Zdenka Kovačiček

Zdenka Kovačiček je jedna od najvećih pjevačkih ikona hrvatske glazbene scene koja je ostvarila sjajnu karijeru i veliki je uzor mladim pjevačima. Ova talentirana pjevačica zahvaljujući stilu interpretacije, smislu za improvizaciju i moćnom glasu postala je najbolja jazz interpretatorica, jazz-rock vokalistica, rokerica i vrhunska pjevačica bluesa, gospela i pop-a, te je proglašena hrvatskom “Janis Joplin”. Njezin jedinstveni vokal i vrhunska interpretacija učinili su da postane legendom suvremena glazbene povijesti. Nastupala na mnogim hrvatskim i stranim festivalima, snimila i održala sjajne koncerte, surađivala s najpoznatijim skladateljima, te nastupala u velikim svjetskim jazz klubovima. Osim što se posvetila glazbi, Zdenka Kovačiček je sudjelovala i glumila u kazališnim projektima.

Obrazovanje

Zdenka Kovačiček ima završenu srednju muzičku školu, te je učila svirati klavir i harmoniku. Glumačku klasu Marije Kohn pohađala je 1984. godine.

Privatni život

Zdenka Kovačiček rođena je 16.1.1944. godine u Zagrebu. Sa svojim roditeljima živjela je u zagrebačkom predgrađu Martinovka. Otac joj je bio iz Tuheljskih Toplica, a majka iz Dubravice. Iako Zdenkin otac nije volio glazbu, njezina majka je prepoznala njezin talent i upisala je u kazalište i glazbenu školu.

Kao devetnaestogodišnjakinja Zdenka je bila izrazito buntovne naravi. Upisala je studij vanjske trgovine jer su njezini roditelji to očekivali od nje, ali nije imala želju niti volje taj studij i završiti.

Na turneji u Austriji upoznala je i 1964. godine udala se za Austrijanca Rudyja Kamperskog koji je uvijek bio i ostao njezina najveća ljubav. Sa suprugom koji je svirao bas gitaru i bendom Maraskinose kojeg su zajedno osnovali, nastupala je po Europi pjevajući jazz. Nakon osam godina braka par se ipak razveo jer suprug nije htio doći u Zagreb. Nakon toga vezu su održavali još 15 godina telefonski na daljinu, ali bezuspješno.

Zdenka ima kćer Tinu Kristinu koja je rođena 1983.godine i na koju je jako ponosna. Kada se ona rodila Kovačiček nije pjevala dvije godine i kao samohrana majka razmišljala je o tome da se više ne bavi profesionalno glazbom. Ipak, Zdenka se ponovo vratila svojoj glazbenoj profesiji, a kćer Tina je majku pratila na mnogim koncertima u inozemstvu. Tina živi u New Yorku, a majka Zdenka je često posjećuje.

Kovačiček najviše raduju druženja i razgovori s prijateljicama među kojima je i Nada Žitnik koja živi u Kanadi.

Zdenka je feministica i zalaže se za pravo žene na izbor, a u srcu su joj i napuštene životinje. Njezin život je bogat i ispunjen glazbom te pamti sve svoje poslovne suradnje i drage ljude.

Posao

Već s pet godina Zdenka je glumila, plesala i pjevala u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1957. godine, sa samo trinaest godina, počela je nastupati kao dio dua Hani sa školskom prijateljicom Nadom Žitnik. Duo Hani je ubrzo stekao popularnost, nastupao na TV-u i snimio film te na europskoj turneji nastupao s velikim glazbenim zvijezdama.

Nakon razlaza dua Hani u kojem je stekla popularnost, Zdenka Kovačiček je krajem 60-ih pjevala u velikim europskim klubovima jazz, blues, soul i gospel. Surađivala je i s brojnim zagrebačkim jazzerima.

Nakon pobjede na Opatijskom festivalu 1970. godine sa skladbom “Zbog jedne melodije davne” započinje u Hrvatskoj uspješnu solo karijeru. Nastupa i na svim ostalim festivalima glazbe. Na Zagrebačkom festivalu publici se predstavlja s skladbom “Otvorila sam prozor”, a na Beogradskom proljeću otpjevala je pjesmu “Ljubav”. Osim jazz-a, Kovačiček je pjevala i rock, odnosno pokušala je te dvije vrste muzike spojiti u jedno.

U svojoj karijeri surađivala je sa zagrebačkom grupom Nirvana, Bijelim Dugmetom, Time, te s istaknutim skladateljima kao što su Goran Bregović, Vanja Lisak, Kornelija Kovač, Igor Savin, Vladimir Delač i drugi. U tom razdoblju proglašena je u državi najboljim ženskim vokalom. Osnovala je sastav “Zdenka express” i s njima nastupala neko vrijeme.

Album na engleskom jeziku “Love is a game” objavila je 1989. na kojem je surađivala s Daliborom Paulikom i Davidom Stopperom, a album je promoviran na festivalima u Finskoj, Los Angelesu i na Middemu u Cannesu. U tom vremenu surađivala je s producentom i dirigentom Vanjom Lisak, te snimila 1991. Happy jazz album i 1994. Hapy jazz album vol II.

Pjesmom “Žena za sva vremena” (1999) vraća se pop-u i ta pjesma postaje njezin najveći hit, a na Zagreb fest-u 2000. pobjeđuje s hitom “Vrati se u moje dane”. Autor ovih skladbi je Marko Tomasović i Zdenka u suradnji s njim izdaje 2001. album pod nazivom “Ja živim svoj san”. Osim svojih albuma snimila je i mnogo kompilacija.

Kovačiček je nastupala 1979. u rock operi Grička vještica i 2003. u rock operi “Princeza na zrnu graška”. Glumila je 1998. u kazališnoj predstavi redatelja Krešimira Zidarića “Obljetnica braka” i 2008. u mjuziklu redatelja Damira Zlatana “S ljubavlju, Janis” u kojem je vrhunski pjevala zahtjevu glazbu Janis Joplin i ostvarila svoj najveći kazališni uspjeh. Također, s tom predstavom je obilježila pedeset godina karijere. Nastupala je i u mjuziklu “Ella i Marylin”.

Kovačiček je nastupala na turnejama diljem Europe i USA, a u SSSR-u je bila na ukupno 25 turneja. U svojoj karijeri snimila je brojne nastupe, imala jednosatni TV nastup “I to sam ja”, nastupala na Dori, na Splitskom festivalu, HRF-u Vodice, Melodijama Istre i Kvarnera, Krapinskom festivalu, Etno festivalu u Neumu itd. U dvorani Vatroslav Lisinski 2003. proslavila je 30. obljetnicu uz Big band HRT-a i simfonijskog orkestra. Održala je jazz koncerte i 1995. u ratom okruženom Sarajevu u prepunom Kamarnom teatru, a deset godina poslije je redoviti gost u sarajevskih jazz klubovima.

Najveća postignuća

Zdenka Kovačiček je pobjeđivala na mnogim domaćim i stranim festivalima glazbe. Njezini vječni hitovi “Žena za sva vremena” i “Vrati se u moje dane” osvojili su prva mjesta na hrvatskim top ljestvicama i rado su prihvaćeni od strane publike.

Za izvedbu na albumu “Ja živim svoj san” (2002.) u kategoriji za najbolji ženski vokal osvojila je nagradu Porin. Njezin album “Happy Jazz Revisited” s Trijom Vanje Lisaka je bio 2014. nominiran za Porina u kategoriji reizdanja.

Za ulogu jazz legende Elle Fitzgerald u mjuziklu Zdenka Kovačiček je bila nominirana za nagradu Hrvatskog glumišta.

Ipak, njezino najveće dostignuće je što u više od sedamdeset godina svoga života ne posustaje, ostaje i dalje fenomenalna i jedinstvena, te plijeni pozornost originalnom vitalnošću i muzikalnošću.

Autor: D.G.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*