Davor Bernardić

Davor Bernardić poznat je kao hrvatski političar, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske te diplomirani inženjer fizike, koji je za vrijeme studiranja bio proglašen najboljim studentom.

Obrazovanje

Godine 1986. upisao je osnovnu školu “Ljubljanica”, a nakon tri godine obitelj se preselila na Trnje gdje je Davor nastavio pohađati osnovnu školu “Marin Držić”.

Završio je srednju školu “Ruđer Bošković” nakon čega je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a od 1996. godine do 1998. godine bio je jedan od reprezentativaca u fizici te državni prvak.

Privatni život

Davor Bernardić rođen je 5. siječnja 1980. godine u Zagrebu. Cijelu osnovnu školu je bio odličan učenik, a na kraju osnovne škole počeo je trenirati košarku, trenirao je karate i džudo, a neko je vrijeme proveo u izviđačima. Više se puta natjecao u području matematike.

Na početku studija počeo je držati instrukcije iz kemije, fizike, elektrotehnike i matematike zbog čega se ubrzo uspio osamostaliti.

Davor je živio s majkom i bratom kod bake i djeda jer su mu roditelji bili razvedeni, a nakon što su se majka i brat razboljeli, a baka i djed umrli, Davor je morao uzdržavati članove obitelji.

Majka i otac upoznali su se u Zagrebu dok je majka radila kao patronažna sestra, a otac je bio službenik. Vjenčali su se 1980. godine, a razveli kada je Davor išao u drugi razred osnovne škole.

Majka je oboljela od multiple skleroze i Davor nije imao izbora nego veći dio novca koji je zaradio od instrukcija pokrivati kućne troškove.

Na početku studija umro mu je otac Damir. Otac je rođen u Karlovcu, a bio je nezaposleni branitelj koji je veći dio vremena radio kao zaštitar za razne agencije.

Djed Josip bio je član HSS-a, ali slavniji od njega bio je njegov brat Ivan koji je u Zagrebu organizirao demonstracije nakon atentata na braću Radić.

Za vrijeme kraljevine Jugoslavije osuđen je na 15 godina zatvora da bi na slobodu izašao nakon deset godina, 1939. Zbog veze s Vokićem i Lorkovićem NDH ga je osudio na tri godine zatvora.

Komunisti su ga zbog suradnje s udovicom Stjepana Radića Marijom Radić osudili na 12 godina zatvora. Ivan je u tri režima bio osuđen na 30 godina zatvora.

Davor je 2002. godine upoznao Irenu Coljak, studenticu Ekonomskog fakulteta u koju se zaljubio dok joj je držao instrukcije iz matematike. Nakon pet godina počeli su zajedno živjeti, a nakon što ju je Davor zaprosio u Dubrovniku, vjenčali su se 29. travnja 2011. godine u crkvi sv. Križa u Sigetu.

Posao

Nakon smrti oca 1997. godine Davor je odlučio učlaniti se u SDP. Kada je na Zrinjevcu susreo članove Foruma mladih koji su dijelili letke “Europa je lijevo”, otišao je na Iblerov trg i postao članom stranke.

Od 2008. do 2010. proglašen je predsjednikom Foruma mladih SDP-a, a od 2008. do 2012. djelovao je kao član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske.

Davor je uspio ući u Hrvatski sabor i u njegovu šestom sazivu bio je član Odbora za pravosuđe, Odbora za razvoj i obnovu, Odbora za obitelj, mlade i sport, Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu te potpredsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Godine 2016. pobijedio je na izborima za predsjednika stranke SDP-a.

Najveća postignuća

Davor Bernardić je u vremenu od 1996. do 1998. bio reprezentativac i državni prvak te najbolji student za vrijeme boravka na fakultetu.

Godine 2009. postao je znanstveni novak na postdiplomskom doktorskom studiju fizike na PMF-u.

Godine 2010. odabran je za predsjednika Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*