Jurica Pađen

Jurica Pađen hrvatski je glazbenik – pjevač, rock gitarist i skladatelj glazbe i stihova. Rođen je 03. veljače 1955. godine u Zagrebu, a jedan je od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih rock glazbenika. Tijekom svoje impresivne glazbene karijere, bio je član sastava Grupa 220, 4 asa, Parni valjak, Azra i ITD Bend, a osnivač je glazbenog sastava Aerodrom, te Pađen benda. Napisao je mnoštvo poznatih skladbi, a samo neke od njih su 24 sata dnevno, Mijenjam se, Fratello, Otkazani let, Tvoje lice, Što si u kavu stavila, Stavi prvu stvar na pravo mjesto, itd. Njegove pjesme pojavljuju se na više od 30 albuma raznih hrvatskih glazbenika.

Obrazovanje

Juricu Pađena za upis u glazbenu školu motivirali su The Beatlesi, koje je slušao već od malih nogu, a i dan danas su mu glazbeni uzor. U glazbenoj školi upisao je klasičnu gitaru, a već nakon završetka nižih razreda počeo je svirati i skladati svoje prve rock pjesme.

Privatni život

Jurica Pađen oženjen je za Anu Šuto, koja je također glazbenica – pjeva, te svira gitaru i klavir. Ana je podrijetlom iz Zmijavaca, malog mjesta u Imotskoj krajini, a bivša je pjevačica grupe Ana i dva guna. Diplomirala je ekonomiju, a upisala je i studij teatrologije. Ona i Jurica upoznali su se i zbližili 2004. godine tijekom snimanja njegovog albuma Žicanje. Kada govori o supruzi, Pađen često ističe da mu je kod nje najvažnije to što se u nju može pouzdati, te da je “na prvu” shvatio da će biti dobra žena i majka. U braku su od 2005., a imaju sina Vitu (10) i kćer Milu (7). Iz prijašnje veze Jurica ima sad već odraslu kćer Taru.

Iako je Pađen dugo uživao status vječnog neženje, u suprugu Anu toliko se zaljubio da joj je posvetio i pjesmu Dovela si me u red. Kćeri Mili posvetio je pjesmu Mila moja, a Mila je glumila i u spotu.

Posao

Jurica Pađen glazbom se počeo baviti već nakon završetka osnovne glazbene škole.  S 15 godina postaje član grupe Zoo Band. Nakon Zoo Banda, svirao je u grupama Spectrum i Hobo.

1974. godine priključio se sastavu Grupa 220, koji kasnije postaje Parni valjak. S njima je ostao tri godine te snimio album Slike. Bend je napustio zbog neslaganja s Huseinom Hasanfendićem Husom, koji je volio voditi glavnu riječ.

1978. osniva svoju rock grupu Aerodrom, s kojom je snimio pet studijskih albuma. Grupa Aerodrom bila je najveći predstavnik tzv. novog vala. Plan je bio da Aerodrom svira hrvatsku varijantu simpho rocka. U Aerodromu su, osim njega, bili još i pjevač Zlatan Živković, basist Remo Kartagine, klavijaturist Mladen Krajnik te bubnjar Paolo Sfeci. Zanimljiva je činjenica da je Jura Stublić htio postati pjevač Aerodroma, ali ga Pađen nije primio u bend zbog njegovog dubokog glasa.

Prvi veliki nastup Aerodrom je imao u Novom Sadu na BOOM festivalu, u prosincu 1978. godine, a nastupali su i na velikom koncertu Bijelog Dugmeta u Beogradu.

Prvi album bio im je Kad mi misli vrludaju, snimljen 1979. godine. Najveći hitovi albuma bile su pjesme Kad mi misli vrludaju i Kraj tebe u tami, koje je napisao sam Pađen. Pjesmu Kraj tebe u tami kasnije je snimila i Azra.

Drugi album grupe zvao se Tango Bango, a snimljen je 1981. godine. u Milanu. Vjerojatno najpoznatija skladba s tog albuma je Stavi pravu stvar, koja se rapidnom brzinom proširila po području cijele bivše Jugoslavije.

Treći album snimali su u švedskoj produkciji, gdje su surađivali sa saksofonistom Uffeom Andersonom, koji je dugo surađivao s grupom Abba. Taj album iznjedrio je najveći Aerodromov hit, pjesmu Obična ljubavna pjesma. Pađen i bend u to su vrijeme svirali po poznatim zagrebačkim i beogradskim klubovima.

Nakon uspjeha pjesme Obična ljubavna pjesma, Pađen odlazi u vojsku, a bend pauzira s nastupima i snimanjem novih ploča. Nakon njegovog povratka iz vojske, on i basist sviraju s Azrom, kojoj se Pađen i priključio 1987. godine nakon raspada Aerodroma. Pađen je s Azrom snimio dva albuma, Između krajnosti i Zadovoljštinu. Izjavio je da je vrijeme provedeno u Azri za njega bilo veoma zabavno i da je Azra bila veliki i specifičan bend. U bendu je ostao sve do njegovog raspada 1990. godine, a pokrenuo je projekt Tribute to Azra, koncertno događanje na kojem se svake godine sviraju najveći Azrini hitovi. Tribute to Azra dan danas na koncertima okuplja velik broj Azrinih obožavatelja, iako se Pađen posvetio svojoj glazbi.

Nakon odlaska iz Azre, snimao je nekoliko svojih pjesama, a tijekom Domovinskog rata je, s hrvatskim glazbenicima, svirao na ratištima.

1993. godine Jurica Pađen osniva svoj Pađen bend, s kojim je snimio tri studijska albuma – Hamburger City, Slatka mala stvar i Izbrisani grafiti. S Pađen bendom snimio je još i Greatest hits, te jedan album za vanjsko tržište. Zajedno sa Tomislavom Šojatom, 2001. godine ponovno okuplja Aerodrom, a 2007. objavili su jedanaesti album pod nazivom Rock @ Roll. 2012. snimili su najnoviji album Taktika noja.

2002. godine Pađen je zajedno sa Slavkom Pintarićem Pištom, Vladom Kalemberom, Alenom Islamovićem i Rajkom Dujmićem pokrenuo bend 4 asa.

Jurica snima i svoj prvi samostalni album pod nazivom Žicanje, u izdanju Croatia Recordsa.

Najveća postignuća

Osim što je osnovao Aerodrom, Pađen Bend i 4 asa, te bio dijelom postave jedne od najznačajnijih rock grupa bivše Jugoslavije, Azre, Jurica Pađen je tijekom svoje karijere osvojio i brojne glazbene nagrade.

Na Arenafestu u Puli 1994. godine osvojio je prvu nagradu Hrvatskih radiopostaja. Za album Žicanje osvojio je dvije nagrade – nagradu Fender music instruments korporacije, te nagradu Boro Kovačević za gitarista godine.

2005. godine u Bosni i Hercegovini je dobio nagradu Davorin za glazbenike iz Hrvatske, a karijeru je okrunio Porinom za najbolji instrumentalni album izvan klasične glazbe i jazza All Stars 2015.

Autor: M.M

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*