Ivica Kostelić

Ivica Kostelić jedan je od najsvestranijih skijaša današnjice koji je karijeru započeo u slalomu. Zajedno sa sestrom Janicom ima naslov najboljeg skijaša svih vremena u Hrvatskoj. Ivica Kostelić je uspješni alpski skijaš koji iza sebe ima velik broj medalja i svjetskih priznanja.

Obrazovanje

Ivica Kostelić je nakon završene osnovne škole uzeo pauzu u školovanju i posvetio se sportskim obavezama i velikoj ljubavi skijanju. Tek kada se dokazao kao uspješan i svestran sportaš odlučio je dovršiti srednju dopisnu školu te upisati fakultet. Krenuo je na predavanja u kampusu na Borongaju kao student povijesti i na kraju diplomirao.

Privatni život

Ivica Kostelić rođen je 23. studenog 1979. godine u Zagrebu u obitelji sportaša oca Ante Kostelića i majke Marice. Nakon Ivice rodila se Janica, koja je poput svog brata još od malih nogu znala da će se baviti skijanjem.

Ivica Kostelić u braku je s lijepom Islanđankom Elin Arnarsdottir koju je upoznao 2006. godine kada se i ona natjecala u skijanju. Prije vjenčanja često su ju mogli viđati kako na tribinama bodri Ivicu zajedno s mamom Maricom i sestrom Janicom. Ivica i Elin imaju dvoje djece.

Posao

Ivica Kostelić je bogatu karijeru započeo na dječjim natjecanjima, a sve je započelo pobjedom u Vratni 1992. godine. Nakon obećavajućeg početka zaredale su se ozljede i Ivica je tri godine proveo po bolnicama oporavljajući se od operacija.

U Cortini d’Ampezzo 1998. mu je puknuo ligament zbog čega je propustio olimpijadu. Nakon naporne i teške terapije Ivica se vratio natjecanjima i jedni je na svijetu 1999. godine uspio skupiti bodove u svim disciplinama na FIS natjecanjima.

Povratak je proslavio pobjedom u Lake Louisu u superveleslalomu, nažalost tada su mu popucali ligamenti, pa je zbog ozljede morao propustiti velik dio sezone 1999/2000, nakon čega je dva puta bio operiran u Vailu kod dr. Steadmana.

Na pripreme je krenuo zajedno s Janicom 8. svibnja 2000. godine. Nakon dužeg izbivanja zbog ozljede Ivica se počeo natjecati na svim utrkama Svjetskog kupa u slalomu i veleslalomu i prvi put u karijeri uspio plasirati u drugu vožnju slaloma u Sestriereu kada je osvojio 21. mjesto.

Nastavlja se uspješna sezona za Ivicu, ali samo do treninga veleslaloma u Innerkremsu kada je ozlijedio koljeno. Usljedila je operacija i oporavak. Skijanju se vratio u travnju 2001. laganim treningom na Molltal ledenjaku.

Sezona 2001/2002 počela je osvajanjem 28. mjesta u veleslalomu i osvajanja prvih bodova za tu disciplinu, a nastavio je nevjerojatnim uspjehom, pobjedom u slalomu u Aspenu. Ivica je tada sa startnim brojem 64. uspio pobijediti i postaviti rekord koji još nitko nije srušio.

Nakon toga preuzima crveni dres i vodeće mjesto u poretku Svjetskog kupa i ostaje do finala kada je u završnici uspio pobijediti Bode Millera i postati ukupni pobjednik u Slalomu te osvojiti mali Kristalni globus.

Sezona 2002/2003 počinje odlično kada se Ivica vratio u Europu i nastavio s pobjedama u slalomu. Prva pobjeda te sezone bila je i Kranjskoj gori, 5. Siječnja 2003. na rođendan svoje sestre. Janica je tada pobijedila u slalomu u Bormiu i tada se prvi put dogodilo u kupu da brat i sestra pobijede istog dana.

Zaredali su se odlični rezultati u slalomu, pa je tako u Wengenu osvojio 3. mjesto, a na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu osvojio je prvo mjesto i naslov prvaka u slalomu. Nakon teškog pada u sezoni 2004/2005 u Schladmingu Ivica je otišao na operaciju u Basel nakon čega ga je opet čekala rehabilitacija. Nije uspio obraniti naslov iz Bormia jer je izletio sa staze.

Sezona 2010/2011 nije krenula dobro ali je nakon vikenda u Wengenu gdje je imao pobjedu u kombinaciji učvrstio mjesto u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Nakon završne utrke 18. i 19. ožujka 2011. dobio je Mali kristalni globus za slalom, kombinaciju i Veliki kristalni globus.

Sezona 2011/2012 bila je isto tako odlična kada je osvojio Mali globus za kombinaciju te četvrto mjesto u ukupnom poretku.

Sezona 2012/2013 je prošla u znaku devete operacije koljena. Sezonu je završio kao peti u ukupnom poretku i kao treći slalomaš na svijetu.

Sezona 2013/2014 Ivica se mučio s formom, a pored medalje na Olimpijskim igrama skupio je i 170 bodova u kupu.

Sezona 2014/2015 nije uspio doći do zapaženijih rezultata, ali još nije najavio kraj karijere.

Najveća postignuća

Ivica Kostelić je 2000. godine dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”. Godine 2010. proglašen je za najboljeg sportaša prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportskih novosti, a iste godine je i otac Ante dobio nagradu za najboljeg trenera godine. Istu nagradu je dobio 2011. i 2013. godine.

Godine 2013. po sedmi put je izabran za najboljeg sportaša u gradu Zagrebu, da bi četri puta dobio nagradu od strane HOO-a kao najbolji sportaš Hrvatske.

Najveći uspjeh Ivice Kostelića bio je kada je u sezoni 2010./2011. osvojio veliki kristalni globus te olimpijsko srebro 2006. godine u Torinu u slalomu, olimpijsko srebro 2010. godine u Vancouveru za super kombinaciju i slalom te srebro 2014. godine u Sočiju za super kombinaciju.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*