Željka Antunović

Željka Antunović poznata je kao hrvatska političarka koja je među prvima skrenula pažnju na važnost rodne ravnopravnosti u politici, ali i šire. Bivša je potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i prva žena u povijesti ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj koja je letjela u poznatom hrvatskom ratnom zrakoplovu MIG-21.

Obrazovanje

U Virovitici je završila osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1979. diplomirala je na Fakultetu za vanjsku trgovinu u Zagrebu. Po struci je diplomirana ekonomistica. Godine 1999. na Sveučilištu u Harvardu završila je program “Vođenje u uvjetima razvoja”.

Privatni život

Rođena je 15.9.1955. godine u Virovitici, gradu poznatih književnika, umjetnika i ljudi. Udala se za Zorana Antunovića s kojim je dobila svoje djece.

Odlično govori engleski i njemački jezik.

Posao

Nakon što je diplomirala na Fakultetu za vanjsku trgovinu Željka je dobila posao u Mesnoj industriji “Sljeme”, a već 1980. godine došla je na poziciju šefice za računovodstvo u istoj industriji.

Na poziciji šefice bila je do 1984. godine. Na tom poslu se upoznala s temeljima ekonomije i kako gospodarstvo i ekonomija funkcioniraju u samoj industriji, ali i u državi.

Nakon četverogodišnje karijere kao ekonomistica u Mesnoj industriji “Sljeme” Željka je 1994. godine dobila posao u Stambeno-komunalnom poduzeću “Zagreb”. Na tom mjestu se upoznala s upravljanjem i organiziranjem nekretnina u državnom posjedu.

Na tom radnom mjestu zadržala se sve do 1993. godine kada počinje raditi kao urednica i savjetnica za časopis “Računovodstvo i financije”, koji je pokrenula Hrvatska udruga računovođa i financijskih djelatnika.

Kao urednica časopisa Željka je bila u stalnom kontaktu s tadašnjom financijskom i ekonomskom situacijom u državi, ali i onom političkom koja je određena financijskom situacijom. Sve do 1995. godine radila je kao urednica i savjetnica za navedeni časopis.

Iste godine kada je krenula raditi za časopis “Računovodstvo i financije” Željka je došla na poziciju vijećnice u Skupštini grada Zagreba. Na toj poziciji je radila sve do 1995. godine, iste godine kada je prestala pisati za časopis. Djelujući kao vijećnica, Željka aktivno ulazi u političke vode i nastavlja djelovati unutar politike.

Postala je članicom Socijaldemokratske stranke Hrvatske (SSH). U Socijaldemokratskoj stranci bila je sve do ujedinjena s SDP-om 1994. godine. Nakon toga Željka prelazi u SDP.

Nakon prestanka obnašanja dužnosti vijećnice u Skupštini grada Zagreba, 1995. godine Željka je izabrana za zastupnicu u Hrvatskom saboru. U tom trenutku ulazi u ozbiljne političke vode i njezina karijera je u stalnom progresu.

Godine 1996. postala je članicom Glavnog odbora SDP-a za Odbor izbora, imenovanja i administrativnih poslova, a od 1997. do 1998. izabrana je ponovno vijećnicom u Skupštini grada Zagreba.

Kada je SDP 2000. godine pobijedio na stranačkim izborima, Željka je postala zastupnicom u Hrvatskom saboru.

Od 2000. do 2003. godine bila je na poziciji potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske za ljudska prava i ljudske djelatnosti i na toj poziciji je predsjedavala Povjerenstvima za ravnopravnost spolova.

Godine 2003. ponovno je izabrana zastupnicom SDP-a u saboru. U svibnju 2004. godine izabrana je za zamjenicu predsjednika SDP-a Ivice Račana.

Na toj poziciji je bila sve do 2007. godine kada je ponovno izabrana zastupnicom SDP-a, nakon što je postala potpredsjednicom Sabora iz reda oporbe.

Godine 2003. izabrana je predsjednicom Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Nakon stranačkih izbora, na kojima je izgubila od Zorana Milanovića s 53 glasa razlike, 15.3. 2008. godine podnijela je ostavku.

Godine 2010. ponovno je pokušala ući u političke krugove kada se kandidirala za predsjednika SDP-a, ali je izgubila od Davora Bernardića. Nakon toga se povlači u potpunosti iz politike.

Nakon izlaska iz politike vratila se svom prvotnom zvanju ekonomistice i pokrenula je konzultantsku tvrtku Nea pragmata za savjetovanje, brojnim privatnicima, investitorima i biznismenima.

Autorica je većeg broja stručnih članaka na temu ekonomije i financija.

Najveća postignuća

Godine 1995. postala je prva predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a. Na poziciji predsjednice dobila je mandat od četiri godine.

Pokrenula je temeljna pitanja o rodnoj ravnopravnosti prvo u politici, a zatim i šire. Ljudi su je simpatizirali zbog svoje ustrajnosti i zalaganja.

Da je veliki pobornik rodne ravnopravnosti u politici i šire govori i činjenica da je bila voditeljica državnog izaslanstva na zasjedanju Skupštine Ujedinjenih naroda “Žene 2000”. Na tom zasjedanju otvarala su se pitanja poput rodne jednakosti, ali razvoja i mira u 21. stoljeću.

2001. godine u Durbanu, u Južnoj Africi, zastupala Hrvatsku na Svjetskoj konferenciji na temu odupiranja rasizmu, rasnoj diskriminaciji, ksenofobiji i netoleranciji prema osobama koje pripadaju manjinskim skupinama i koje traže zaštitu od onih koji se ponašaju upravo po navedenim stavkama.

Godine 2002. izabrana je za ministricu obrane, dužnost je obnašala sve do kraja Vladinog mandata 2003. godine.

loading...

Autor: A.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*