugovor s francuskim klubom Paris Saint-Germain i u njemu igrao dvije godine.

2015. godine Gojun je potpisao ugovor s njemačkim rukometnim klubom Füchse iz Berlina, oduševljen što će napokon moći igrati u Bundesligi. U ovom klubu igra i danas, a ugovor je produljio do 2021. godine.

Najveća postignuća

Gojun je igrajući za Croatia Osiguranje Zagreb dokazao svoje vještine profesionalnog igrača, osvojivši sa svojim timom tri naslova lige i tri kupa. Dok je igrao za ovaj klub, ostvario je svoje prve odlične rezultate i u reprezentaciji. 2009. godine, na svjetskom prvenstvu u rukometu koje se održavalo u Hrvatskoj, pokazao se kao jedan od najboljih igrača. Sa svojim timom osvojio je srebro, izgubivši finalnu utakmicu protiv Francuske.

Sljedeće godine je s reprezentacijom na Europskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju , a 2012. godine brončanu. 2013. godine je osvojio još jednu brončanu medalju, također na Svjetskom prvenstvu, a 2016. godine broncu na Europskom prvenstvu.

Gojunov tim je 2009. godine proglašen najboljim sportskim timom godine, a on sam je 2010. godine proglašen najboljim obrambenim igračem Europskog rukometnog prvenstva.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*