Renata Končić Minea

Renata Končić Minea je poznata hrvatska pjevačica i TV voditeljica, rođena 17.9.1977. godine. Od malih nogu radila je ono što voli, nastupala je i pjevala. Prvi put je nastupila na Dori 1995. godine sa skladbom “Good Boy”, koja je postigla veliku popularnost. Tada je izašao i njezin prvi CD.

Obrazovanje

Minea je u zagrebačkoj Dubravi, gdje je i živjela, polazila osnovnu i srednju školu. Još na početku obrazovanja započela je s pjevanjem i za sebe kaže da nikada nije imala tremu.

Nakon završene srednje škole, diplomirala je na Poslovnom učilištu te je stekla zvanje marketinškog menadžera.

Privatni život

Minea je sretno djetinjstvo provela odrastajući s bratom i igrajući se u dvorištu. Iz djetinjstva najviše pamti lijepe trenutke koje je obitelj provodila tijekom blagdana. Njezina majka, Slavonka, tada bi pripremila brojne specijalitete u kojima je uživala cijela obitelj, a Minea i njezin otac bili su zaduženi za kićenja bora. Na Božić bi otvarala darove s bratom.

Iza Minee nalazi se i jedno teško razdoblje. 2011. godine, kada se vraćala s nastupa u Sloveniji, doživjela je prometnu nesreću. U autu je bila sa svoje dvije plesačice, a auto se zaletio u ogradu na autoputu. Iako nitko nije bio ozbiljno ozlijeđen, Mineu je nesreća jako pogodila te se godinama budila s napadajima panika i straha. Velika podrška u tim trenucima bila joj je majka koje je s pjevačicom provodila mnogo vremena tijekom tog teškog razdoblja. Pjevačica je tada svoju pjevačku karijeru stavila u drugi plan, a u tom razdoblju dobila je i nekoliko kilograma koje je poslije uspješno skinula.

2012. godine započela je vezu s bivšim nogometašem Slađanom Ašaninom. Slađan je glumio u njezinom spotu za pjesmu “Potpisujem”. Za sebe kaže da joj optimizam i obitelj najviše pomažu u lošim situacijama kao što joj se i dogodilo. Renata živi i radi u Zagrebu, nije udana i nema djece, ali voljela bi ih imati kada bude vrijeme za to.

Posao

Umjetničko ime “Minea” odabrala je tijekom početaka svoje pjevačke karijere i to listajući po enciklopediji grčke mitologije. Minea je boginja ljubavi i mira, a ime joj se toliko svidjelo da je postalo njezino umjetničko ime.

Jednom je imala i solistički nastup pjesmom “Pjesma mojoj majci”. Tijekom tinejdžerstva bila je član sastava “Kontesa Nera”. Od 1994. godine bila je vokal sastava “Srebrna krila”, kao zamjena Vlatki Pokos. Tijekom mijenjanja Vlatke, prepoznao ju je estradni menadžer – Boris Šuput s kojim kasnije uspijeva u počecima karijere – izdavanju CD-a i nastupima.

1995. godine nastupa na Dori s pjesmom “Good boy”. Veliki uspjeh pjesme omogućuje joj kasnije objavljivanje prvog albuma “Vrapci i komarci” s Croatia Recordsom. Prvi album, osim navedene pjesme s Dore, sadržava pjesme: “Ljubav je pjesma ptice slijepe”, “Kad si sa njom”, “Još volim ga”. Iste godine nastupala je na Splitskom festivalu s pjesmom “Mornaru moj”.

Suradnici s kojima je započela poslovno surađivati su Tonči Huljić i Daniel Popović. 1996. godine objavila je drugi album “Vrapci i komarci” s pjesmama: “Uberi ljubicu”, “Mrvica”, “Sutra”… Iste godine nastupala je na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana s pjesmom “Sija sunce” i tu je osvojila nagradu “Debitant godine”.

1997. godine nastupala je ponovno na Dori s pjesmom “Magla”, a potom ponovo na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom “Lasta, lastavica” gdje je osvojila “Zlatni galeb – 1. nagrada publike”. Na Zadarfestu nastupala je s pjesmom “E, pa neka”. Treći album “E, pa neka” sadržavao je i pjesmu “Ako ovo je kraj” i sve navedene pjesme s festivala.

1998. godine nastupala je na Zadarfestu s pjesmom “Malo fali” te na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom “Rano”. 1999. godine ponovno je nastupala na Dori s pjesmom “U ponoć pozvoni” i osvojila 10. mjesto, a na Melodijama hrvatskog Jadrana nastupala je s pjesmom “Bit će bolje”.

2000. godine nastaju pjesme “Što bi mi”, “Jako”, “Mimo zakona” i po toj posljednjoj pjesmi nastao je album diskografske kuće Croatia recordsa.

2002. godine izdala je album “Nisi čovjek kojega sam voljela”, nastupa u Crnoj Gori i festivalu “Sunčane skale” te nakon toga prekida suradnju s bračnim parom Huljić, ali s njima opet započinje suradnju nakon 2011. godine.

2003. nastao je album “Kad volim, volim”, a godinu kasnije “Sve u četiri oka”, nastupala je u Bihaću, osvojila “2. nagradu publike”, s pjesmom “Znaci nevjere” nastupala je na Zadarfestu, a pjesmom “Rano” u etno aranžmanu na festivalu “Etnofest” u Neumu.

2004. godine izdala je album Sve u četiri oka.

2006. godine nastupala je na “Zlatne žice Slavonije” s pjesmom “Teško”, a godinu kasnije u Crnoj Gori nastupa s pjesmom “Kap”.

2008. nastupom na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom “Još si moj” osvojila je publiku i pjesma je postala hit. Surađivala je s Branimirom Mihaljevićem i Farukom Buljubašićem.

2010. godine imala je diskografsku stanku, a 2011. godine vratila se s novim singlom “Jedno” i počela surađivati s bračnim parom Huljić. Kasnije je sa suradnicima objavila još poznatih pjesama “Potpisujem”, a s prethodnim suradnicima objavila je singl “Srce zauzeto” i nastupila na Glazbenom festivalu Slavonije.

2014. godine po Hrvatskoj je započela turneju “90’s party” s Ivanom Banfić (I Bee) i Marinelom Jantoš (Ella). Iste godine s pjevačicama objavljuje singl “Na Jadran” (Dallas Records).

2014. godine započela je sudjelovanje u sezoni showa “Tvoje lice zvuči poznato”, a godinu kasnije izdala je singl “Razonoda” kojim je nastupala na CMC festivalu i koji je vodeći singl na albumu “The Best Of Collection” kojeg je izdala 2015. godine. Sudjelovala je i na Večerima dalmatinske šansone iste godine s Giulianom i pjesmom “Mi smo jedno drugom suđeni”.

2015. godine postaje voditeljica humanitarne serije “Radna akcija” koja se prikazivala na Novi TV, a kasnije iste godine postala je voditeljica emisije In Magazin.

2016. godine objavila je najnoviji singl “Doza rizika (Ljubakanje)” i njime nastupala na CMC Festivalu u Vodicama. Nastupala je i na Krapinskom festivalu 2005. s pjesmom “Kaj nam pak moreju”, “Još čuvam senje” i 2011. godine s pjesmom “Ljubav vu zagorskom kraju”.

Mineine najpoznatije pjesme su: Mornaru moj (1995.), Sija sunce (1996.), Nisi čovjek kojeg sam voljela (2002.), Kad volim, volim (2003.), Samo uzmi me (2005.), Sve dok ne postanem prah, Teško (2006.), Kap (2007.), Ostani na mojim usnama, Još si moj (2008.), Od srca oteto (2009.), Jedno (2011.), Potpisujem (2012.), Srce zauzeto (2013.), Na Jadran (2014.), Razonoda, Mi smo jedno drugom suđeni & Giuliano (2015.).

Pošto je završila Poslovno učilište te je postala marketinški menadžer, počela je raditi kao menadžerica za odnose s javnošću u jednoj tvrtki.

Najveća postignuća

Minea je osvojila brojne nagrade kao što su Debitanta godine na Melodijama hrvatskog Jadrana, 2. nagrade publike i slično.

1996. godine nastupila je na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana s pjesmom “Sija sunce” s kojom je osvojila nagradu “Debitant godine”.

Ponovo na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom “Lasta, lastavica” je osvojila “Zlatni galeb – 1. nagrada publike”.

Zlatna certifikacija pripala je petom po redu albumu “Kad smo…ono, znaš” zbog više od 30 000 prodanih primjeraka.

Autor: A.Ž.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*