Giuliano Đanić

Giuliano Đanić je poznati hrvatski pjevač. Prepoznatljiv je po svome relativno neobičnom imenu i splitskom porijeklu. Široj je javnosti možda najpoznatiji po pjesmama s kojima je nastupio na Dori kao što su pjesme “Sjaj u očima, otkriva te” i “Srna i vuk”, te duetima s Marijanom Banom, pjesmom “Jugo” te duetom s Vesnom Pisarović u pjesmi “Bježi od mene”. Mnogi ga znaju i po sudjelovanju u brojnim televizijskim emisijama od kojih javnost možda najviše pamti njegov angažman u HRT-ovom zabavnom showu “Zvijezde pjevaju”.

Obrazovanje

Pohađao je osnovnu školu smještenu u splitskom kvartu “Split 3”. Tvrdi kako je bio dobar učenik, iako pomalo tvrdoglav. Školu je, kaže, doživljavao kao nešto što mora odraditi kako bi se kasnije mogao ići igrati po kvartu.

Kao srednjoškolac je već je svirao i pjevao u nekoliko splitskih bendova (“Kleopatra”, “Zippo”, “Apokalipsa” i “Feeling”). Već je tada bio upoznat s radom studija i odlaženjem na svirke.

Privatni život

Giuliano je rođen 14.5.1973. godine u Splitu. Njegov otac Branko umirovljeni je vojni časnik. Najstarije je dijete. Ima šest godina mlađu sestru Ivanu i šesnaest godina mlađeg brata Nina.

Kao dijete, maštao je o tome kako će kada odraste zabijati golove za splitski nogometni klub “Hajduk” i prilično je odlučno krenuo u realizaciju svojih dječačkih snova. Nogomet je trenirao punih sedam godina, ali je ljubav prema glazbi ipak na kraju prevladala. Kaže kako mu je glazba postala zanimljiva jer se ekipa dječaka s kojom se družio okupljala ispod jedne stare vrbe u splitskom kvartu “Split 3” i pjevala do kasno u noć zabavljajući djevojčice sve dok ih susjedi ne bi potjerali.

Naučio je svirati gitaru preko ljeta prije maturalnog putovanja u osmom razredu osnovne škole kako bi u devetom mjesecu kad krenu na put mogao zabavljati ekipu.

Kosu, po kojoj je bio jako prepoznatljiv na početku karijere počeo je puštati s deset godina. Ošišao ju je kada je došlo vrijeme da ode u vojsku.

2002. godine Giuliano se oženio za Kristinu, plesnu pedagoginju i koreografkinju koja se ponekad pojavljuje i kao glumica u raznim projektima. Dvije godine nakon vjenčanja, 2004., dobili su sina Marka.

Supružnici su veliki obožavatelji knjiga i serije “Game of Thrones”, tako da su se, kada su se dijelovi serije snimali u Splitu, prijavili za stažiranje i pojavili u par kadrova ove svjetske hit serije.

Posao

Bend s kojim je izdao prvi album, “Apokalipsa”, nije imao menadžera, tako da je prvi album uopće u čijem je nastanku Giuliano sudjelovao (“Ljubav za bol, bol za ljubav”) bio svojevrsni promašaj. Dvije godine kasnije snimio je album s grupom “Feeling”.

Prva Giulianova pjesma koja je dobro prošla kod publike bila je pjesma pod nazivom “Tama”. Na promotivnom koncertu njegovog prvog solo albuma skupila se publika od oko trideset tisuća ljudi. Prvi solo album nazvao je svojim imenom. “Giuliano” je izdan 1995. godine.

Sljedeće je godine po prvi puta nastupio na “Dori” (hrvatskom izboru za pjesmu “Eurovizije”) s pjesmom “Sjaj u očima, otkriva te”. Tri godine nakon objavljivanja prvog solo albuma izdaje album pod nazivom “Boje ljubavi”.

1998. godine je na festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” s Marijanom Banom po prvi puta izveo pjesmu “Jugo” koja je potom postala veliki hit. Za pjesmu su nagrađeni diskografskom nagradom “Porin” u kategoriji “Pjesma i hit godine”.

1999. godine izdana je kompilacija pod nazivom “Giuliano u Lisinskom”. Ova je kompilacija zapravo live album koji je snimao u zagrebačkoj koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” uz pratnju “Simfonijskog orkestra HRT-a” koji je svirao pod ravnateljskom palicom maestra Nikice Kalogjere. Iste je godine igrao naslovnu ulogu u hrvatskoj produkciji svjetski popularne rock opere “Jesus Christ Superstar” te je skladao glazbu za film “Bogorodica” Nevena Hitreca.

2000. godine je nastupio na “Dori” s pjesmom “Srna i vuk” s kojom je osvojio treće mjesto. Iako s njom nije pobijedio, pjesma je postala veoma popularna.

2001. godine izašao je album pod nazivom “Svijet tvoje čarolije”. Pri stvaranju prva tri studijska albuma, s kojih su potekli brojni hitovi, usko je surađivao s producentom Tomislavom Mrduljašem. Iste je godine izdana i kompilacija Giulianovih pjesma pod nazivom “The Best of”.

Sljedeći album “Ugasi žed” izdan je 2003. godine. Najpoznatije pjesme s ovog albuma sigurno su hitovi “Moja lipa”, “S tvojih je usana riječ”, “Ćutin se lipo”, “Padam na koljena” i “Kako ću volit to ludo more”.

2005. godine nastupio je na “Splitskom festivalu” s pjesmom “Sidra od tuge”. Sljedeće je godine na istom festivalu nastupio s pjesmom “Cvite kameni”, a godinu iza toga s pjesmom “Lipoto moja”.

Album pod nazivom “Moje 80-e”, objavio je 2007. godine, nakon četiri godine pauze. “Moje 80-e” je album koji ističe Giulianovu ljubav prema domaćoj glazbi iz osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Na albumu je obrađeno petnaest pjesama iz tog doba, a među njima su možda najzanimljivije obrade dueti koje je snimio s glumcima Zlatanom Zuhrićem Zuhrom i Goranom Višnjićem. Duet sa Zuhrom obrada je jednog od najvećih hitova grupe “Azra”, pjesme “Fa fa fa”, a duet s Višnjićem obrada je pjesme “Sa tvojih usana” grupe “Crvena jabuka”.

Nakon ovoga napravio je još jednu dužu studijsku stanku koju je prekinuo 2011. godine izdavanjem svog sedmog albuma pod nazivom “Sada imam sve”. Najpoznatiji singl s ovog albuma je “Biži sa mnom, mala moja”. Iste je godine na Splitskom festivalu nastupio s pjesmom “Anestezija”.

Na kompilaciji “Najljepše ljubavne pjesme” koja je izdana u nakladi “Croatia Recordsa” našle su se Giulianove uspješnice poput dueta s Vesnom Pisarović “Bježi od mene”, pjesama “Srna i vuk”, “Kako ću volit to ludo more”, “Dobro mi došla ljubavi”, “Gori more” i drugih.

Od svoje dvadeset i druge godine član je političke stranke HSP koju podržava pjevajući na političkim skupovima. U jednom intervjuu 2007. godine rekao je kako traži da se plate troškovi prijevoza, smještaja, benda i razglasa, ali ne i njega osobno jer pjeva iz uvjerenja, a ne radi zarade.

2005. godine bio je angažiran kao pjevač u predsjedničkoj kampanji Jadranke Kosor. Na parlamentarnim izborima 2011. godine bio je kandidat i nositelj liste “HSP-a” u III. izbornoj jedinici, a tri godine kasnije pjevao je na predizbornom skupu “HDZ-a 1990”.

Najveća postignuća

Giuliano Đanić je na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan preko dvadeset godina. Tijekom karijere ostvario je mnoge uspjehe i suradnje s brojnim domaćim u svjetskim glazbenicima. O tome svjedoči i broj izdanih kompilacija s njegovim pjesmama.

Od nagrada bi se mogao izdvojiti “Porin” (hrvatska diskografska nagrada) koji je osvojio u kategoriji “Pjesme i hita godine” za pjesmu “Jugo” koja je duet s Marijanom Banom.

Autor: K.K.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*