Tomislav Goluban

Tomislav Goluban hrvatski je glazbenik, točnije, profesionalno svira usnu harmoniku, bavi se blues glazbom te sklada kompozicije u kojima spaja hrvatsku tradicionalnu glazbu i američki county-blues. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoja glazbena postignuća.

Privatni život

Rođen je u samom srcu Hrvatskog Zagorja, u Zaboku 16.12.1976. godine.

Posao

Usnu je harmoniku počeo svirati 1997. godine kada su ga inspirirali zvuci LP albuma i starija generacija blues glazbenika kao što su: Slim Harpo, Kim Wilson, Sonny Terry, Gary Primich, Joe Filisko i drugi.

Njegov prateći sastav zove se Little Pigeon’s ForHill Blues, u prijevodu Zagorski blues malog goluba čime se ujedno i aludira na Tomislavovo prezime.

Svoj prvi album pod nazivom “Pigeon’s Flight” izdao je 2005. godine. Dvije godine kasnije publici je predstavio album “Mr. B”, a 2009. godine “Zagorje Blues”. U izdanju Croatia Recordsa, 2010. godine objavljuje album “200$ SUN Memphis Album”, a 2012. godine izdaje dva albuma: “Išel budem v kleticu” i “Med bregi”. 2014. godine izlazi njegov album “Blow Junkie”, 2015. “For a Friend And Brother”, dok je 2016. godine publici predstavio album “Kaj Blues Etno”.

Goluban je osmislio edukativni program “Usna harmonika u blues glazbi” koju je provodio u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Cilj je ovog programa upoznavanje učenika s osnovnim pojmovima o usnoj harmonici i blues glazbi. Ovaj je program odobrio i Zavod za školstvo Republike Hrvatske.

Organizator je i festivala “Zagorje Blues Etno Festival” koji se održava na području Krapinsko-zagorske županije tijekom studenog. Ovaj je festival pokrenuo 2005. godine.

Radi i na Hrvatskom radiju gdje osmišljava emisije posvećene blues glazbi.

Surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima, koji su i sudjelovali u snimanju Golubanove autorske glazbe. Neki od njih su: Zdenka Kovačiček, Tamara Obrovac, Miroslav Evačić, Adam Končić, Lidija Bajuk, Boško Petrović, Mike Sponza, Ivica Kostelić i brojni drugi.

Najveća postignuća

2005. godine u Trossingenu, u Njemačkoj Goluban je osvojio visoko 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike.

2009. godine dobio ne Nagradu Fender Mega Muzike za doprinos glazbi u sviranju usne harmonike, a istu je nagradu dobio 2012. godine za suradnju sa Zdenkom Kovačiček. Te je godine sudjelovao na svjetskom natjecanju blues sastava u Sjedinjenim Američkim Državama, točnije u Memphisu te je ujedno bio i jedini hrvatski predstavnik na tom natjecanju.

Dobitnik je Zahvalnice grada Zaboka i Plakete Krapinsko-zagorske županije.

Četiri je puta osvojio prestižnu diskografsku nagradu Porin i tri puta nagradu Status.

Goluban je jedini hrvatski indosant najpoznatijeg svjetskog proizvođača usnih harmonika, a to je njemačka tvornica Hohner.

Autor: S.I.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*