Ana Rucner

Ana Rucner poznata je kao hrvatska violončelistica koja je odrasla u obitelji uglednih klasičnih glazbenika i koja iza sebe ima brojne uspješne projekte kao što je spot za “Odu radosti” s kojim je promovirala hrvatski turizam.

Obrazovanje

Ana je sa sedam godina upisala glazbeno učilište “Elly Bašić” kod profesorice Dobrile Berković-Magdalenić. Nakon deset godina upisala se na Muzičku akademiju u Zagrebu kod profesora Krešimira Lazara i Željka Švaglića.

Tijekom školovanja Ana je sudjelovala na brojnim glazbenim seminarima zahvaljujući kojima je počela surađivati s najboljim profesorima glazbe kao što su Perlin i Tavares.

Godine 2005. je diplomirala i stekla status profesora violončela i akademskog glazbenika.

Privatni život

Ana Rucner je rođena 12.2.1983. godine u Zagrebu. Rođena je u uglednoj obitelji glazbenika, majke Snježane koja je svirala čelo u Hrvatskom narodnom kazalištu i oca Dragana, koji je svirao violinu u Zagrebačkoj filharmoniji.

Ana se 2006. godine vjenčala za Vladu Kalembera s kojim je dobila sina Daria. Godine 2014. su se razišli, ali su i dalje ostali u dobrim odnosima.

Razlika između Ane i Vlade nije bila samo u godinama, pa tako dok su bili u braku nastojali su spojiti različite obiteljske tradicije. Tako Vlado nije skoro nikada kitio bor, a Ana je to činila za svaki Božić.

Nakon što su se vjenčali Vlado je odlučio pridružiti se Ani u raznim običajima, pa su tako svaki Božić provodili kod Aninih roditelja.

Posao

Ana je imala velik poticaj na početku karijere nakon što su njeni roditelji osnovali gudački kvartet “Rucner”. Sve članove kvarteta Ana je smatrala najvećim uzorima, a bili su joj i podrška na putu da postane vrhunska glazbenica.

Nakon što je upisala glazbenu školu Ana je zahvaljujući svojoj nastavnici dobila priliku za javni nastup.

Pošto je bila honorarna članica Mariborske filharmonije koja je ugošćavala svjetski poznate glazbenike i dirigente Ana je imala priliku surađivati s njima.

Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja osnovala je duet s pijanisticom Andrijanom Sesar nakon čega su organizirale različite koncerte.

Uz pomoć tog instrumenta Ana je počela izgrađivati svoj nov, prepoznatljiv i moderan glazbeni stil koji ju je učinio jedinstvenom instrumentalisticom i izvan granica Hrvatske. Njen stil, temperamentni scenski nastupi i jedinstvenost rezultirali su uspješnim solističkim nastupima u različitim koncertnim i sportskim dvoranama i nastupima za kulturne i javne institucije.

Proslavila se nakon izlaska spota „”Oda radosti” s ciljem promoviranja hrvatskog turizma. U spotu su nastupili Zagrebačka filharmonija i akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

Nastupila je na Pjesmi Eurovizije 2016. s pjesmom “Ljubav je” u Stockholmu gdje je predstavljala Bosnu i Hercegovinu zajedno s  Dalalom Midhat – Talakić, Fuadom Backovićem i reperom Jasminom Fazlićem.

Najveća postignuća

Na međunarodnom natjecanju “Giovani violoncellisti” koji se održao 1999. godine u Italiji Ani je dodijeljena diploma violončelistice.

Jedno od njenih najvećih postignuća bila je “Oda radosti”  čiji je spot na 11. međunarodnom festivalu turističkog filma i multimedijalnih uradaka osvojio turističkog Oscara u konkurenciji od 180 država. Spot je nagrađen brončanom medaljom na NY Festivalu.

Nakon što je osnovala duet s Andrijanom Sesar, 2003.godine otišle su na turneju gdje su održavale solističke koncerte klasične glazbe koje je organizirao profesor Jakša Zlatar, profesor zagrebačke Akademije.

Nastupile su u sklopu “Bračkog ljetnog glazbenog festivala” i “Rovinjskog glazbenog ciklusa mladih” te održale koncerte u Šibeniku, Metkoviću i Opuzenu.

Svirale su na koncertima na luksuznim brodovima za tvrtke “Cruises & Tours”. Veliki trenutak bio je kada joj je tvrtka ETIDA darovala električno violončelo koje je bilo prvo u Hrvatskoj.

Godine 2008. Ana je dobila status slobodnog umjetnika, što podrazumijeva posebno mjesto u društvu priznatih osoba koje svojim djelovanjem daju poseban doprinos razvoju hrvatske kulture.

Na 18. međunarodnom festivalu turističkog filma 2015. Ani Rucner je dodijeljena nacionalna nagrada “Baldo Čupić” za najbolji hrvatski nacionalni film “Alkarski ponos”.

Dobitnica je i međunarodne turističke nagrade “Zlatni Interstas 201”. za umjetnički rad i doprinos razvoju kulturnog turizma Hrvatske.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*