Neven Mimica

Neven Mimica poznati je hrvatski političar, ekonomist i povjerenik Europske unije za pitanja potrošača. Rođen je 12.10.1953. godine. Poznat je po djelatnostima u vanjskoj politici Republike Hrvatske te je član Europske komisije.

Obrazovanje

Poslije završene osnovne i srednje škole, Mimica upisuje Ekonomski fakultet u Zagrebu te je na istom diplomirao 1976. na temu vanjske politike.

Jedanaest godina nakon diplomiranja, obranio je svoj magistarski rad na temu Elemenata izvozne strategije u Hrvatskoj.

1999. ponovno na temu vanjske politike pisao je doktorski rad pod nazivom Hrvatska trgovinska politika između procesa globalizacije i regionalizacije svjetskog gospodarstva.

Govori engleski i njemački jezik, a po potrebi se služi i francuskim.

Privatni život

Neven Mimica oduvijek je bio tajanstven pa se o njegovom privatnom životu ne zna mnogo. Oženjen je i otac je troje djece. U Zagrebu posjeduje tri stana, a na moru svoju vikendicu. Vlasnik je i građevinskog zemljišta u malom mjesto Mimice pored Omiša.

Posao

U vanjskotrgovačkom poduzeću Astra radi dvije godine i to nakon završetka fakulteta. U Republičkom komitetu za odnose s inozemstvom dvije je godine s početkom od 1978. bio stručni suradnik za odnose sa zemljama u razvoju.

Od 1980. do 1983. bio je savjetnik za pitanja platne bilance i deviznog sustava, a nakon toga 4 godine radio je na mjestu pomoćnika predsjednika u Sektoru gospodarskih odnosa s inozemstvom.

1987. Mimica počinje svoju karijeru diplomata kao savjetnik u ambasadi Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u Kairu, glavnom gradu Egipta.

1991. postavljen je na mjesto višeg savjetnika u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova. Zatim je bio pomoćnik ministra trgovine, a 1993. vraća se u hrvatsku ambasadu u Egiptu. Tamo je proveo tri godine, a zadnju godinu je imenovan za opunomoćenog ministra u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ankari.

1997. postaje pomoćnik ministra gospodarstva u Upravi međunarodnih gospodarskih odnosa i na toj poziciji radi do 2000 godine. Te godine bio je pomoćnik SPD-ovog ministra gospodarstva, a godinu kasnije i sam postaje ministar Ministarstva za europske integracije.

2003. godine ulazi u sabor s pozicije predsjednika Odbora za europske integracije. 2004. učlanjuje se u SDP, a od 2007. oporbeni je potpredsjednik Hrvatskog sabora. U petom sazivu hrvatskog sabora bio je predsjednik Odbora za europske integracije, potpredsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU te član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i Nacionalnog odbora.

Nakon izbora 2011. na kojima je pobijedila Kukuriku koalicija u kojoj se nalazio SDP, postaje potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku. Te je godine osvojio povjerenje tadašnjeg predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića s kojim usko surađuje.

2013. godine, neposredno nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Mimica postaje povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača. Fokus njegovog rada bila je borba protiv krivotvorene robe u internetskoj prodaji i veća transparentnost u plaćanju energije i bankovnih troškova za vođenje računa. U to se vrijeme našao na meti britanskih novina Daily mail koji je saznao da je Mimica bio član Saveza komunista pa su sumnjali u njegovu borbu za otvoreno tržište i slobodniju ekonomiju.

2014. postaje europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, a na to ga je mjesto postavio Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Mimica je bio glavni pregovarač Hrvatske u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji. Istu je ulogu imao u pregovorima za prijam Republike Hrvatske u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) za sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).
Bio je predavač na privatnom učilištu VERN na kolegiju Europska unija u suvremenim međunarodnim odnosima.

Najveća postignuća

Svoju je diplomatsku karijeru Mimica gradio dugi niz godina, a njegov trud, sposobnost i rad bili su prepoznati pa je tako često obnašao vrlo visoke dužnosti. Osvojio je povjerenje mnogih čelnih ljudi u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji. Danas je utjecajan diplomat, a uz njegovo se ime ne veže ni jedan skandal.

Autor: M.S.

loading...

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected]

Komentiraj

*